Asociaţia Elevilor din Constanţa cere desfiinţarea examenului de Bacalaureat: Elevii se declară „dezamăgiţi de subiectele” de la simulare / „Nici măcar nu îi cunoaştem baza legală, având în vedere faptul că nici Legea Educaţiei nr. 1/2011, nici Legea Învăţământului Preuniversitar nr. 198/2023 nu s-au aplicat” cu privire la BAC

6.089 de vizualizări
Foto: © Chonlawut Brahmasakha | Dreamstime.com
Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) critică modul în care sunt evaluaţi elevii la finalul învățământului preuniversitar și solicită desfiinţarea examenului de Bacalaureat. „Săptămâna trecută, în perioada 4-6 martie au avut loc simulările naţionale ale examenului de Bacalaureat. Elevii au fost dezamăgiţi de subiecte, spunând că sunt ineficiente”, susține organizația într-un comunicat remis Edupedu.ro. Amintim că o presiune similară pe anularea examenelor de Bacalaureat a apărut la finalul primului an școlar afectat de pandemie, însă ministrul de atunci, Monica Anisie, a respins presiunile și examenele au fost menținute.

Lorena Drăguşin, preşedinta Asociației Elevilor din Constanța, susține că „Bacalaureatul este un examen din inerţie, nu ştim ce vrem cu el, ci doar ne-am obişnuit să îl dăm în fiecare an, fără vreun scop sau beneficiu. În plus, nici măcar nu îi cunoaştem baza legală, având în vedere faptul că nici Legea Educaţiei nr. 1/2011, nici Legea Învăţământului Preuniversitar nr. 198/2023 nu s-au aplicat cu privire la acesta. Pe lângă faptul că materia este foarte multă, este învechită. Este total absurd ca o ţară membră Uniunii Europene să rămână într-o continuă buclă temporală! Suntem în anul 2024, iar elevii încă sunt forţaţi să înveţe comentarii kilometrice ale operelor literare din anii 1800, pe care oricum le uită după ce ies din sala de examen”.

Asociația Elevilor din Constanța afirmă într-un comunicat remis presei că „examenul de Bacalaureat a ajuns o mare îngrijorare pentru toţi elevii. În timpul liceului, elevii sunt învăţaţi să tocească, nu să şi înţeleagă ce li se predă, iar după examen tot ce au memorat va fi uitat, acesta nefiind folositor pentru viitorul lor. Elevii ajung să înveţe doar ca să ia examenul şi să scape de o grijă, nu ca să îşi testeze cunoştinţele, deoarece acesta nu face asta”.

„În trecut, Ministerul Educaţiei a echivalat probele examenului cu rezultatele dobândite în liceu, astfel i-am văzut inutilitatea, chiar din partea reprezentanţilor educaţiei”, acuză AEC. Asociația face referire la decizia ministrului Ligia Deca și a fostului premier Nicolae Ciucă de vara trecută de echivalare a examenelor orale de la Bacalaureat cu notele din timpul liceului, în contextul celei mai mari greve din ultimii 20 de ani a profesorilor. Aceeași echivalare a probelor de competențe de la BAC a fost decisă și de Guvernul Orban cu ministru Monica Anisie la educație, în primul an de pandemie.

„Din păcate, în România a crescut rata analfabeţilor funcţionali. 42% dintre elevii din ţară nu pot interpreta o informaţie şi nu pot avea propriile idei, din cauza faptului că au fost învăţaţi să tocească pentru a trece de un examen. Examenul de Bacalaureat este inutil, având în vedere că multe facultăţi au examen de admitere, iar cunoştinţele de bază ale elevului au fost deja testate înainte de admiterea la liceu. În plus, nu testează adecvat competenţele reale ale elevilor, iar aceştia rămân cu o înţelegere superficială a conceptelor importante”, susțin tinerii din Asociația Elevilor din Constanța.

„Solicităm crearea unei comisii de experţi care să regândească parcursul liceal, astfel încât cunoştinţele elevilor să fie cu adevărat testate, nu capacitatea de a memora! Solicităm eliminarea examenului de Bacalaureat, care nu verifică adevăratele competenţe ale elevilor!”, se arată în comunicatul AEC.


61 comments
 1. Sunt de acord să se scoată bac-ul pt ca , în 35 ani nu sa făcut nimic să se poată adapta învățământul la generația de acum ci din contra să preda cantitate ci nu calitate. PS când te angajezi nu te întreabă nimeni ce subiect ai avut la BAC asa ca felicitări celor din Asociatia Elevilor care au spus lucrurilor pe nume. Voi realizări ca nu vor mai fi meditatii și profesorii cu salariile lor mici vor muri de foame ???

 2. Nestiind daca avem de-a face cu o adunatura umana cu retard, cu oanaM multiplicata la infinit sau cu inteligenta artificiala programata invers, propun tuturor oamenilor reali si cu scaun la cap care au comentat aici sa se opreasca din a o mai face.

  1. B ! Poți să propui orice prostie ! Nu te ascultă nimeni, deoarece nu ești un etalon și nu ești un exemplu de urmat ! Nu îi împiedici tu pe restul să comenteze ! Comentează oricine vrea , în afară de tine ! Tu nu ai voie să comentezi, deoarece ai comentat prea mult. Poți să pleci acasă și să îi lași pe restul în pace , deoarece i-ai zăpăcit pe toți de aici.

 3. E o singura varianta. oanaM a ramas singura in salon. Si pentru ca multipolaritatea nu-i da pace vede colegi de pat in jurul ei. Ana, Ane, Jimmy, Dodo.

  1. B ! Ai rămas singur deja . De fapt cred că ești multiplicat . De aceea emiți aberații. Îți recomand să te duci la culcare și să visezi câți dodo, ane , marii , jimmi și alte tâmpenii dorești. Te comporți golănește și nu încetezi ! Te doare de opiniile altora! Fiecare să își vadă de viața lui , iar dacă vrea dezbatere să se comporte civilizat .

 4. Mai întâi, vedeți manualele de limba romana (nu mai sunt cele vechi, cu explicații clare și pe întelesul tuturor). Totul e gandit STAS – fără nici o contribuție proprie – trebuie sa respecți reguli stricte (minim 50 cuvinte intr-o povestir) de parca imaginația are limite dau profunzimea unui cuvânt nu e suficientă – sunt mari scriitori și filozofi care au înmagazinat toată înțelepciunea lumii in câteva fraze sau o propoziție. Oricum, calea e greșita de mult timp – nu mai sunt prea mulți profesori dedicați in condițiile date.

 5. Au dreptate! Dar mai sunt și alte argumente.
  În primul rând, e dublă evaluare-sunt testati în timpul anilor de liceu ca apoi să fie reevaluați la aceleași discipline prin bacalaureat. Este vorba de aceleași materii!!! Nu se testează “noutăți”.
  În al doilea rând, cu orele petrecute la liceu, cu cele necesare temelor și meditațiilor ajung cei care iau în serios sistemul și la 12 ore pe zi de efort; mai învață și în zilele de repaus săptămânal… În condițiile în care salariații sunt protejati legal la 8 ore pe zi în regim normal de muncă și se odihnesc mult mai mult; cel puțin au drepturi în acest sens.

  La fel stau lucrurile cu licența – dublă examinare.

  Oricum, există examene de admitere la facultate și în profesii, ori pentru încadrarea în muncă.

 6. Copii, eu vă propun următoarele măsuri:
  1. Introducerea uniformei în școli
  2. Fără telefoane mobile în școli.
  3. Platforme pentru verificarea competențelor la toate disciplinele
  4. Reactivarea repetenției dacă nu faci față (poate îți trebuie mai mult timp să studiezi, să înțelegi, ca să te descurci).

  1. Sunt din domeniul educațional ! Vă propunem și noi câte ceva pentru dumneavoastră :
   1. ciocul mic și jos de glezne .
   2. confiscarea averii și poprirea pe bunuri de către autorități.
   3. dacă tăceai filosof rămâneai.
   4. obligația de a purta aceleași haine pe stradă în stil comunist.

   1. Se vede ca faci parte din “domeniul educational”! Ai un limbaj atat de elevat, incat nimeni nu poate sa te contrazica!

    1. Te-ai supărat așa tare ? Da . Fac parte din domeniu indiferent cât de bun aș fi , dar am altă viziune față de restul care sunt spălați pe creier cu propagandă . Nici nu trebuie să fiu contrazis neapărat! Impertinența și ignoranța este atât de mare încât nici nu trebuie să fac vreun efort intelectual deosebit în a vă explica totul în termeni științifici. Ipocrizia iese la suprafață singură. Nici nu ar putea înțelege unii termenii științifici, deoarece nu le-ar permite propria lor limitare. Dumneata nu cred că ai înțeleg nici măcar un cuvânt. Elevii mei au inteligența peste a voastră și sunt mai maturi decât voi care vă plângeți că niște bebeluși. Așa că ai putea sta în banca ta liniștit cu tot cu limbajul tău de lemn.

   2. oanaM, te-ai dat de gol cu punctul 1. Pe aia cu “stai in pestera ta” n-o zici?
    Serios, cere o camasa de forta mai larga, cu mai multe lacatele, sa te incapa, ca la cate nume ti-ai tras aici una normala nu te ajuta. Daaar….
    PS. Ai muzica in salon? In afara de aia a sferelor care ti se invart in jurul capului. Te intreb pentru ca am auzit ca un grup de comunisti vrea sa-ti trimita un cd cu Internationala 🤣. Le dai numarul salonului?

    1. Utilizatorule B ! Pentru siguranța tuturor și a ta poți face o vizită la psihiatru sau psiholog să îți prescrie o rețetă anti-violență. Poate te conving medicii să îți vezi de treabă și să elimini ura nejustificată. Vorbele tale sunt delirante și par a fi scrise de o persoană senilă sau bolnavă.Te rog să îți vezi de treabă! Dacă vrei să comunici cu ceilalți, poți să o faci civilizat.

     1. oanaM / virgula sus, my darling, how sweet! Vrei sa fiu senil si sa te uit? 😋

 7. Sa vedem cat de dezamagiti vor fi cand nu vor fi angajati decat la munci prost platite sau munci care necesita efort si rezistenta fizica considerabila…..

  1. Aoleu!Numai la asta va sta capul!!Înainte nu se făceau meditații!!Învățăm și fără meditații și alte bazaconii și materia era și mai grea.

 8. Bravo ! Sunt din sistemul educațional și susțin demersul ! Susțin inițiativa desființării bacalaureatului după modelul occidental din timpul restricțiilor pandemice! Susțin desființarea bacalaureatului de sorginte comunistă și a întregului sistem de învățământ românesc care a eșuat lamentabil . Sistemul românesc de învățământ trebuie înlocuit urgent cu un sistem de învățământ occidental, liberal , tolerant în care să existe libertate de exprimare, empatie, egalitate, toleranță și sprijin reciproc. Conservatorii și comuniștii din învățământ ar trebui să tacă, deoarece din cauza lor a eșuat totul! Încă o dată dovada că reforma este necesară! Jos cu învățământul comunist și conservator ! Lăsați copii și elevii în pace !

  1. Esti din sistemul educational cum sunt eu soldat pe Startrek! Bai Jimi, te lasam in pace cand oi invata sa scrii! Deocamdata o iei in freza pentru ca esti agramat. Asta daca esti fiinta bipeda si nu vreun bot troll, caz care inseamna ca am inceput sa vorbesc singur. Desigur motivat fiind de salariul “Lixandru”.

   1. Măcar fac parte din sistem totuși, indiferent de cât de priceput sunt . Cred că nici școală nu ai după discursul delirant . Dumneata scuipi semințe pe stradă în stil golănesc. Te testez acum din propria materia pe care o predau și să vezi că nu o să știi nimic . Vei și praf , lapte chiar pardaf , sau varză cu carne .

   2. Observ oricum multă paranoia și multă aberație de doi lei așa că nu am nevoie de justificări! Oricum limitații rămân limitați mental până la capăt. Nu mă miră să fiți și plătiți pentru asta .

   1. Mie îmi pare că sunteți comuniști, chair din trolii ăia care susțin războaiele internaționale. Oricum regres observ la orice colț de bloc.

  2. Nu știu dacă ai trăit vreo secundă în comunism… Presupun că nu. Așadar, tu cunoști anumite lucruri din școala comunistă din cărți. Îți spun eu, care am fost elev atunci: școala era școală, respectul era respect, elevul era elev, profesorul era profesor și părintele era părinte. Nu ca acum…

   1. Toată lumea știe cum era regimul ăla tâmpit! Se vede că ție dor de abuz ! Stai liniștit că pe vremea aia școala era o infecție în putrefacție în care se practica violența ! Cred că îți este dor de niște bice pe spate de la tovarășa profesoară și de la alți comuniști care se credeau zei nemuritori ! Comunismul a fost un jeg condamnat la distrugere ! Sindromul Stockholm a funcționat perfect ! Deci ești comunist ! Chiar tu ai spus-o cu gura ta cea mare! Cine te plătești să promovezi comunismul ? Ești trol pus de securiști. Te poți duce la tovarășii tăi ideologici . Dacă nu îți convine în Europa poți pleca oricând într-o stat totalitar . Poți să porți și cravată de
    pionier cu secera și ciocanul pe ele . Noi dorim să trăim în mod democratic așa cum vrea toată planeta asta . 😂

 9. :)))) Care experți? Expertii lui pește. Ministerul s-a împrumutat la stapanul OCDE pentru experți.
  Nu mai bine dati voi examen din social media si influensareala?! Ca aici sunteti asi sa puneti pe tik tok fara acordul profesorilor.
  Mai vreti multe, generatie de puf care ati primit TOTUL si nu ati oferit nimic? Balanta se înclină iar natura cere mereu ECHILIBRU. Osa v-o luati cu varf si îndesat, ca lectie de viata.

  1. Nu mai bine dai dumneata examen din ,, ceaușism,, și ,, manifestul partidului comunist ,, sau din ,, anarhie ,, și ,, huliganism verbal ,, ? Pare că aveți ceva cu toți elevii. Nu de alta , dar m-aș bucura să plece toți tinerii din țară ca să nu mai fie nimeni care să vă plătească pensiile ale ordinare și să rămâneți săraci cu duhul . Se vede că propaganda va spălat foarte bine creierii tuturor . Cunoașterea dumneavoastră provine probabil din telenovele.

     1. Ia nu mai spune? Te pricepi și la asta? Lasă, mai spune ceva despre comunism și abuz și despre cum ești tu cadru didactic mai răsărit decât toți ceilalți, deținătorul adevărului absolut. Vai de capul tău, amice.

 10. Mai rămâne să ceară și eliminarea notelor din timpul școlii și totul va fi perfect pentru elevi. Să vină la școală doar ca să se joace pe telefoane sau să dormiteze în bănci. Așa-i?

  1. Cred că dumneavoastră o să cereți și concediu medical tot anul , după cum pare că vorbiți. Și probabil îi cereți șefului dumneavoastră și dreptul de a chiuli de la servici pentru a pune astfel de comentarii de doi lei pe pagina asta .

    1. Nu sunt eu, tuto. Dar dacă tot te legi de mine, aiurea-n tramvai, susțin cele spuse de Jimmy. Sunteți comuniști, încuiați la minte și nu vă vedeți decât interesul vostru și așteptați respect. Nu dai respect, nu primești respect. În concluzie, sunteți praf! Până și Ministerul învățământului, face mișto de voi, în fiecare zi 🤣🤣🤣🤣

     1. OanaM 👍! Ăștia au luat-o razna de tot ! Hai să îi punem noi la punct ! Trebuiesc desatanizați ! Am confirmarea că sunt sataniști!

 11. Ce propunere mizerabila! Imi este rusine ca sunteti din Constanta…
  Bacalaureatul corect dat arata daca sunteti in stare sa studiati mai departe sau trebuie sa treceti imediat la munca fizica. Acest examen este parte din istoria invatamantului european, cel care s-a raspandit in toata lumea. Doar cei cu Bacalaureatul luat puteau sa studieze la facultate si asa trebuie sa ramana! Intelegeti gresit egalitatea de sanse; o confundati cu aceleasi posibilitati si pentru cei harnici (si inteligenti) si pentru cei lenesi (si nu prea destepti). Egalitatea este doar in drepturi in fata legii, dar nimeni n-ar trebui sa fie condus de “prosti” sau incompetenti!

  1. Să fim serioși. Bacalaureatului a fost inventat de obtuzul și ratatul ăla de Napoleon Bonaparte care a mâncat bătaie zdravănă de la englezi. Restul țărilor occidentale nici nu aveau bacalaureat . De ce să adoptăm sistemul de notare al unui ciudat care a încercat să asuprească Europa? Chiar nu gândiți? Elevii au dreptul să spună orice , până la urmă libertatea de expresie este fundamentală tot în Europa și America , că tot discutăm de civilizații occidentale .

   1. Dodo, păsărică modificată genetic, sa stii ca ratatul ala e sursa Declaratiei drepturilor omului si cetateanului, cea care iti da tie dreptul, om fiind (desi am mari indoieli), sa aberezi fulminant si ilogic. In plus, desi vrei sa pari cultivat, nu esti. Sistemul de notare de care faci vorbire nu e de la “amaratul” ala pe care l-au batut englezii, ci de la unii, la fel de primitivi genetic ca si tine, care traiesc intr-o troacă uriașă mai spre est.

    1. Deșteptăciunea pământului! Sunteți clar unul dintre propagandiștii ăia marxiști ! Obtuză gândire aveți ! Nu știți istorie deloc ! Napoleon a introdus dictatura politică, deștepților! Drepturile vin de la Revoluția franceză, revoluția industrială, reforma protestantă și mișcările de emancipare. Sunteți pardaf și praf cu pulbere . Învățați istoria de la
     propagandiști mincinoși , deoarece pe ăia îi admirați ca pe ceașcă. Data viitoare puteți să citați și din discursurile bolșevice, deoarece acolo este nivelul tău. Nivelul tău este în orientul îndepărtat unde au loc nenorocirile pământului.

 12. Lui Macron i-au spus? Fraierul lasă Franța să organizeze bacalaureat, examenul ăsta inutil. La fel și fraierii ăia din USA, încă insistă cu SAT-ul. Și chiar și habarniștii din Coreea de Sud organizează an de an varianta lor de examen de absolvire/admitere (CSAT/Suneung). Ori, după cum știm, toate țările ăstea sunt din lumea a 4-a în domeniul educației, spre deosebire de noi, care suntem primii la toate.

  Apropo, cei din asociația asta au aflat că examenul de bacalaureat ține loc de concurs de admitere în facultate de mulți ani încoace? (De altfel, la fel cum evaluarea națională ține loc de concurs de admitere în liceu).

  Să se desființeze, primesc!! Dar să se intre la facultate doar cu concurs de admitere corect. Să vedem dacă mai vor așa ceva când trebuie să și muncească pentru a fi admiși acolo unde doresc.

  1. haha , rămâne de bate vântul în universități ..
   eu zic să închidem școala , sa facem economie. și să mergem toți la sparanghel . in germania .cică se caută rumâni fara de carte.plata cu ziua.
   doamne ajuta !

  2. Cred ca este mai bine examen pentru facultate,exigent! Se pregătește pentru profilul dorit și da examen!
   Iar,din clasa a IX,,,examene anuale,,….dacă știi,treci clasa,dacă nu repetare,asa nu vor mai fi analfabeți funcțional! Sau mutare la licee de meserii!

  3. Să vedem cât de bine stați dumneavoastră la aceste aspecte. Omul se mândrește la vorbe, dar la fapte e mic și pitic .Cred că vi se clatină picioarele dacă veți fi în situația cuiva .

    1. Acolo scrie Ana , nu OanaM ! Nici nu știi să citești corect ! Ai pierderi de memorie ? Adăugi litere aiurea ? Cred că doar nu ai habar să citești. Cred că te hrănești cu bazaconii .

     1. Lasă, OanaM, te recunoaștem sub toate pseudonimele astea pe care le schimbi ca pe șosete. Tu chiar crezi că ai găsit o șmecherie ca să poți arunca cu vorbe, nu funcționează. Dar dă-i înainte, am aflat și noi un lucru – la Bălăceanca vă lasă să accesați internetul.

 13. ce le pasa,ar sta la plaja nonstop acolo la Ct… desființarea scolii n o propun ?! oare nu și dau seama că sunt ridicoli, n au un adult acolo care sa le spună ?!

  1. aa , acuma mi a picat fisa când ați zis de plaja!
   f mulți din CT , au părinții împrăștiați prin toate oceanele lumii . când vin vara , ” vaporenii” că așa le spune acolo , iau cate o proprietate în CT , anu si apartamentul. iarna închiriază la studenții de la Ovidius. ( că și acolo e o mafie , universitatea nu are spatii de cazare suficiente) și vara pt litoral.
   nevestele îs casnice și administrează proprietățile iar copchiii lor n au grija zilei de mâine.
   și ăștia ne fac noua legile , cat sa dureze anul scolar , cat să învățăm și care examene sa dam 🤕.
   Na , acu , cei jicniti , săriți și dați cu paru’.

 14. mai copii , treziți va. anularea examenelor de admitere în universități a dus la catastrofa din învățământul univ la fac care fac admitere pe baza de bac.
  acu veniți cu anularea bacului.
  Ia hai , gata , ce atâta școală ? !
  8 clase și la sparanghel cu voi. Europa va așteaptă cu brațele deschise.
  p.s. nu pot sa uit o imagine , in plina pandemie , toate deplasările interzise , toate aeroporturile închise. In aeroportul din Iași , un avion privat trimis din germania , înghesuia câteva sute de băieți , ca intr o RATA ( ptr cine știe)
  rămâneau nemții fara sparanghel .. că nu avea cine l culege:

  https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/sindicalist-german-despre-romanii-plecati-in-germania-sunt-inchisi-in-baraci.html

  1. Cât sadism! Examenul de admitere este o mizerie ordinară care promovează segregarea, pilele și șpăgile voastre. Da . Poate că Europa de Vest îi așteaptă cu brațele deschise și îi tratează mult mai uman decât voi , măcar cu puțin mai mult . Ar fi ideal ca toți tinerii să plece din țara asta eșuată de comuniști care refuză dezvoltarea și care sabotează orice formă de liniște și armonie în societate. Ar fi excelent să plece în străinătate toți tinerii și să golească țara de populație, astfel încât nimeni să nu vă mai poată plăti pensiile și salariile babane și să țipați în gura mare în fața spitalelor și instituțiilor că nu are cine să vă trateze , deoarece toți au plecat afară din cauza comportamentelor deviate . Mi-aș dori acest scenariu, deoarece poate în felul ăsta îi veți aprecia pe tineri .

   1. Segregare?! Pentru că trebuie să învețe? Hai, OanaM, poți mai mult de-atât 😀

    Pentru cel care tot postează pe aici cu zeci de nume și se ceartă cu comuniștii, vezi că am intrat în secolul 21, mai sunt comuniști doar în mintea ta. Mergi la medic.

    1. Delir total . Aveți nevoie de un psihiatru sau psiholog. Numele e Ana sau Ane , unde vezi tu aberațiile ale de litere. Cred că aceste conturi ale voastre de comuniști sunt trucate și multiplicate, ori stau de vorbă cu inteligența artificială pusă să debiteze idioțenii. Ești o singură persoană care încearcă să își spună minciunile și ideile de două parale .Da . E segregare mă. E segregare făcută de unii ca voi care doar distrug totul în jur .

     1. Du-te nene, Ana, Ane, Dodo, Jimmy etc, cum te semnezi. Tu chiar crezi că nu e de recunoscut discursul ăla obosit cu marxismul și comuniștii și cum ești tu mare cadru didactic care recunoaște rasismul și extremismul celorlalți și ține eroic partea elevilor?

      Serios?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Guvernul ar putea să nu mai facă rectificare bugetară în acest an – Surse Economedia.ro / Executivul apelează la fondul de rezervă pentru mai multe ministere și instituții rămase fără bani / Pe agenda ședinței de vineri sunt și suplimentări de credite pentru Ministerul Educației

Guvernul ar putea să nu mai facă rectificare bugetară în acest an, afirmă surse guvernamentale consultate de Economedia.ro, în contextul în care alocă bani din fondul de rezervă și suplimentează…
Vezi articolul