Consultant fiscal: Salariul minim pentru studii superioare nu se aplică angajaților care nu lucrează în domeniul specializării lor sau pe posturi de studii medii

1.981 de vizualizări
Salariul mediu în învăţământ
Salariul mediu în învăţământ
Dacă o persoană a absolvit o facultate și are o vechime în câmpul muncii mai mare de 1 an, nu beneficiază în mod automat de un salariu minim brut de 2.350 lei, dacă este încadrată în altă activitate decât domeniul în care a absolvit studiile superioare, spune consultantul fiscal Adrian Bența, într-o analiză trimisă Edupedu.ro.

Iată analiza făcută de Adrian Bența.

Actul normativ care reglementează salariul minim brut garantat la plată, aplicabil de la 01 ianuarie 2019, corespunzător unei luni de muncă cu program normal, în medie de 167,333 ore, a fost publicat în Monitorul Oficial.

SURSA: Facebook.com

Salariul se stabilește diferențiat, astfel:

 1. Suma de 2.080 lei pentru persoanele ce nu au studii superioare;
 2. Suma de 2.350 lei pentru persoanele încadrate în funcții ce impun nivel de studii superioare, iar aceste persoane înregistrează o vechime în câmpul muncii în domeniul respectiv de minim 1 an.

De aici, venim cu următoarele observații:

 • Dacă o persoană a absolvit o facultate și are o vechime în câmpul muncii mai mare de 1 an, nu beneficiază în mod automat de un salariu minim brut de 2.350 lei, dacă este încadrată în altă activitate decât domeniul în care a absolvit studiile superioare.

De exemplu, o persoană este inginer, a absolvit Facultatea de Construcții și efectuează activitate de marketing – clienți, într-un departament de ofertare. Pentru această situație, nu este impus salariul minim majorat.

 • Din analiza textului normativ, observăm faptul că funcția prestată trebuie să impună obligația de a avea studii superioare.

Citește și ce spun oamenii de afaceri și specialiștii ”Fabricile de diplome vor înflori și mai mult”.

Exemplu: dacă într-un birou de contabilitate, pentru funcția de contabil se solicită conform Clasificației ocupațiilor din România, studii medii, iar această funcție este realizată de un economist absolvent de studii superioare, nici în această situație nu este impus salariul minim majorat.

 • Tot din analiza temeiului normativ, observăm că salariul minim majorat reprezintă o excepție aplicată doar pentru plata acelor persoane cu vechime mai mare de 1 an, pentru care funcția presupune studii superioare. Acest lucru înseamnă că pentru alte obligații legale, generate de utilizarea salariului minim, aceste obligații se vor raporta la suma de 2.080 lei.
 • În acest context, dacă nu se va modifica Codul fiscal, contribuțiile la asigurările sociale – pensii și sănătate, datorate de persoane fizice pentru venituri de natură extrasalarială în anul 2019, se vor determina prin aplicarea cotelor și procedurilor existente la suma de 2.080 lei.
 • Legiuitorul utilizează sintagma ”salariu minim garantat în plată existent la data depunerii Declarației unice”, iar dacă depunerea declarației se va face până la o nouă modificare a salariului minim, atunci aceste asigurări sociale, când se datorează, se vor raporta la suma de 2.080 lei.
 • De exemplu, o persoană fizică ce realizează venituri din activități independente, se va raporta în anul 2019 la plafonul de 2.080 lei x 12 luni = 24.960 lei, pentru a verifica dacă se încadrează la plata asigurărilor sociale în acest an.
 • Desigur, suma de 2.080 lei se va avea în vedere pentru contractele cu timp parțial când nu există o excepție, la determinarea asigurărilor sociale pentru funcțiile ce nu presupun studii superioare.
 • Dacă funcția presupune existența unor studii superioare, cum ar fi funcția de contabil-șef într-o societate mică, la care contabilitatea este ținută prin contract de muncă cu timp parțial, și nu există o exceptare, atunci asigurările sociale vor fi recalculate la suma de 2.350 lei.
 • Notă: posibilitatea existenței unor salarii minime diferențiate în funcție de studii și vechime, a fost aprobată prin OUG nr. 96/2018, ce modifică Codul muncii.
 • Foarte important: din fericire, la calculul amenzilor rutiere, și în anul 2019, punctul de amendă este de 145 lei și nu s-a actualizat la nivelul salariului minim brut în țară, conform art. IX din OUG nr. 96/2018 privind prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Profesorii care sunt directori în alte școli decât în cele în care sunt titulari pot opta să predea în școala unde ocupă funcția de conducere, dacă există posturi incomplete. În județul Neamț, opțiunile directorilor se transmit până pe 20 ianuarie

Profesorii care au ocupat, prin concurs, funcții de directori în alte școli decât în cele în care sunt titulari pot opta pentru efectuarea obligației de predare în școala în care…
Vezi articolul

Majorarea salariilor directorilor de școli, creșe și grădinițe cu 1.500 de lei brut, avizată în comisia de învățământ / Inițial, președinta comisiei, deputata PSD Gliga Dumitrița, a vrut să amâne discuția pentru că nu există fundamentare fiscală. Deputatul UDMR Szabo Odon: Mă gândesc că fără o acoperire financiară nu ar fi spus premierul că va da bani

Majorarea salariilor directorilor de școli a fost avizată miercuri în ședința comisiei de învățământ. Este vorba despre un amendament inițiat de UDMR și PNL la Ordonanța de urgență 57/2003 și…
Vezi articolul