Cei mai mulți români spun că nu folosesc mai deloc timpul de lucru pentru calcule sau citirea unor documente / 5% dintre înalți funcționari și membri ai aparatului executiv afirmă că alocă mult timp pentru muncă fizică grea / Doar 20% din populația activă folosește mult dispozitive digitale la muncă

Foto: © Ocusfocus | Dreamstime.com

Mai puțin de 8% dintre românii activi folosesc cel puțin jumătate din timpul de lucru apelând la competențe precum cititul manualelor sau documentelor tehnice și la fel de puțini apelează la calcule complexe în activitatea profesională. Larga majoritate susțin că nu au deloc astfel de activități. Pe de altă parte, unul din cinci români spun că petrec cel puțin jumătate din timpul de lucru făcând muncă fizică grea, potrivit unor date publicate joi de Institutul Național de Statistică

În cazul unor competențe legate de calcul complex sau citirea unor documente, vasta majoritate spun că alocă foarte puțin timp sau nu alocă deloc pentru astfel de activități. Pe de altă parte, procentul celor care alocă puțin timp sau deloc scade mult în cazul prestării de muncă fizică grea – în acest caz, o treime dintre românii din segmentul vizat spun că alocă timp semnificativ unor astfel de activități.

Astfel, în cazul citirii manualelor sau documentelor tehnice de lucru, doar 7,5% din populația din grupul vizat declară că utilizează cel puțin jumătate din timpul de lucru făcând astfel de activități pentru realizarea sarcinilor profesionale. Vasta majoritate – 83,4% – declară că nu folosesc deloc sau folosesc foarte puțin timp în acest scop.

Situația este similară în cazul efectuării de calcule relativ complexe. Doar 7,3% din populația intervievată declară că petrec cel puțin jumătate din timpul de lucru făcând astfel de calcule, în timp ce aproape 9 din 10 (87%) spun că nu folosesc deloc sau folosesc doar în mică măsură timpul de lucru în aceste scopuri. 

Când vine vorba despre munca fizică grea, însă, situația este mult diferită. O cincime dintre participanții la studiu au declarat că petrec cel puțin jumătate din timpul de lucru făcând o astfel de muncă și doar două treimi au declarat că nu au efectuat deloc sau au alocat foarte puțin timp unor astfel de activități. 

Alte tipuri de activități:

Exit mobile version