Condamnarea Ungariei în cazul Universității Central Europene obligă țările UE să nu mai închidă ochii și să condiționeze fondurile pentru redresare de respectarea statului de drept – rectorul CEU

834 de vizualizări
Universitatea Central Europeană / Foto: Facebook – CEU
Decizia Curții de Justiție a UE de a condamna Ungaria pentru legea care a obligat Universitatea Central Europeană (CEU) să se mute din această țară a venit prea târziu pentru instituția de învățământ, dar forțează executivele europene să nu mai închidă ochii, arată rectorul CEU, Michael Ignatieff, într-un articol de opinie publicat în Financial Times. “Pentru guvernele UE, momentul adevărului a venit”, scrie el.
  • Articolul a fost publicat după ce Ungaria, aflată în dispută cu Bruxellesul în legătură cu statul de drept, a fost condamnată marţi de justiţia europeană pentru legea privind universităţile străine, care a constrâns Universitatea Central Europeană (CEU), fondată de George Soros, să îşi mute cea mai mare parte a activităţilor la Viena. Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a considerat discriminatorii exigenţele impuse de Budapesta Universităţii Central Europene și a cerut Ungariei să respecte regulile europene – detalii aici.

În articolul său, Ignatieff scrie că, deși a venit prea târziu pentru CEU, instituție forțată deja să își mute activitățile la Viena, hotărârea CJUE va descuraja alte regimuri din Europa care ar avea intenția să lanseze atacuri similare asupra instituțiilor libere. Momentul este, de asemenea “de cotitură pentru dezbaterea aprigă din Europa, în privința posibilei condiționări a pachetului de redresare de 1,7 trilioane de euro de respectarea statului de drept. Acum, guvernele UE nu mai pot să pretindă în continuare că relația Ungariei cu statul deor drept este neglară. Cea mai înaltă curte a Uniunii a declarat că această țară a încălcat drepturi fundamentale”.

“Pentru guvernele UE, momentul adevărului a sosit. Ele ar trebui să profite de ocazie pentru a decide, săptămâna aceasta, că statele care încalcă repetat elemente esențiale ale statului de drept european, așa cum a făcut-o Ungaria, trebuie să revină pe calea europeană. Dacă nu, niciun fond”, mai scrie rectorul CEU, care apreciază că, “dacă statele comunitare eșuează să acționeze de această dată, identitatea Europei de comunitate fondată pe statul de drept va suferi o lovitură de grație, iar lunga alunecare către autoritarism în Europa Centrală și de Est s-ar putea accelera până când nu va mai exista cale de întors”.

Ignatieff mai scrie că, “deoarece nici UE, nici SUA nu i s-au opus dlui [Viktor] Orban, CEU a devenit singura universitate care a fost expulzată dintr-un stat european, din anii ’30 încoace. Acest act de vandalism a avut costuri foarte mari pentru universitate”.

Autorul precizează că CEU va rămâne în Viena, deoarece “Austria înțelege că libertatea academică presupune un stat de drept”, dar precizează că, acum, universitatea “”este liberă să decidă ce programe poate opera în Budapesta”.


1 comment
  1. Și sa mai introducă niște ore de “Critical race Theory”, “Gender studies”, “Nationalism studies ” samd, cum erau la Universitatea lui Soros din Budapesta. Asa a fost pusa pe butuci America și Europa de Vest, urmează Estul. Dar, surpriza ! Globaliștii au fost făcuți knock out chiar în Ungaria !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Nivelul de analfabetism funcțional al elevilor români nu are legătură cu nivelul de trai. Peste tot în România sunt elevi târâți de la șase ani, din clasa pregătitoare mai departe cu acest nivel precar, sub pragul analfabetismului funcțional, spune co-autorul Raportului național de literație, Dragoș Iliescu

Problemele legate de analfabetism funcțional pot fi rezolvate mai ușor dacă sunt depistate în timp, remarcă expertul în testare, profesorul universitar Dragoș Iliescu, care a prezentat joi Raportul național le…
Vezi articolul

Sorin Cîmpeanu acuză “bâlbe” în hotărârea Comitetului pentru Situații de Urgență București: Nu poate decide asupra universităților, care hotărăsc prin senatul universitar cum continuă cursurile

Decizia de astăzi a Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență este o “bâlbâială”, a declarat președintele Consiliului Rectorilor, Sorin Cîmpeanu. Acesta a avertizat că instituția convocată de prefectul Capitalei tocmai…
Vezi articolul

Profesoara Violeta Dascălu anunță că a revenit în țară, recunoscătoare pentru ajutorul oferit: Mi-ați mai dat o șansă la viață! / Fosta directoare a Școlii Gimnaziale „Ferdinand I” a făcut un apel umanitar în noiembrie 2022 pentru a avea acces la tratament într-o clinică din Turcia

Este un nou început și primul pas spre vindecare, scrie profesoara de Geografie Violeta Dascălu, pe Facebook, într-un mesaj în care anunță că s-a întost acasă după două luni și…
Vezi articolul