Concurs de eseuri despre istoria familială și a comunității, anunțat pentru elevii de liceu, cu înscrieri până pe 27 februarie – “Istoria din casa mea”

Foto: Pixabay.com

Elevii cu vârste cuprinse între 14 și 19 ani se pot înscrie, până pe 27 februarie, la concursul de eseuri “Istoria din casa mea” unde sunt așteptate compuneri despre trecutul familial și al comunităților locale din România. Pot participa și elevi din Republica Moldova. Anunțarea câștigătorilor se face pe 15 mai. Despre regulament – detalii mai jos.

Motto-ul aceste ediții este “Și tu ai istorie acasă…fii un Sherlock contemporan și hai să o descoperim împreună!”, scriu organizatorii în regulament.

“Participanții trebuie să identifice un obiect, artefact istoric (exemple: fotografii, scrisori,  uniforme, accesorii, hărți, jurnale, obiecte decorative, instrumente, accesorii etc.) și pe baza  acestuia să identifice o temă (exemple: viața cotidiană și petrecerea timpului liber în perioada  comunistă/interbelică; obiectele decorative în Epoca de Aur; viața de elev corelată cu  învățământul în perioada comunistă, forme de rezistență prin cultură, sărbătorile religioase și/sau laice în perioada comunistă, starea de spirit de pe front; învățământul în perioada interbelică; presa în perioada interbelică, moda în perioada interbelică etc.) pe care să o argumenteze într-un eseu. 

“Dacă vă permite contextul, artefactul poate fi însoțit doar în anexă și de un testimonial în format text al deținătorului/creatorului acestuia. Absența acestuia nu va constitui un dezavantaj al punctajului. 

Analiza artefactului identificat va fi realizată sub forma unui eseu, de minimum 1.500 cuvinte-maximum 4.500 cuvinte (pentru a verifica numărul de cuvinte puteți selecta textul, apoi click pe opțiunea Review, Word count). Se ia în considerare numărul de cuvinte, nu de caractere. doar la finalul eseului, în anexe, vor fi introduse 2-3 imagini în  format .jpg sau .png ale artefactului identificat și/sau testimonialul integral aparținătorului dacă este cazul”, precizează organizatorii în regulament, disponibil integral aici.

Înscrierea la concurs

Elevii trebuie să completeze formularul de înscriere și să încarce eseurile până la data de 27 februarie 2023, ora 23:59, în formularul disponibil pe Google Forms. “Fiecare participant va primi un e-mail de confirmare din partea organizatorilor în max. 72 de ore de la data trimiterii alături de un cod de înscriere care va corespunde participantului în momentul publicării rezultatelor”, conform regulamentului.

“Ne propunem să construim împreună căile de înțelegere a secolului al XX-lea, în special prin  intermediul obiectelor cotidiene și să îi ajutăm pe elevi să descopere lucruri noi despre ei, despre  familia lor, dar și despre patrimoniul național material și imaterial. Pornind de la istoria caselor și a familiilor noastre, intenționăm nu doar să punem bazele unei arhive de artefacte ale vieții cotidiene de secol al XX-lea disponibile tuturor, dar și să le contextualizăm și analizăm istoric, făcându-le accesibile unui public cât mai larg, adică, să ducem istoria, educația și cultura din casă în casă”, susțin organizatorii, după cum se mai arată în regulament.

Concursul este inițiat de Asociația Culturală „Istoria din Casă în Casă”, iar printre organizatori se numără Facultatea de Istorie a Universității din București, Societatea de Științe Istorice din România (SSIR) și Editura Humanitas.

Exit mobile version