Chestionar despre ordinea cuvintelor în exprimare, lansat de cercetători de la Institutul de Lingvistică al Academiei Române. Formularul este deschis și răspunsurile contribuie la un studiu de dinamica din sintaxa limbii române

Foto: © Bradley Greeff | Dreamstime.com

Un chestionar lingvistic despre ordinea cuvintelor în frază a fost lansat de cercetători lingviști de la Institutul „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti” al Academiei Române. Răspunsurile date de vorbitori vor contribui la o cercetare care urmărește dinamica sintactică din limba română, potrivit inițiatorilor.

Completarea presupune alegerea variantei sau a variantelor „pe care le folosiți în mod obișnuit, fără a vă gândi dacă sunt corecte sau nu (pentru că nu se pune problema corectitudinii)”, scrie în introducerea din chestionar.

Punctajul 1 înseamnă „o variantă pe care nu ați folosi-o niciodată, 5 reprezintă o variantă pe care ați folosi-o în mod curent, iar între 2 și 4 – diverse grade de acceptare a structurii”, potrivit cercetătorilor. Chestionarul începe cu precizarea categoriei de vârstă, a sexului și a localității. La fiecare întrebare este posibilă completarea unui câmp cu observații referitoare la alte formulări întâlnite sau

Iată câteva din întrebările din formular:

Copiii de la țară pe care îi cunosc nu primesc daruri din cauza lipsei de bani.

Parcă tu ai dat cartea cuiva…

Parcă tu ai dat cartea cuiva…

Formularul de tip Google Form poate fi accesat aici.

Omul ăsta e singuratic.

Ion s-a mutat în altă casă.

Foto: © Bradley Greeff | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Exit mobile version