Cîmpeanu: Am făcut o solicitare Comitetului Național pentru Situații de Urgență privind măsura în care scenariile pot fi modificate, astfel încât să se permită prezența fizică a elevilor din clasele terminale

Sursă foto: gov.ro

Ministerul Educației a înaintat astăzi, către Comitetul Național pentru Situații de Urgență, o solicitare privind posibilitatea ca elevii din anii terminali să facă în continuare cursuri cu prezență fizică și în scenariul roșu, a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu la B1TV. Amintim că Bucureștiul a intrat vineri în scenariul roșu, după ce rata de incidență COVID a urcat la 3,05, potrivit datelor publicate de Direcția de Sănătate Publică. Conform reglementărilor în vigoare, scenariul roșu se traduce prin închiderea școlilor gimnaziale și liceelor. Rămân deschise creșele, grădinițele și clasele pregătitoare – IV. În Capitală sunt 1.142 de clase terminale și un număr maxim de 15.000 de elevi de a VIII-a și a XII-a, a explicat Cîmpeanu.

„Având în vedere evoluția ratei de infectare și intrarea unor orașe mari, precum Bucureștiul în scenariul roșu, chiar dacă este vorba despre o ușoară depășire a pragului de 3 la mie, urgența s-a acutizat și Ministerul Educației, consecvent principiului conform căruia școlile se închid ultimele și se deschid primele, a înaintat deja o solicitare către Comitetul Național pentru Situații de Urgență pentru a analiza în ce măsură scenariile pot fi modificate, astfel încât să se permită prezența fizică a elevilor din clasele terminale.

De la Ministerul Sănătății am primit doar un acord cu privire la posibilitatea de prezență fizică în cadrul simulărilor pentru examenele naționale, clasa a VIII-a și a XII-a, începând cu 22 martie, respectiv cu 29 martie, dar având în vedere urgența determinată de nevoia unei hotărâri cu privire la modul în care merg la școală clasele terminale în scenariul roșu, am înaintat această cerere direct către Comitetul Național pentru Situații de Urgență spre analiză. Sunt convins că analiza va fi făcută cu maximă responsabilitate și celeritate. Sunt convins că va fi înțeleasă importanța pregătirii elevilor de clase terminale pentru Evaluarea Națională și pentru Bacalaureat, sistemul de educație din România fiind construit în acest fel, încât examenele naționale sunt definitorii pentru viitorul oricărui tânăr”, a declarat Sorin Cîmpeanu la B1TV.

Ministrul Educației spune că deplasarea elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a spre și dinspre școli nu ar duce la o creștere a ratei de incidență.

„Bucureștiul, care a trecut în scenariul roșu, are 1.142 de clase terminale, de clasa a VIII-a și clasa a XII-a, luând în calcul o prezență medie de 12-14 elevi pe clasă, rezultă un număr maxim de 15.000 de elevi. 15.000 de elevi raportat la populația Bucureștiului, luând în considerare și faptul că nu necesită însoțitor, pentru că cei de clasa a VIII-a și a XII-a, într-o covârșitoare majoritate, nu necesită însoțitor pentru a merge la școală, considerăm că mobilitatea nu ar crește într-o măsură semnificativă care să afecteze creșterea ratei de incidență.

La dispoziția școlilor au fost puse un număr de 1.150.000 de teste antigen rapide. Din păcate, pe baza lipsei de personal medical și a caracterului invaziv al acestor teste care au fost distribuite, am avut o rată foarte scăzută de exprimare a acordului părinților pentru testare în cazul elevilor minori. Pe cale de consecință, din cele 1.150.000 de teste, până la ora actuală au fost folosite mai puțin de 5.000 de teste, în pofida recomandării pe care atât ministrul Sănătății, cât și eu am făcut-o imperativ de a-și da acordul cu privire la testare pentru că doar prin testare putem să identificăm situația exactă a elevilor și  putem să contribuim la micșorarea vitezei de transmitere a virusului în școli”, a mai spus Cîmpeanu.

„Bacalaureatul și Evaluarea Națională se vor organiza în format fizic, indiferent de scenariu”

Tot astăzi, ministrul Educației a mai precizat la Antena 3 că Bacalaureatul și Evaluarea Națională se vor organiza în format fizic, indiferent de scenariu.

Cîmpeanu a reamintit că a solicitat și „încă nu am ajuns la un acord” ministrului Sănătății ca elevii din anii terminali să vină la școală și în scenariul roșu.

„Evaluarea Națională și Bacalaureatul, fiind examene naționale, nu se organizează pe scenariul verde, galben, roșu, ci sunt naționale. Și așa cum este construit sistemul educațional de acum sunt un punct de inflexiune pentru viitorul oricărui tânăr din acest stat, deci sunt un punct de inflexiune, în ultimă instanță, pentru viitorul acestei țări. 

Se poate asigura posibilitatea de prezență fizică a elevilor din clasele terminale, cu respectarea tuturor normelor sanitare, în așa fel încât acest lucru să nu contribuie la creșterea riscului de infectare peste limitele gestionat

Deci vom insista pentru prezență fizică a elevilor din clasele terminale, chiar dacă în acest moment, recunosc cinstit, încă nu am ajuns la un acord.

Important este să ajungem la un acord curând, pentru că, așa cum corect ați observat, rata de infectare crește, iar dacă se menține în acest ritm, vor fi mai multe localități, deci foarte multe școli care vor intra în scenariul roșu și vor stopa accesul elevilor de clasa a VIII-a și a XII-a, ceea ce nu este bine”, a declarat Cîmpeanu.

Sursă foto: gov.ro

Exit mobile version