Ciucă, despre școlile din programul “masa caldă”: Să fie alese dintre cele care au cu adevărat nevoie și să aibă o repartizare unitară și echilibrată la nivelul întregii țări / Peste 63% din cele nou adăugate anul acesta inițial sunt din localități cu primari PNL

Masa caldă în școli / Foto: Facebook - World Vision România

Au fost aprobate, în ședința de Guvern, normele metodologice pentru aplicarea programului Masă caldă în școli, care s-a extins acum la 350 de școli. Premierul Nicolae Ciucă a sfătuit ministerul Educației “să aleagă școlile care au cu adevărat nevoie de acest program”. Deocamdată a fost făcută publică lista cu doar 300 de unități de învățământ, restul de 50 care au fost introduse recent în program încă nu au fost anunțate. Edupedu.ro a analizat câte dintre școlile alese în plus față de cele 150 de anul trecut au primari PNL – 63%.

La începutul ședinței de Guvern, premierul Nicolae Ciucă spunea despre lista celor 350 de școli: “Sunt convins că la nivelul Ministerului Educației vor fi luate măsuri, astfel încât aceste școli să fie alese dintre cele care au cu adevărat nevoie și să aibă o repartizare unitară și echilibrată la nivelul întregii țări, pentru fiecare județ în parte, în mod deosebit acolo unde este cu adevărat nevoie”.

Inițial erau incluse 300 de școli în program, dar a fost extins la 350 de unități de învățământ. Ministerul Educației a publicat recent lista celor 300 de școli, încă nu se cunosc cele 50 adăugate recent. 

Selecția pare că a fost una pur politică, potrivit analizei Edupedu.ro, care arată că peste 63% dintre instituțiile incluse în acest an în plus în programul de “masă caldă” sunt din localități cu primari PNL.

Potrivit normelor metodologice, “selecția unităților de învățământ preuniversitar care beneficiază de prevederile Programului se va realiza în complementaritate cu școlile care beneficiază de suport alimentar masă caldă prin Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar – PNRAS. Inspectoratele școlare județene/Inspectoratul Școlar al Municipiului București își asumă atât selecția unităților de învățământ preuniversitar
beneficiare ale Programului cât și prioritatea acestora.

Pentru a realiza o selecție complexă și nediscriminatorie se vor aplica următoarele criterii:

Luna trecută, Sorin Cîmpeanu a declarat în cadrul unei conferințe de presă că elevii care învață la colegii naționale din municipii nu vor mai beneficia de programul “Masă caldă în școli”.

Anul trecut, când erau incluse doar 150 de școli în program, doar 104 au beneficiat de el, după cum a declarat Sorin Cîmpeanu la sfârșitul lunii mai: „Aș vrea să vă spun că din cele 150 de școli finanțate, anul trecut au putut să beneficieze de acest program doar 104”. – detalii aici

Reamintim că Programul Masa caldă în şcoli a fost înfiinţat în perioada Guvernului Cioloş, în 2016.

Normele metodologice de aplicare a OUG nr. 105/2022 privind aprobarea continuării Programului – pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolarii și elevii din 350 de unităţi de învățământ preuniversitar de stat au în vedere:

Normele metodologice pentru aplicarea programului Masă caldă în școli
Exit mobile version