„Ce poate fi mai rău decât şcoala în sistem hibrid sau şcoala online? Răspunsul comun al elevilor a fost lipsa şcolii”, spune unul dintre profesorii care fac ore online cu elevii, benevol, și în vacanță / Director: Este posibil ca ministerul să le considere activităţi remediale şi profesorii să fie şi plătiţi

Foto: © Eakrin Rasadonyindee - Dreamstime.com

Mai mulți profesori din orașul Craiova şi judeţul Dolj continuă să facă activităţi online cu elevii şi în perioada vacanţei, scriu jurnaliștii publicației Gazeta de Sud. Profesorii spun că fac aceste activităţi benevol pentru că ei consideră că vacanţa de două săptămâni, după o lună de şcoală, determină o fracturare a învăţării la elevi, indiferent de vârstă. Directorul Colegiului Naţional „Carol I” din Craiova susține că „este posibil ca ministerul să trimită precizări pentru această perioadă” şi să considere aceste ore făcute de profesori benevol drept activități remediale, care ar putea fi susținute financiar.

Încă din prima săptămână de vacanță, sunt cadre didactice care au continuat orele suspendate fizic cu ore online, iar unul dintre ele este profesorul de matematică, Cătălin Spridon, de la Colegiul Naţional „Carol I” din Craiova, care spune că a avut ore la clasa a XII-a.

„Mai lucram online cu elevii de a XII-a pentru examenul de Bacalaureat. Am şi vorbit cu ei despre ce poate fi mai rău decât şcoala în sistem hibrid sau şcoala online? Şi răspunsul comun a fost lipsa şcolii. Este necesar ca în această perioadă să continuăm pregătirea. Întreruperea aceasta după o lună de şcoală nu este altceva decât o fragmentare a învăţării. Suntem mai mulţi profesori care facem astfel de ore benevol cu elevii care îşi doresc să lucreze, astfel încât să îi ţinem conectaţi. Subliniez faptul că şcoala cu prezenţă fizică nu putea continua pentru că erau multe cazuri. Copiii nu respectau regulile de distanţare şi nu purtau masca în pauze. Când intrau profesorii la ore, atunci respectau şi ei regulile. Aşa se explică de ce au crescut atât de mult cazurile de infectări”, a precizat profesorul Cătălin Spiridon.

Ore online se fac, însă, și la clasele primare, spune o învățătoare contactată de jurnaliști.

„Suntem câteva cadre didactice de la învăţământul primar care ne-am gândit că săptămâna aceasta este vacanţa de drept a copiilor, dar că de săptămâna viitoare să facem măcar orele de română şi matematică cu copiii. Ne-am pus de acord cu părinţii să continuăm să lucrăm în fiecare zi online. Copiii sunt în clasa a II-a şi ei sunt învăţaţi cu acest sistem online. Anul trecut la şcoala online au învăţat să scrie literele de mână. Decizia de a da vacanţă când avem cu ce lucra nu a fost agreată de multe cadre didactice. Pot să vă spun că se lucrează şi la copiii de gimnaziu. Copilul meu a făcut engleză şi o să facă şi va face şi orele de matematică”, a precizat Georgiana Toma, învăţătoare la Colegiul Naţional „Carol I” din Craiova.

„Din datele pe care le avem, este posibil ca ministerul să trimită precizări pentru această perioadă şi poate aceste ore să fie considerate activităţi remediale şi profesorii să fie şi plătiţi”, a declarat pentru Gazeta de Sud profesorul Dănuţ Mic, directorul Colegiului Naţional „Carol I” din Craiova.

Vacanța forțată decisă de autorități are o durată de două săptămâni, o decizie privind modificarea structurii anului școlar urmând să fie luată până pe 5 noiembrie, potrivit declarațiilor ministrului Educației. Acesta din urmă a anunțat că cele două săptămâni „pierdute” acum, se vor recupera prin prelungirea semestrului I în ianuarie 2022, în perioada 3-14 ianuarie pentru gimnaziu și liceu și în perioada 10-14 ianuarie pentru ciclul primar.

Foto: © Eakrin RasadonyindeeDreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Exit mobile version