Cea mai bună universitate din România, Babeș-Bolyai, este pe locul 260 în Europa și pe 15 în Europa Centrală și de Est, în clasamentul QS World University Rankings – Europe 2024 / Doar două instituții românești în prima jumătate a ierarhiei europene

Foto: Pixabay.com

Cea mai bună universitate din România, Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, se situează pe poziția 260 dintr-un total de 688 de universități luate în considerare în cel mai nou clasament pentru Europa, realizat în cadrul QS World University Rankings. La nivelul întregului continent, doar UBB și Universitatea din București apar în prima jumătate a ierarhiei, dintr-un total de 17 universități locale luate în calcul în rankiingul QS – Europe 2024, publicat miercuri.

La nivelul regiunii Europa de Est, aceleași două universități – UBB și UB – sunt singurele care apar în top 20 (locurile 15, respectiv 18).

Doar 4 universități din România au mai reușit să se clasese în top 500, la nivelul continentului, din totalul celor 688 de universități europene – toate după pragul 400: Universitatea Politehnica din București, Universitatea A.I. Cuza din Iași, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu și Universitatea de Vest din Timișoara.

Top 3 universitati romanesti in QS World University Rankings Europe 2024 / Sursa: Captura Topuniversities.com
Universitățile românești din QS World University Rankings: Europe – 2024  – Europa (Europa de Est)

Comparativ, în clasamentul QS – Europa, , la nivelul întregului continent, Republica Cehă figurează cu o universitate în top 100 și alte 2 în top 200, Iar Polonia cu o universitate în top 100 și încă una în top 200. Estonia și Lituania au, la rândul lor, câte o universitate în top 200. Celelalte țări este-europene nu au prezență în top 200.

Clasamentul european este dominat de universități britanice – 7 din primele zece. Top 10 este completat de două universități din Elveția și una din Franța.

Top 10 QS World University Rankings: Europe 2024
  1. University of Oxford
  2. ETH Zurich
  3. University of Cambridge
  4. Imperial College London
  5. University College London
  6. University of Edinburgh
  7. Universite PSL
  8. University of Manchester
  9. EPFL (Elveția)
  10. King’s College London
Citește și:
QS World University Rankings 2024: Universitatea Babeș-Bolyai și Universitatea din București revin în top 1000 global / 13 instituții românești prezente în ultima ediție a reputatului clasament al universităților lumii
Exit mobile version