Cîmpeanu: Sub nicio formă nu am luat niciodată în discuție, nu am susținut niciodată trecerea tuturor școlilor în online

Foto: gov.ro

Sub nicio formă nu am luat niciodată în discuție, nu am susținut niciodată trecerea tuturor școlilor în online, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, întrebat la Digi24 despre scenariile pe care le iau în calcul autoritățile în privința școlilor, în perioada următoare. Oficialul a mai precizat că în acest moment nu sunt discutate modificări ale noilor reguli intrate în vigoare pe 17 ianuarie.

Cîmpeanu i-a criticat pe reprezentanții elevilor spunând că sunt „nostalgici după regulile din primul semestru”, fiindcă cer revenirea la regulile care se bazau pe rata de infectare din localitate în scenariile de funcționare a școlilor. „E bine să-i lăsăm pe cei în măsură să se pronunțe să o facă și școala să meargă mai departe”, a spus ministrul. Intervenția, mai jos.

Moderator: Se discută acum, în Guvern, sau în coaliția de guvernare, dacă schimbați regulile mai departe? Din ce perspectivă: mulți părinți se izolează împreună cu copilul lor, pentru că este infectat, pentru că profesorul nu poate asista, nu poate merge la școală, pentru că e infectat sau nu poate ține cursuri online, pentru că este bolnav și, așa cum dumneavoastră ați spus mai devreme, asistăm la un fenomen social din această privință. La ce să ne așteptăm în perioada următoare?

Sorin Cîmpeanu: Cu tot respectul, nu am competențe sanitare, nici epidemiologice. În măsura în care Ministerul Sănătății, cel care are aceste competențe, va pune pe tapet, pe masa discuțiilor acest subiect, atunci vom avea cunoștință. Este o problemă nu numai în școală, este o problemă a întregii societăți.

Moderator: Nu luați în calcul, în acest moment, discuția ca toate școlile să treacă în online sau, din contră, să le țineți deschise? Cum vă raportați din această perspectivă?

Sorin Cîmpeanu: Sub nicio formă nu am luat niciodată în discuție, nu am susținut niciodată trecerea tuturor școlilor în online. Mai mult decât atât, văd acum că sunt nostalgici după regulile din primul semestru.

Moderator: … solicitarea elevilor.

Sorin Cîmpeanu: Da, dar în primul semestru tot aceiași critici spuneau că nu are nicio legătură rata de infectare din localitate cu funcționarea școlii, spuneau că nu are nicio legătură rata de vaccinare a personalului din învățământ cu funcționarea școlii. Acum înțeleg că nu e bine nici cu legătura cu paturile destinate pacienților COVID. E bine să-i lăsăm pe cei în măsură să se pronunțe să o facă și școala să meargă mai departe, noi încercăm să ne asigurăm prin teste, prin măști, prin toate regulile sanitare care trebuie respectate, că diluăm cât mai mult acel risc care nu va putea fi eliminat.”

Reamintim că școlile au fost închise în totalitate, în timpul mandatului lui Sorin Cîmpeanu, de două ori, de fiecare dată majoritatea elevilor fiind în vacanță. În aprilie 2021 a fost prima vacanță forțată, timp de o lună, pentru toți elevii și copii de grădiniță. În acea perioadă, timp de două săptămâni doar elevii din anii terminali (clasele a VIII-a și a XII-a) au făcut școală online. A doua vacanță forțată a fost în octombrie 2021, timp de o săptămână pentru ciclul primar și grădinițe și două săptămâni pentru liceu și gimnaziu.

În ambele cazuri măsura a fost plasată de ministrul Educației în sarcina autorităților sanitare.

Exit mobile version