Consultant fiscal: Salariul minim pentru studii superioare nu se aplică angajaților care nu lucrează în domeniul specializării lor sau pe posturi de studii medii

Salariul mediu în învăţământ

Salariul mediu în învăţământ

Dacă o persoană a absolvit o facultate și are o vechime în câmpul muncii mai mare de 1 an, nu beneficiază în mod automat de un salariu minim brut de 2.350 lei, dacă este încadrată în altă activitate decât domeniul în care a absolvit studiile superioare, spune consultantul fiscal Adrian Bența, într-o analiză trimisă Edupedu.ro.

Iată analiza făcută de Adrian Bența.

Actul normativ care reglementează salariul minim brut garantat la plată, aplicabil de la 01 ianuarie 2019, corespunzător unei luni de muncă cu program normal, în medie de 167,333 ore, a fost publicat în Monitorul Oficial.

SURSA: Facebook.com

Salariul se stabilește diferențiat, astfel:

  1. Suma de 2.080 lei pentru persoanele ce nu au studii superioare;
  2. Suma de 2.350 lei pentru persoanele încadrate în funcții ce impun nivel de studii superioare, iar aceste persoane înregistrează o vechime în câmpul muncii în domeniul respectiv de minim 1 an.

De aici, venim cu următoarele observații:

De exemplu, o persoană este inginer, a absolvit Facultatea de Construcții și efectuează activitate de marketing – clienți, într-un departament de ofertare. Pentru această situație, nu este impus salariul minim majorat.

Citește și ce spun oamenii de afaceri și specialiștii ”Fabricile de diplome vor înflori și mai mult”.

Exemplu: dacă într-un birou de contabilitate, pentru funcția de contabil se solicită conform Clasificației ocupațiilor din România, studii medii, iar această funcție este realizată de un economist absolvent de studii superioare, nici în această situație nu este impus salariul minim majorat.

Exit mobile version