Cinci echipe de fete din România au intrat în semifinala Technovation Girls 2023, cu aplicații care pot rezolva problemele comunității. „Ne putem conecta cu oameni, indiferent de unde suntem, ca să lucrăm împreună”, spune una dintre eleve / Pe 30 iunie vor fi anunțate echipele finaliste, înregistrările sunt deschise

Aplicațiile realizate de 5 echipe de fete din România au intrat în semifinala Technovation Girls 2023, potrivit organizatorilor. Trei echipe sunt la categoria „seniori” și două echipe la categoria „juniori”. Una dintre echipe a creat o aplicație pentru tratamentul și recuperarea tulburărilor de alimentație. Vezi mai jos, în articol, utilitatea celorlalte aplicații realizate de elevele din România. Pe 30 iunie vor fi anunțate echipele finaliste. Înregistrarea la eveniment se poate face aici.

Elevelor au fost premiate în cadrul evenimentului Regional Pitch Technovation Girls, în București, unde cinci echipe au avut ocazia de a-și prezenta proiectele finale: aplicații mobile inovatoare cu impact social real.

Potrivit comunicatului, 615 fete din România, îndrumate de mentori și organizatori, au dezvoltat aplicații inovatoare ce abordează problemele critice ale societății, arătând angajamentul lor de a crea schimbări pozitive prin tehnologie.

Cele trei echipe de la categoria „seniori”: Digital Armie, Debuggers și Big Brain++.

Fetele din echipa Debuggers au dezvoltat aplicația UHelp, un produs care vine în ajutorul refugiaților ucrainieni din România: „cu o interfață intuitivă bazată pe hărți, aplicația ajută refugiații să se adapteze la noul lor mediu, asigurând accesul la resurse și servicii esențiale”, se arată în descriere.

Elevele sunt de la licee diferite, s-au întâlnit în competiție și au construit împreună un proiect care vine în sprijinul unei probleme de actualitate: războiul din Ucraina. Iată ce au spus semifinalistele:

„E prima oară când particip la un eveniment de genul acesta, pentru că la cei mai mici nu s-a făcut până acum. Mă bucur foarte mult să fiu aici și chiar am fost o experiență foarte, foarte mișto.” – Antonia Tarfulea (Liceul Internațional de Informatică, București), echipa Debuggers

Foto: Echipa Debuggers

„Am învățat super multe, m-am întâlnit cu Antonia și cu Iulia. Mă bucur mult că ne-am întâlnit și că am reușit să facem un proiect foarte frumos.” – Letiția Soare (Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu”, București), echipa Debuggers

„Și mie mi-a plăcut foarte mult evenimentul. E prima oară când vin la un pitch și atmosfera a fost foarte frumoasă, toată lumea prietenoasă. Chiar mi-a plăcut.” – Iulia Teodora Panter (Liceul Internațional de Informatică, București), echipa Debuggers.

Foto: Echipa Debuggers

Echipa Big Brain++ a realizat aplicația RecoverEats, un produs digital pentru tratamentul și recuperarea tulburărilor de alimentație: „cu funcții precum înregistrarea meselor, înregistrarea emoțiilor, urmărirea progresului și conexiuni cu clinicieni, RecoverEats revoluționează modul în care indivizii se confruntă și se recuperează după tulburările de alimentație”, potrivit informării.

„Proiectul nostru se numește „RecoverEats”, cum puteți vedea și pe tricourile noastre. Este o aplicație concentrată pe ideea de tulburări de alimentație și, practic, am ales această idee uitându-ne cumva la proiectele din anii trecuți. Am văzut că nu s-a realizat ceva în acest sens și mai ales foarte multe prieteni, foarte multe persoane pe care le avem în jur se confruntă cu astfel de probleme. – Maria Neagoie (Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” din București), echipa Big Brain++.

Foto: Echipa Big Brain++

Eleva Alexia Florete le-a încurajat pe fetele care ar vrea să se implice în domeniul tehnologiei:

„Căpătați foarte multă experiență și vă poate deschide dorința de a merge mai departe în acest domeniu al tehnologiei, deși poate nu v-ați gândit până atunci sau nu ați fost sigure că vreți asta, așa că trebuie să încercați să participați, pentru că este o experiență deosebită.” – Alexia Florete (Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” din București), echipa Big Brain++

Teodora Șerban (Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” din București, echipa Big Brain++) a mărturisit cât de important este să începi ceea ce dorești să realizezi: „Oricine trebuie să înceapă de undeva, așa cum am început și eu. N-am avut parte de niciun fel de ajutor de acasă, părinții nu sunt din domeniu, sunt pianiști.”

Foto: Echipa Big Brain++

„Când m-am înscris și am început să lucrăm și, cu ajutorul mentorului, am văzut că toate resursele sunt la îndemână și că ne putem descurca și am învățat tot procesul, făcând aplicația. N-a fost necesar să știu de dinainte un limbaj de programare sau chestii similare”. – Ilinca-Maria Velciu (Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” din București), echipa Big Brain++

Echipa Digital Armie a creat o aplicație care conectează asociațiile cu donatorii și voluntarii. Angel’s Road este o platformă transformatoare care face o punte între ONG-uri și potențiali donatori sau voluntari, conform descrierii. Această aplicație ușor de utilizat simplifică procesul de investire a resurselor, făcând mai ușor pentru indivizi să aibă un impact pozitiv în comunitățile lor, conform sursei citate mai sus. Angel’s Road prezintă utilizatorilor o gamă variată de ONG-uri și cauzele acestora, oferindu-le oportunitatea să aleagă inițiativele de care sunt cei mai pasionați, potrivit comunicatului.

Foto: Echipa Digital Armie

„Aplicația noastră conectează donatori și voluntari cu mai multe ONG-uri și aceștia pot să vadă în timp real ce se întâmplă cu investiția pe care o fac” (…)A fost o experiență minunată, sincer, aș repeta-o de 100 de ori, deși am trecut prin niște momente foarte dificile, dar am învățat cum să trecem peste toate și am învățat niște skill-uri extraordinare, cum să colaborăm. Faptul că noi suntem din orașe diferite și totul s-a petrecut online, ne-a făcut să înțelegem cumva valoarea acestei experiențe și faptul că ne putem conecta cu oameni, indiferent de unde suntem și să lucrăm împreună și să facem lucruri extraordinare”. – Maria-Emilia Iordache (elevă la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, București), echipa DigitalArmie.

La categoria „juniori” au fost selectate următoarele echipe: echipa 5ForLife și The Tough Cult. Echipa 5ForLife a creat aplicația AllForHealth și îi ajută pe utilizatori să facă alegeri alimentare mai sănătoase și să-și monitorizeze obiceiurile alimentare.

Echipa The Tough Cult a realizat aplicația EcoReads, care permite utilizatorilor să posteze cărțile pe care doresc să le doneze și să răsfoiască printre cărțile disponibile în comunitatea lor locală.

Alexandra Nicolae, specialist CSR la BCR, coordonator Școala de Bani, a spus că este impresionată de ceea ce au realizat fetele:

„Știam proiectele, știam conceptul, știam ce faceți, dar nu mă așteptam ca nivelul să fie atât de sus, nu mă așteptam să se întâmple planuri de business și lucruri făcute într-o viteză uluitoare, la un nivel atât de ridicat. (…) Totul este absolut de lăudat și ce pot să zic e că nu am niciun fel de emoție în legătură cu viitorul lor, ceea ce mă bucură enorm” – Alexandra Nicolae.

Andrei Istrate, unul dintre jurații programului, a spus că este fascinat de creativitatea fetelor, „de faptul că dedică atât de mult timp și pasiune pentru cauze sociale”:

„Cred că sunt la a IV-a sau la a V-a ediție de Technovation Girls. (…) Sunt fascinat de creativitatea lor, de faptul că dedică atât de mult timp și pasiune pentru cauze sociale și faptul că în fiecare an observ un nivel din ce în ce mai crescut. Și vorbim de elemente destul de complexe totuși: scris de cod, plan de business, analize financiare. Remarcabil. Nu făceam asta când aveam 16, 17, 18 ani, în niciun caz”, a spus Andrei Istrate.

Despre Organizator:

ADFABER.org este organizația nonprofit care ajută elevii și profesorii din școlile de stat să își dezvolte abilitățile digitale. Organizează anual proiecte care contribuie la adoptarea tehnologiei în procesul educațional și contribuie la formarea elevilor în domenii IT.

Despre Technovation: 

Technovation Girls oferă elevelor cu vârste între 8 și 18 ani abilitățile de care au nevoie pentru a deveni antreprenoare și lideri în domeniul tehnologiei. Este un program internațional gratuit, desfășurat anual. Sute de eleve din întreaga lume se înscriu, descoperă cum pot dezvolta soluții reale, dobândesc noi cunoștințe și leagă noi prietenii. Cu sprijinul mentorilor voluntari, profesorilor și părinților și folosind materialele pus la dispoziție, fetele învață să dezvolte soluții tehnologice care abordează și rezolvă probleme din lumea reală.

Despre BCR:

Banca Comercială Română (BCR), membră a Erste Group, este unul dintre cele mai importante grupuri financiare din România, incluzând operaţiunile de bancă universală (retail, corporate & investment banking, trezorerie şi pieţe de capital), precum şi societăţile de profil de pe piaţa leasingului, pensiilor private și a băncilor de locuinţe.

Școala de Bani BCR este cel mai amplu program de educație financiară din România. Cei interesați au acces la o platformă educațională plină de resurse practice și instrumente care îi ajută să-și gestioneze mai eficient banii. Aceștia pot învăța cum să-și organizeze veniturile mai bine și să-și îndeplineașcă obiectivele financiare, pentru a avea o viață mai bună.

Exit mobile version