VIDEO Auto-colectarea salivei și a tamponului nazal ca metode de testare a elevilor și copiilor, explicate de profesoara Luminița Iancu

Foto: © Erik Lattwein | Dreamstime.com

“Ne interesează, pentru populația generală (și pentru copiii care merg la școală – n. red.), testele rapide. Sunt tentante, dar cu niște limite” ce țin, pentru moment, de posibilitatea apariției unor rezultate fals negative, a spus marți, într-o conferință pe tema vaccinării și testării Covid-19 în școli, Prof. Univ. dr. Luminița Smaranda Iancu, prorector al UMF Grigore T. Popa din Iași. Coordonatoare a direcției de microbiologie din cadrul universității, aceasta a prezentat opțiunile de testare Covid-19 existente în prezent, cu accent pe testele noninvazive, pe care Ministerul Educației dorește să le introducă în școli.

Profesoara a arătat că, spre deosebire de testele bazate pe recoltarea secreției nazofaringiene, testele orofaringiene și cele bazate pe salivă sunt foarte ușor de folosit, inclusiv prin autorecoltare, fiind totodată mult mai ușor de suportat. Pe de altă parte, în acest moment rezultatele negative sunt corecte în proporție de 86-88%, însemnând că până la 14% dintre acestea sunt fals negative. 

Autoritățile trebuie să stabilească în ce măsură acest lucru este o problemă și să ofere un cadru legislativ pentru introducerea unor asemenea teste în școli, așa cum s-a întâmplat în multe alte state – ultimul dintre ele fiind, recent, Italia, a spus profesoara citată.

Cum a prezentat Luminița Smaranda Iancu de la UMF Grigore T. Popa testele rapide, noninvazive pentru diagnosticul Covid-19, la conferința “Vaccinare și testare pentru învățare!”, organizată de Ministerul Educației la Iași:
Sursa: Captura video – prezentarea prof. univ. Luminița Smaranda Iancu – UMF Grigore T. Popa
Prezentarea testelor rapide / Sursa: Captură video – prezentarea prof. Univ. Luminita Smaranda Iancu – UMF Grigore T. Popa
Sumar al argumentației, în slide-urile prezentate de Prof. Luminița Smaranda Iancu:
Ce spune aceeași reprezentantă a UMF Grigore T. Popa despre procesul pentru posibila introducere a testelor noninvazive în școli – e necesar “cadrul legislativ”:
Prezentarea Luminiței Iancu, pe larg de la minutul 1.17.30 în înregistrarea conferinței:

Foto: © Erik Lattwein | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Exit mobile version