Ce se întâmplă cu școlile în țările cu care România a fost “pe contrasens” cu predarea online-offline? Se pregătesc de redeschidere, cu orizont de așteptare de câteva săptămâni

Foto: © Kontakt5956 - Dreamstime.com

Redeschiderea școlilor este pregătită, în prezent, în țări precum Germania, Marea Britanie sau Olanda. Acestea s-au remarcat prin faptul că au insistat să continue predarea față în față în momentul când România închidea clasele, spre finalul anului trecut, iar ele însele se confruntau cu o creștere accelerată a numărului de cazuri. Aceleași țări, însă, s-au simțit forțate, în cele din urmă, să închidă școlile, lucru care s-a întâmplat în momentul în care autoritățile române anunțau că, după modelul francez, doresc reluarea școlii cu prezență fizică.

Discuțiile privind redeschiderea, în aceste țări, vizează termene scurte sau medii: între primele zile din februarie și începutul lunii martie. Dacă vor respecta termenele, statele respective vor redeschide mai rapid școlile decât România – țară unde vor fi trecut, practic, trei luni între momentul închiderii școlilor și redeschiderea dorită pentru 8 februarie. 

Și aceasta, în condițiile în care situația epidemiologică din acele state este mult mai gravă decât cea înregistrată, între timp, în România și este afectată mai puternic, în cifrele oficiale de până acum, de noua tulpină “britanică” de coronavirus, care se răspândește și în România.

Cum arată pregătirile de redeschidere în statele menționate?

Germania

Confruntată cu o explozie de cazuri de Covid-19, această țară a decis să închidă școlile pentru predarea față în față cu o săptămână înaintea vacanței de iarnă, până la începutul lunii ianuarie. Apoi, autoritățile au decis ca unitățile de învățământ să rămână, în marea majoritate, închise până în februarie. Acum, în sistemul descentralizat de educație din această țară, landurile se pregătesc, fiecare în parte, de redeschidere, mai devreme sau mai târziu. 

Ediția germană The Local o citează pe șefa Conferinței miniștrilor educației din landurile germane, Britta Ernst, potrivit căreia primele școli urmează să se redeschidă la începutul lui februarie. Fiecare ia măsurile pe care le consideră de cuviință în funcție de situația epidemiologică locală, existând diferențe considerabile de la un stat la altul:

Marea Britanie

În Marea Britanie, alt sistem descentralizat de învățământ, premierul Boris Johnson a anunțat, săptămâna aceasta, că măsurile de lockdown strict, impuse din cauza numărului foarte mare de noi cazuri și de răspândirea rapidă a noii tulpini de coronavirus, vor continua în Anglia cel puțin încă cinci săptămâni. În pofida presiunilor unor politicieni conservatori în favoarea deschiderii școlilor, șeful guvernului a spus că acestea nu vor primi din nou elevii la clasă înainte de data de 8 martie, potrivit The Guardian.

Aceeași publicație a scris, joi, că guvernul lucrează deja la un plan de revenire în trepte a elevilor la clasă, începând cu elevii din clasele mai mici, din 8 martie, premierul respingând, potrivit unor surse, dorința ministrului Educației de a redeschide școlile mai devreme.

Olanda

În Olanda, carantina aplicată în prezent și care afectează inclusiv școlile urmează să se încheie pe 9 februarie și poate fi extinsă în funcție de analiza guvernului din 2 februarie. Vineri, premierul Mark Rutte a spus că, dacă nu se constată o transmisie mai rapidă a variantei “britanice” de coronavirus în rândul copiilor din școlile primare, acestea s-ar putea redeschide în a doua săptămână din februarie.

În orice situație, potrivit presei locale, guvernul ar avea în vedere o ieșire din lockdown în cinci etape, prioritatea absolută având-o redeschiderea școlilor primare și a unităților de învățământ preșcolar. Abia începând din a doua fază urmează să fie redeschise magazinele și alte activități.

Danemarca

O țară care a închis școlile în preajma sărbătorilor, Danemarca a decis săptămâna aceasta să extindă carantina – inclusiv închiderea școlilor pentru predarea față în față – până la 28 februarie, motivul fiind tot tulpina “britanică” de coronavirus, potrivit TheLocal.dk.

Austria

Austria, o altă țară care a amânat repetat redeschiderea școlii pentru predarea față în față, de la începutul anului, ar urma să ia o decizie la începutul săptămânii viitoare, actualul termen pentru carantină fiind de 7 februarie. Autoritățile locale sunt citate spunând că favorizează o redeschidere “precaută” și “treptată a școlilor”, iar un virusolog este citat argumentând că, pe de o parte, multă lume cere redeschiderea școlilor, pe de altă parte închiderea lor a fost eficientă în carantină, dar nu există încă o decizie de tip “alb și negru”.

Photo 176651018 © Kontakt5956Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil

Exit mobile version