Creșterea alocației studenților la 250 de lei pe lună, printre solicitările care au rezultat în urma întâlnirii Consiliului Rectorilor. Reprezentanții studenților au cerut încă de anul trecut o sumă similară, care să echivaleze măcar cu inflația din ultimul an

locuri în cămine - Studenția online

Foto: Pexels.com

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a vorbit marți, la Antena 3, despre o rezoluție a Consiliului Rectorilor, care s-a întrunit săptămâna trecută, prin care se solicită ca alocația studenților să crească la 250 de lei.

„Am avut o rezoluție al Consiliului Rectorilor din România prin care se susține creșterea fondului de burse pentru studenții români. În momentul de față există o alocație lunară de 201 de lei pe lună per student, solicitarea este ca această alocație să crească de la 201, la 250 lei pe lună pe student”, a spus Cîmpeanu.

Amintim că în decembrie 2021, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a cerut creșterea subvenției pentru bursele studenților, de la 201 lei, cât este acum, la 242 de lei pe lună/student bugetat. Ultima dată când a mai fost actualizată această subvenție a fost acum 5 ani. Practic, la valoarea actuală, ar însemna că un student poate mânca de doar 12 lei pe zi, a atras atenția ANOSR.

Liderii studenților au cerut atunci Guvernului României să aprobe o Hotărâre de Guvern prin care subvenția pentru burse crește de la 1 ianuarie 2022 de la 201 lei/student bugetat/lună la 242 lei/student bugetat/lună. Bursele nu au fost, însă, mărite.

„ANOSR a calculat coșul minim lunar al studentului pentru anul 2020, iar costul acestuia se afla la aproximativ 1172 de lei/lună. Astfel, cheltuielile de bază ale unui student sunt de aproape 2,2 ori mai mari decât cuantumul minim al bursei sociale, dovadă că acest mecanism de sprijin nu reușește să respecte nici măcar prevederile legale – acoperirea costurilor minime de cazare și masă. Ca urmare a demersurilor ANOSR, Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior a stabilit creșterea cuantumului minim al bursei de la 580 lei/lună la 700 lei/lună”, se arată într-un comunicat ANOSR.

Citește și:
BREAKING Consiliul Național al Rectorilor cere ca universitățile să acorde titlurile de doctor, în locul Ministerului Educației. Plus: rectorii susțin o lege nouă, separată, “a Învățământului Superior”, pe baza proiectului România Educată
Exit mobile version