Concursul pentru elevi de toate vârstele și profesorii lor coordonatori. Înscrieri până pe 20 iunie, anunțate de Organizația Salvați Copiii în competiția „Starea de bine a tinerilor în lumea digitală” (P)

Concurs național: Starea de bine în era digitală, Ora de Net, Organizația Salvați Copiii

Organizația Salvați Copiii și Endava dau start concursului „Starea de bine a tinerilor în lumea digitală”, o competiție organizată la nivel național, pentru elevii care își doresc să își dezvolte abilități digitale reale.  Astfel, copiii trebuie să răspundă provocării de a crea un material inovativ, care să răspundă la întrebarea ”Cum mi-aș dori să arate lumea digitală?”. Aflat la a XV-a ediție, concursul lansat de proiectul Ora de Net, derulat de Organizația Salvați Copiii este o parte din inițiativa educațională care abordează anual teme diferite privind folosirea utilă, creativă și sigură a internetului de către copii și adolescenți.

Participanții vor realiza materiale (artă grafică, artă digitală, videoclipuri) prin care își vor exprima viziunea asupra climatului dezirabil din mediul online, focusul fiind pus pe avantajele spațiului digital.

Scopul materialului este de a aduce conștientizare în rândul tinerilor despre beneficiile mediului online și modul în care își pot crea bunăstarea digitală. Totodată, se va pune accentul pe stimularea implicării elevilor în crearea și dezvoltarea unor materiale adaptate nivelului propriu de cunoaștere (creații artistice proprii). De asemenea, ne propunem să aflăm perspectiva copiiilor cu privire la beneficiile și îmbunătățirile pe care aceștia le propun.

Cum vrei să arate lumea digitală, ca să-ți fie bine? Iată provocarea!

„În prezent, mai mult ca niciodată, putem observa că tehnologia joacă un rol crucial în viața noastră, având un impact semnificativ asupra sănătății noastre mentale, fizice, sociale și emoționale. Conform studiului realizat de organizația Salvați Copiii privind utilizarea Internetului de către copii și tineri, se constată că 78% dintre copii utilizează Internetul zilnic, timp de cel puțin 3 ore în afara orelor de școală. Datele statistice prezentate și schimbările semnificative din mediul digital prin care trece societatea ne arată că este esențial să ne concentrăm eforturile în crearea și menținerea unei relații sănătoase cu tehnologia.

Ne propunem să explorăm conceptul de bunăstare digitală sau digital wellbeing dintr-o serie de perspective variate, în diferite contexte și situații, păstrând, ca principal obiectiv protejarea felului în care se simt și gândesc tinerii!”, Gabriela Alexandrescu, președinte executiv, Organizația Salvați Copiii România.

Cum îți asiguri starea de bine în era digitală

Fenomenul „digital wellbeing” a fost analizat  în cadrul conferinței “Cum să-ți asiguri starea de bine în era digitală. Perspective, impact și soluții pentru generațiile Z si Alpha” , moderată de Gabriela Alexandrescu, președinte executiv, Organizația Salvați Copiii, alături de Bogdan Oprea, cadru universitar, UNIBUC, Carmen Butnariu, reprezentant Endava, Cristian China-Birta, Mihaela Dinu, psiholog clinician, Bianca Adam, content creator și Theodora Tuchiu, voluntar, Salvați Copiii, ambasador al siguranței online. Promovăm continuu prin proiectul Ora de Net, conceptul de bunăstare în mediul online și evaluăm constant impactul pe care tehnologiile și serviciile digitale folosite în mod regulat îl au asupra sănătății mentale, fizice, sociale și emoționale a utilizatorilor.

Pentru a proteja modul în care se simt și gândesc nativii digitali (copiii și tinerii) este necesară promovarea conceptului de digital wellbeing, care se referă la impactul pe care tehnologiile și serviciile digitale folosite în mod regulat îl au asupra sănătății mintale, fizice, sociale și emoționale a utilizatorilor.  Deși este ușor de presupus faptul că nivelul bunăstării poate crește considerabil numai prin reducerea timpului petrecut în fața ecranelor digitale,  bunăstarea digitală constă în crearea și menținerea unei relații sănătoase cu tehnologia și modul în care îi îndreaptă pe aceștia spre realizarea obiectivelor.

Bunăstarea digitală constă în crearea și menținerea unei relații sănătoase cu tehnologia

Aflat la a XV-a ediție, concursul lansat de proiectul Ora de Net, derulat de Organizația Salvați Copiii este o parte din inițiativa educațională care abordează anual teme diferite privind folosirea utilă, creativă și sigură a internetului de către copii și adolescenți.

Invitația de înscriere în cadrul concursului se adresează copiilor și cadrelor didactice din cadrul instituțiilor de învățământ din ciclul primar, gimnazial și liceal care desfășoară, au desfășurat sau intenționează să desfășoare activități curriculare sau extracurriculare adresate cunoașterii și promovării principiilor siguranței în mediul online.

Tematica este reprezentată de „Starea de bine a tinerilor în lumea digitală”. Aceasta pornește de la necesitatea aducerii în prim plan a bunăstării digitale în rândul tinerilor și a modalităților prin care aceștia aleg să o creeze și să o mențină, într-un spațiu în care există, în continuare, riscuri la care se expun.

Condițiile de participare

În cadrul acestui concurs pot participa elevi din ciclul primar, gimnazial și liceal, individual, coordonați de un profesor. Toate proiectele elevilor dintr-o clasă vor fi înregistrate de un profesorul care s-a ocupat de promovarea initiativei și supervizarea elevilor.

Cadrul didactic coordonator va avea rolul de a ghida și sprijini activitatea copiilor fără a se implica direct în conceperea materialelor – va încuraja comunicarea, ideile creative, va sprijini activitatea de înțelegere de către copii a conceptului materialului, oferind dacă este cazul materiale de suport.

Activități

Elevii vor avea de realizat un material (desen, pictură digital/ă, fotografie digitală, povești, poezii sau eseuri despre experiențele pozitive în lumea digitală), mai multe detalii fiind disponibile pe platforma www.oradenet.ro/concurs2023

Categorii concurs

În cadrul acestui concurs pot participa elevii înscriși în cadrul unităților de învățământ din România:

Înscriere în concurs
Criterii de evaluare

Jurizarea va consta în acordarea unei note finale în funcție de respectarea criteriilor. Membrii juriului vor vizualiza proiectele validate, punctând fiecare proiect cu note de la 1 la 10 în baza următoarelor criterii:

Premii – anunțarea câștigătorilor va avea loc în a doua jumătate a lunii iunie, 2023

În urma jurizării vor fi selectați 15 elevi, 5 elevi pentru fiecare categorie și vor fi acordate 3 premii și 2 mențiuni. Premiile și mențiunile sunt acordate fiecărui elev și, pe lângă diplomă, acestea vor consta în echipamente tehnologice utile în cadrul procesului educațional, cărți, jocuri de societate cu tematică digital dar și un loc gratuit în tabăra națională de vară în perioada iulie – august 2023, dedicată stării de bine!

Lumea online, reprezentând o parte atât de mare din viața tinerilor, poate avea un impact emoțional puternic asupra lor, asupra stimei de sine și a modului în care devin adulți. Astfel, este esențială ghidarea lor de către părinți, profesori și toți participanții la viața socială în procesul de înțelegere a rolului telefonului, canalelor sociale și inclusiv a jocurilor video, pentru o dezvoltare armonioasă pe toate planurile.

Mai multe informații despre inițiativă: www.oradenet.ro/concurs2023

Despre programul Ora de Net

Ora de Net (Safer Internet) este un program sprijinit de Comisia Europeană, prin programul Digital Europe, care cuprinde centre naţionale active în Uniunea Europeană, având ca obiectiv comun promovarea utilizării în condiţii de mai mare siguranţă a Internet-ului şi a noilor tehnologii online de către copii. Organizaţia Salvaţi Copiii România a participat la programul de finanţare al Comisiei Europene şi a câştigat licitaţia de proiect, asumându-şi din 2008 rolul de Coordonator Național.

Despre Organizaţia Salvaţi Copiii

De 33 de ani, Salvați Copiii România construiește programe sociale, politici publice și practici solide în beneficiul copilului din România. Expertiza și complexitatea proiectelor la nivel național fac din organizație o instituție socială esențială, al cărei rol este medierea între societate și autoritatea publică, în beneficiul copilului. În cele peste trei decenii de activitate, Salvați Copiii a intervenit activ în societate, identificând soluții concrete pentru protejarea și sprijinirea copiilor vulnerabili, și a militat, în același timp, pentru o colaborare viabilă cu autoritățile decidente, pentru asigurarea interesului superior al copilului. Salvați Copiii și-a asumat rolul de supraveghere vigilentă a autorităților publice, în așa fel încât acestea să implementeze politici publice de durată care să corecteze cauzele care duc la vulnerabilizarea copiilor.

Organizația Salvați Copiii a reușit să creeze rețele active de solidaritate, prin încurajarea responsabilității sociale a companiilor și a societății, în sens larg. În calitate de membru al Save the Children, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări, VIZIUNEA noastră este o lume care respectă, pentru fiecare copil, dreptul său la supraviețuire, educație, protecție și participare, asumându-ne MISIUNEA de a obţine progrese importante privind modul în care copiii sunt tratați și producerea schimbărilor imediate și de durată în viaţa acestora.

Peste 3.369.000 de copii au fost implicați în programele și campaniile Organizației Salvați Copiii.

Exit mobile version