Concurs de eseuri despre istoria familială și a comunității, anunțat pentru elevii de liceu, cu înscrieri până pe 27 februarie – “Istoria din casa mea”

2.163 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Elevii cu vârste cuprinse între 14 și 19 ani se pot înscrie, până pe 27 februarie, la concursul de eseuri “Istoria din casa mea” unde sunt așteptate compuneri despre trecutul familial și al comunităților locale din România. Pot participa și elevi din Republica Moldova. Anunțarea câștigătorilor se face pe 15 mai. Despre regulament – detalii mai jos.

Motto-ul aceste ediții este “Și tu ai istorie acasă…fii un Sherlock contemporan și hai să o descoperim împreună!”, scriu organizatorii în regulament.

“Participanții trebuie să identifice un obiect, artefact istoric (exemple: fotografii, scrisori,  uniforme, accesorii, hărți, jurnale, obiecte decorative, instrumente, accesorii etc.) și pe baza  acestuia să identifice o temă (exemple: viața cotidiană și petrecerea timpului liber în perioada  comunistă/interbelică; obiectele decorative în Epoca de Aur; viața de elev corelată cu  învățământul în perioada comunistă, forme de rezistență prin cultură, sărbătorile religioase și/sau laice în perioada comunistă, starea de spirit de pe front; învățământul în perioada interbelică; presa în perioada interbelică, moda în perioada interbelică etc.) pe care să o argumenteze într-un eseu. 

“Dacă vă permite contextul, artefactul poate fi însoțit doar în anexă și de un testimonial în format text al deținătorului/creatorului acestuia. Absența acestuia nu va constitui un dezavantaj al punctajului. 

Analiza artefactului identificat va fi realizată sub forma unui eseu, de minimum 1.500 cuvinte-maximum 4.500 cuvinte (pentru a verifica numărul de cuvinte puteți selecta textul, apoi click pe opțiunea Review, Word count). Se ia în considerare numărul de cuvinte, nu de caractere. doar la finalul eseului, în anexe, vor fi introduse 2-3 imagini în  format .jpg sau .png ale artefactului identificat și/sau testimonialul integral aparținătorului dacă este cazul”, precizează organizatorii în regulament, disponibil integral aici.

Înscrierea la concurs

Elevii trebuie să completeze formularul de înscriere și să încarce eseurile până la data de 27 februarie 2023, ora 23:59, în formularul disponibil pe Google Forms. “Fiecare participant va primi un e-mail de confirmare din partea organizatorilor în max. 72 de ore de la data trimiterii alături de un cod de înscriere care va corespunde participantului în momentul publicării rezultatelor”, conform regulamentului.

“Ne propunem să construim împreună căile de înțelegere a secolului al XX-lea, în special prin  intermediul obiectelor cotidiene și să îi ajutăm pe elevi să descopere lucruri noi despre ei, despre  familia lor, dar și despre patrimoniul național material și imaterial. Pornind de la istoria caselor și a familiilor noastre, intenționăm nu doar să punem bazele unei arhive de artefacte ale vieții cotidiene de secol al XX-lea disponibile tuturor, dar și să le contextualizăm și analizăm istoric, făcându-le accesibile unui public cât mai larg, adică, să ducem istoria, educația și cultura din casă în casă”, susțin organizatorii, după cum se mai arată în regulament.

Concursul este inițiat de Asociația Culturală „Istoria din Casă în Casă”, iar printre organizatori se numără Facultatea de Istorie a Universității din București, Societatea de Științe Istorice din România (SSIR) și Editura Humanitas.


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cristian Hatu, președintele Centrului de Evaluare și Analize Educaționale: Profesorii pot forma competențe care sunt verificate în testarea PISA, dar evaluarea de la noi nu măsoară așa ceva / Vin foarte puțini profesori de fizică noi în sistem, în 5 ani o să fie un colaps

„La gimnaziu, sunt manuale de fizică făcute de oameni cu experiență cu învățarea prin investigație. Profesorii pot forma competențe care sunt verificate în testarea PISA, dar evaluarea de la noi…
Vezi articolul

OFICIAL Primăriile împreună cu inspectorate școlare, ONG-uri, părinți și operatori economici pot înființa ludoteci și grădinițe comunitare în localitățile unde nu sunt creșe / În aceste centre sunt incluse și servicii de informare și consiliere a părinților

Hotărârea de Guvern privind Metodologia de organizare și funcționare a serviciilor de educație timpurie a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 30 decembrie 2022. Potrivit documentului, centrele pot…
Vezi articolul

Demisie la Ministerul Educației. Purtătoarea de cuvânt a ministrului Ligia Deca, Corina Popa: I-am înaintat doamnei ministru intenția de a mă retrage din activitatea de la Ministerul Educației

Purtătoarea de cuvânt a ministrului Educației anunță că demisionează din această funcție. Într-un mesaj trimis jurnaliștilor, Corina Popa anunță următoarele: “I-am înaintat doamnei ministru intenția de a mă retrage din…
Vezi articolul