Cenzură impusă părinților, acuzată la Școala Nicolae Titulescu din București: Instituția interzice “denigrarea” sa în presă și impune ca nemulțumirile să se “rezolve în interiorul școlii”. Directoarea: “Ne-am gândit că este bine”

Foto: Facebook.com - Școala Gimnazială Nicolae Titulescu din București

O unitate de învățământ din București aplică o formă de cenzură părinților, prin contractul educațional folosit anul acesta: potrivit părintelui unui elev din cadrul Școlii Nicolae Titulescu din Sectorul 1, în cadrul obligațiilor ce revin părinților sau reprezentanților legali, în contract e menționat, între altele, că aceștia își asumă “să nu denigreze instituția de învățământ în media sau în comunitate” și că orice conflict “sau nemulțumire se rezolvă în interiorul școlii”. Situația a fost confirmată de către directoarea școlii. 

De notat că noul ROFUIP menționează proceduri prin care “situațiile conflictuale” trebuie discutate de părinte întâi în școală, dar numai în cazul în care este implicat propriul copil. Regulamentul nu specifică, în acest sens, alte obligații ale părinților, cum ar fi în cazul constatării unor nereguli în care nu este implicat în mod necesar propriul copil sau care nu implică în mod necesar situații conflictuale între elev și un reprezentant al școlii.

Contactată de Edupedu.ro, directoarea Școlii Gimnaziale Nicolae Titulescu, Iudita Popteanu, a admis existența acestor prevederi în contractul educațional. Întrebată în legătură cu temeiul schimbărilor, ea a spus că “am discutat în Consiliul de Administrație și ne-am gândit că este bine”.

Părintele care a semnalat redacției Edupedu.ro situația de la școala Titulescu a comentat:

Ce prevede contractul educațional de la Școala Titulescu și ce spune ROFUIP despre obligațiile părinților

Pe lângă prevederile din modelul de contract stabilit prin ROFUIP în varianta adoptată în vară, Școala Nicolae Titulescu din Sector 1 București a inclus, în contractul educațional, adăugiri. Mai precis, apar trei elemente noi în lista de obligații ale părinților:

Întrebată de Edupedu.ro care este temeiul legal al acestor schimbări, directoarea Iudita Popteanu nu a menționat prevederi legale sau procedurale, făcând trimitere doar la o decizie a consiliului de administrație: 

Ea nu a putut preciza dacă astfel de prevederi existau și până acum, spunând că este director din ianuarie a.c..

Unde este problema?

Semnalarea eventualelor probleme din școală public, în media, nu este singurul lucru blocat de aceste prevederi, comentează părintele care a semnalat cazul. Exemplul oferit de acesta face trimitere la probleme ce ar trebui să ajungă în atenția inspectoratului, el ridicând întrebarea dacă astfel nu e încălcată legea educației:

Același părinte pune și întrebarea: “Poate fi obligația mea ca părinte să promovez imaginea școlii?”.

Obligațiile și drepturile părinților, ca parteneri educaționali, sunt enumerate în ROFUIP. În ordinul din iulie prin care a fost aprobat noul regulament, nu există astfel de obligații.

Mai precis, ROFUIP prezintă menționează necesitatea “rezolvării situațiilor conflictuale” prin discuții în interiorul școlii și, dacă nu apare o soluție, posibilitatea ca părintele să se adreseze inspectoratului școlar. Aceste discuții sunt limitate însă la “situații conflictuale” în care este implicat propriul copil al părintelui – nu și la alte nemulțumiri, derapaje sau alte probleme ce ar putea apărea în cadrul școlii, fără “implicarea” acelui copil. Potrivit Art. 161 din ROFUIP:

În ceea ce privește îndatoririle părinților prevăzute în ROFUIP, acestea se referă la asigurarea frecvenței școlare, prezentarea documentelor medicale, contactul cu profesorul pentru a afla evoluția elevului, răspunderea pentru distrugerile cauzate de elev, însoțirea elevului, susținerea elevului în activitatea de învățare, respectarea prevederilor din ROFUIP. Acestea sunt, de altfel, și obligațiile prevăzute în modelul de contract educațional.

Ce spune Legea despre contractul educațional și prevederile acestuia

Articolul 86 din Legea Educației Naționale prevede încheierea unui contract educațional între școală și părinte, ce poate fi “particularizat” la nivelul școlii:

Această posibilitate de “particularizare” era prevăzută în  modelul de contract inclus în anteriorul ROFUIP (cel din 2020), care nota, la final: “*) Contractul educațional-tip urmează a fi particularizat, la nivelul fiecărei unități de învățământ, prin decizia consiliului de administrație.” 

Această mențiune privind “particularizarea” nu mai apare în noul model de contract, introdus anul acesta (vezi modelul complet) și care listează obligațiile părinților printr-o numerotare de la a) la g).

Contractul particularizat de Școala Nicolae Titulescu introduce noile prevederi la literele h)-j).

Libertatea de exprimare este garantată de Constituția României, care, la articolul 30, prevede:

Limitele acestei libertăți sunt precizate la același articol și vizează demnitatea, viața particulară a persoanei și dreptul la propria imagine:

Exit mobile version