Cercetătorul Dacian Dolean: Noi date științifice care arată cât de neechitabilă este școala din România și cât de dăunător este noul proiect de lege privind examinarea suplimentară pentru 50% dintre locurile la unele licee

Foto: © Monkey Business Images | Dreamstime.com

Una dintre caracteristicile atipice ale școlii din România este inechitatea mare din educație. Deși există declarații la nivel oficial care să se alinieze cu cerințele UE, realitatea arată că discrepanțele imense dintre elevi în funcție de mediul socio-economic din care provin ne pun într-un loc care nu ne face cinste. Datele PISA au surprins această inechitate, însă acestea nu au surprins dimensiunea adevărată a inechității din România pentru că nu au controlat pentru variabilele confundate.

În schimb, studiile noastre (despre care am mai scris în trecut) au arătat pentru prima dată în literatura științifică de specialitate că mediul socio-economic poate avea efecte directe asupra dezvoltării alfabetizării copiilor din România, efecte care s-au dovedit a fi unice, dincolo de competențe și abilități cum ar fi cele cognitive (IQ, sau viteza procesării informațiilor), lingvistice (procesarea fonologică) sau cunoștințele anterioare de pre-alfabetizare (cunoașterea literelor sau competența de a decoda automatizat la începutul școlarizării).

Noile date pe care le avem și pe care le-am analizat recent pictează un tablou și mai clar asupra inegalității de șanse din România, și vă prezint pe scurt una din concluziile pe care le vom publica în viitor: Statutul socio-economic al elevilor din clasa I are un efect direct asupra performanțelor acestora la proba de limba română de la Evaluarea Națională din clasa a VIII-a.

Aceste date au fost culese pe parcursul a 8 ani de zile, fiind primul studiu longitudinal din România de o asemenea durată și primul studiu din România care analizează longitudinal factorii care influențează performanța elevilor la Evaluarea Națională. După ce vom publica rezultatele, acesta va fi primul studiu din lume care va arăta un asemenea nivel de inechitate cu un impact direct asupra dezvoltării alfabetizării elevilor din România și a perspectivelor de viitor pe care le au aceștia.

Dacă proiectul de lege privind examinarea suplimentară pentru 50% dintre locuri la unele licee din România nu va fi eliminat, aceasta va fi una dintre cele mai proaste decizii care puteau fi luate referitoare la educația copiilor din România.

_______________________

Despre autor:

Dacian Dolean este psiholog educațional, specializat în dezvoltarea limbajului și a alfabetizării timpurii. Are o experiență de peste 20 de ani ca profesor de învățământ primar, gimnazial, liceal și universitar în România și în SUA. Activitatea sa din ultimii ani s-a axat pe cercetare în domeniul alfabetizării și pe activități de formare a profesorilor din învățământul primar din SUA.

În prezent, este afiliat Universității Babeș-Bolyai ca director al unui proiect de cercetare care urmărește dezvoltarea alfabetizării copiilor din România, finanțat de EEA Grants. De asemenea, este membru în comitetul editorial al publicației Journal of Literacy Research.

Foto: © Monkey Business Images | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Exit mobile version