Consiliul Național al Elevilor ia apărarea Bacalaureatului, după ce Asociația Elevilor din Constanța a cerut desființarea sa în forma actuală: Rămâne un element esențial în procesul de selecție și în verificarea cunoștințelor și competențelor elevilor, conforme cu cerințele programei și planurilor-cadru aflate în vigoare

Foto: CNE

Consiliul Național al Elevilor, organizația reprezentativă a elevilor, înființată prin lege și al cărui regulament este aprobat prin ordin de ministrul Educației, ia apărarea examenului de Bacalaureat, pe Facebook. Reacția a venit sâmbătă, după ce săptămâna trecută, miercuri, organizația de elevi cu care CNE este într-o permanentă competiție, Asociația Elevilor din Constanța, a cerut desființarea examenului în forma actuală.

Elevii din CNE susțin că „“Bacalaureatul rămâne un element esențial în procesul de selecție și în verificarea cunoștințelor și competențelor elevilor, conforme cu cerințele programei și planurilor-cadru aflate în vigoare”.

Redpm mesajul CNE:

„Săptămâna trecută, în perioada 4-6 martie, au avut loc simulările naționale ale examenului de Bacalaureat, eveniment care a stârnit o serie de reacții și dezbateri în rândul comunităților de elevi, profesori și părinți din întreaga țară.

Consiliul Național al Elevilor urmărește constant dezbaterile privind această temă și recunoaște importanța asigurării unui sistem robust de evaluare a cunoștințelor absolvenților de liceu. Acest examen reprezintă o etapă naturală în parcursul educațional al fiecărui elev și nu poate fi ignorat sau discreditat fără o analiză profundă a impactului său. Este important să recunoaștem că, deși există suficiente aspecte perfectibile în sistemul actual de evaluare (necesitatea unei evaluări mai echilibrate între cunoștințele teoretice și competențele practice, adaptarea conținutului și structurii examenului la cerințele și provocările societății contemporane și asigurarea transparenței și echității în procesul de evaluare), Bacalaureatul rămâne un element esențial în procesul de selecție și în verificarea cunoștințelor și competențelor elevilor, conforme cu cerințele programei și planurilor-cadru aflate în vigoare, iar eliminarea completă a acestuia nu ar fi o soluție optimă și fezabilă pentru generația actuală de liceeni”.

Reamintim, în poziția lor de miercuri, Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) a criticat modul în care sunt evaluaţi elevii la finalul învățământului preuniversitar. „Săptămâna trecută, în perioada 4-6 martie au avut loc simulările naţionale ale examenului de Bacalaureat. Elevii au fost dezamăgiţi de subiecte, spunând că sunt ineficiente”, susține organizația într-un comunicat remis Edupedu.ro.

„În timpul liceului, elevii sunt învăţaţi să tocească, nu să şi înţeleagă ce li se predă, iar după examen tot ce au memorat va fi uitat, acesta nefiind folositor pentru viitorul lor. Elevii ajung să înveţe doar ca să ia examenul şi să scape de o grijă, nu ca să îşi testeze cunoştinţele, deoarece acesta nu face asta”, potrivit AEC.

„Solicităm crearea unei comisii de experţi care să regândească parcursul liceal, astfel încât cunoştinţele elevilor să fie cu adevărat testate, nu capacitatea de a memora! Solicităm eliminarea examenului de Bacalaureat, care nu verifică adevăratele competenţe ale elevilor!”, se arată în comunicatul AEC.

Exit mobile version