Ce măsuri împotriva Covid-19 funcționează în școli și ce s-a dovedit fără folos? Concluziile unui expert epidemiolog din SUA, pe baza experienței și cercetărilor din ultimul an

Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com

Vaccinarea sau utilizarea măștilor sunt măsuri care și-au dovedit eficiența în combaterea și prevenirea infecțiilor Covid-19 în mediul educațional, pe când alte opțiuni la care au apelat școlile în ultimul an, de la folosirea panourilor cu plexiglas până la testarea prea frecventă sau distanța prea mare între elevi, au fost mai degrabă ineficiente, arată un expert epidemiolog de la University of Washington, într-o analiză publicată în The Conversation.

Brandon Guthrie, profesor asociat de sănătate globală și epidemiologie la universitatea menționată, citează o serie de cercetări și opinii experte apărute în ultima jumătate de an cu privire la măsurile anti-Covid-19 în școli. Pe baza acestora, el clasifică recomandările și acțiunile întreprinse de școli astfel:

Ce funcționează împotriva Covid-19 în școli

Vaccinarea împotriva virusului, după cum a semnalat și Centrul pentru Combaterea și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC), este cel mai important instrument de prevenție în școli, ca în întreaga societate de altfel. Autorul arată, pe baza cercetărilor de până acum, că aceste vaccinuri contribuie la prevenirea infectărilor și la protecție contra formelor grave de boală, chiar și în cazul versiunilor agresive precum tulpina delta, care se transmite inclusiv la persoane vaccinate.

Măștile sunt al doilea instrument de prevenire a bolii care și-a dovedit eficiența, autorul citând studii care au demonstrat eficiența măștilor în prevenirea infectărilor în mediu școlar, pe parcursul ultimului an. El arată, totodată, că aceleași măști perturbă actul educațional cel mai puțin, comparativ cu alte măsuri.

Măsuri care nu merită, probabil, să mai fie luate în considerare

Măsuri care au dovedit o eficiență mai degrabă limitată și care nu par să merite cheltuiala și efortul pentru a fi folosite în continuare sunt, potrivit expertului american:

Riscuri în afara școlii

Cel mai puternic motor al răspândirii Covid-19 în rândul copiilor, profesorilor și familiilor acestora nu este mediul școlar, ci transmisia virusului în comunitatea largă, pe baza datelor știute până acum. Aceleași date indică și faptul că școlile pot să continue să-și desfășoare activitatea față în față fără să determine o transmisie sporită a virusului, dar trebuie să respecte și mai sever strategiile de prevenție atunci când există o transmisie mai ridicată în comunitate.

Ce nu se știe

Profesorul american notează că, până în prezent, nu este încă limpede:

Autorul arată că, în SUA, ponderea copiilor în rândul persoanelor infectate cu noul coronavirus a crescut pe fondul răspândirii versiunii delta, dar creșterea este redusă și poate fi atribuită faptului că minorii reprezintă un segment tot mai mare al populației care nu s-a vaccinat încă.

Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Exit mobile version