Copiii de vârstă mică consideră Youtube mai bun pentru învățare decât alte tipuri de conținut video – studiu

Foto: © Sebastian Czapnik - Dreamstime.com

Ce impact au diversele tipuri de conținut video asupra copiilor de vârstă mică (3-8 ani), a căror relație cu tehnologia este redefinită, în pandemie, de educația online și nevoia de comunicare la distanță? Platforme care în alte condiții ar fi fost tratate cu respingere din partea părinților ar putea fi utile în procesul de educație, pentru că atrag un grad mai mare de încredere educațională din partea copiilor, arată o nouă cercetare publicată, recent, în SUA și semnalată de site-ul de popularizare a noutăților științifice The Conversation.

El arată că cei mici consideră clipurile Youtube mai potrivite pentru învățare decât emisiunile TV sau conținutul video existent pe telefonul inteligent folosit în cadrul studiului de către cercetătoare.

Totodată, copiii participanți la studiu au apreciat că persoanele care apar în clipuri Youtube ar fi “mai reale” decât cele de la TV, dar mai puțin reale decât cele din clipulețele de pe telefonul folosit în cadrul cercetării.

Întrebați dacă diversele persoane care apar în clipuri par sau nu reale și ce fel de clipuri preferă să urmărească pentru a învăța ceva, copiii au răspuns astfel:

Potrivit cercetării, aceste rezultate sugerează că Youtube este considerat de copii drept o platformă distinctă de alte formate, poate pentru că oferă clipuri ce includ atât persoane reale, cât și persoane fictive, lucru conștientizat, aparent, de cei mici, care judecă această platformă în acest context.

Copiii mici, consideră autoarele, ar putea fi înclinați să învețe mai mult cu ajutorul conținutului educativ de pe platforma online, deoarece au deja disponibilitatea de a învăța de acolo. Potrivit cercetării, această disponibilitate este relevantă în contextul pandemic, în care copiii petrec, de voie sau de nevoie, mult mai mult timp în fața ecranelor, inclusiv pe Youtube, în scopuri educative sau de divertisment.

Totodată, mai arată studiul, rezultatele sugerează că este esențială alfabetizarea media a copiilor, care trebuie să gândească în mod critic la ceea ce consumă online și să pună sub semnul întrebării mesajele și conținutul de pe platforme precum Youtube.

Autoarele cercetării subliniază că studiul nu spune în ce măsură copiii chiar învață de pe Youtube, ci doar că ei au această credință, dar simpla lor disponibilitate de.a crede în valoarea educațională a unor astfel de platforme îi poate determina să se implice mai mult în învățarea cu ajutorul lor.

Studiul detaliat poate fi consultat aici

Photo 66561443 © Sebastian CzapnikDreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Exit mobile version