Președintele executiv PLUS, Dragoș Tudorache, în cazul schimbărilor în analiza plagiatelor: Ministrul Cîmpeanu “vine cu o moștenire problematică” / “Să prezinte coaliției de guvernare care îi sunt planurile în privința CNATDCU”

853 de vizualizări
Foto: Dragoș Tudorache / Facebook.com
“Deciziile care țin de sănătatea morală, de etica socială, de agenda anticorupție pe care actuala coaliție guvernamentală și le-a asumat la formarea ei și la preluarea mandatului guvernamental nu pot fi luate de un ministru după cum crede el de cuviință”, afirmă joi, într-un mesaj publicat pe Facebook, președintele executiv al PLUS, europarlamentarul Dragoș Tudorache. El ia poziție față de schimbările propuse în organizarea forului ce analizează cazurile de plagiat și în metodologia aplicată în analiza acestor cazuri, despre care Pressone.ro a scris că ar putea include măsuri problematice.

Dragoș Tudorache invocă o miză politică legată de ceea ce a făcut ministrul liberal Sorin Cîmpeanu:

“Coaliția funcționează și asta presupune colaborare și solidaritate. Domnul ministru vine cu o moștenire problematică în care a primit de-a lungul timpului multe acuze că ar fi fost mai degrabă de partea plagiatorilor, nu de partea adevărului și a eticii. Dacă am trecut peste astfel de acuze publice nu înseamnă că suntem dispuși să girăm acțiuni viitoare care ne implică în mod direct, așa că îl invit pe domnul ministru Cîmpeanu să prezinte coaliției de guvernare care îi sunt planurile în privința CNATDCU și a metodologiei aferente.”

Mesajul lui Dragoș Tudorache, integral:

“Deciziile care țin de sănătatea morală, de etica socială, de agenda anticorupție pe care actuala coaliție guvernamentală și le-a asumat la formarea ei și la preluarea mandatului guvernamental nu pot fi luate de un ministru după cum crede el de cuviință. Este o regulă de la care este inacceptabil să ne abatem, mai ales că orice decizie unilaterală, nediscutată între parteneri, este o greșeală care va afecta întreaga coaliție și va ridica suspiciuni în privința unor agende ascunse. Mă refer direct la ceea ce a făcut ministrul Sorin Cîmpeanu în legătură cu Regulamentul de funcționare al CNATDCU și Metodologia de soluționare a sesizărilor de plagiat în tezele de doctorat. Coaliția funcționează și asta presupune colaborare și solidaritate. Domnul ministru vine cu o moștenire problematică în care a primit de-a lungul timpului multe acuze că ar fi fost mai degrabă de partea plagiatorilor, nu de partea adevărului și a eticii.

Dacă am trecut peste astfel de acuze publice nu înseamnă că suntem dispuși să girăm acțiuni viitoare care ne implică în mod direct, așa că îl invit pe domnul ministru Cîmpeanu să prezinte coaliției de guvernare care îi sunt planurile în privința CNATDCU și a metodologiei aferente. Plagiatele au fost o sursă de degradare morală a societății și au creat o imagine a unei țări în care furtul se poate legifera și este cauționabil etic și moral. Sorin Cîmpeanu trebuie să înțeleagă realitatea așa cum este ea, să își accepte datoriile de membru al unui guvern de coaliție și să nu ia decizii în chestiuni atât de delicate fără consultarea partenerilor. În ceea ce ne privește, nu vom susține niciun fel de măsură fără a avea explicații și fundamentări detaliate și explicate până la ultima virgulă. Nu știm la acest moment care este atitudinea PNL față de propunerile ministrului Educației, dar pare că partenerii noștri sunt la fel de surprinși ca noi.”

Citește și:
Pressone.ro: Modificări pregătite pentru analiza plagiatelor ar putea da un rol decisiv softurilor și ar elimina sesizările multiple. Ioan Aurel Pop, șeful CNATDCU, admite că “e posibil” ca problemele să fie cauzate “de nume, de personalități” și invocă o posibilă demisie
EXCLUSIV Retragerea titlului de doctor al procurorului Codruț Olaru, stopată de Direcția juridică a Ministerului Educației care a decis să nu avizeze hotărârea CNATDCU de plagiat, a „restituit-o” și a cerut suspendarea evaluării tezei de doctor până la finalizarea dosarului intentat chiar de Olaru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministrul Educației ar putea încălca Legea învățământului preuniversitar. Regulamentul pentru portofoliul educațional ar urma să fie gata până pe 31 august 2025, deși legea prevede că portofoliul este obligatoriu pentru copiii care intră în grupa mijlocie și în clasa pregătitoare, în anul școlar 2024-2025

Formatul portofoliului educațional și modalitatea de funcționare a acestuia ar urma să fie gata până la data de 31 august 2025, potrivit potrivit ordinului nr. 3.069 din 15 ianuarie 2024,…
Vezi articolul

Tudor Chirilă: Situaţia precară a învăţământului românesc se reflectă şi în faptul că doi foşti profesori refuză o dezbatere electorală. La capitolul retorică avem doi repetenţi:)

Artistul Tudor Chirilă îi critică pe Klaus Iohannis și pe Viorica Dăncilă din cauză că evită dezbaterile electorale în campania pentru alegerile prezidențiale. Într-un mesaj pe Facebook, citat de G4Media.ro,…
Vezi articolul

Concurență puternică pentru Tudorel Toader la Universitatea AI Cuza din Iași: Tudor Luchian, profesor la Facultatea de Fizică, Liviu Maha şi Gabriel Mursa, profesori la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, candidează pentru funcția de rector

Tudorel Toader, fostul ministru de Justiție al lui Liviu Dragnea, are o concurență puternică pentru postul de rector al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Alți trei profesori din universitate…
Vezi articolul

Fostul director al Muzeului Național Brukenthal, profesorul Sabin Luca, a plagiat într-o carte publicată în 2006, a stabilit Comisia națională de etică din cadrul Ministerului Cercetării / Cartea va fi retrasă de la vânzare din România și Germania

Consiliul național de etică din cadrul Ministerului Cercetării, Inovației și Digitalizării a decis că “prof. univ. dr. Sabin Adrian Luca este vinovat de abaterea de la normele de bună conduită…
Vezi articolul