Creșterea salarială din Educație, obținută de profesori în urma grevei generale din mai-iunie 2023, abia acoperă creșterile medii de prețuri din ultimii 6 ani, deși ministrul Ligia Deca vorbea despre „triplarea” salariului debutantului

Foto: © Mykhailo Polenok | Dreamstime.com

Pe 14 iunie în Parlament, când își prezenta intențiile pentru al doilea mandat de ministru al Educației, Ligia Deca spunea că salariul brut al unui profesor debutant „s-a triplat, față de nivelul din decembrie 2016”. Într-o analiză Edupedu.ro am arătat de ce afirmația este doar parțial adevărată, fiind vorba despre o triplare a brutului, dar nu și a netului.

„Dacă raportăm la luna decembrie 2016, salariul de bază al unui profesor debutant cu studii superioare a crescut de trei ori, s-a triplat”, a declarat Deca. Însă ministrul nu a precizat că brutul a crescut în acești ani mult mai accelerat decât netul și că, de fapt, suma pe care profesorul debutant o câștigă în mână nu s-a triplat, ci s-a dublat doar, la fel ca salariul mediu pe economie, în cei 6 ani și jumătate evocați de Ligia Deca.

„Trebuie mai mult, ne dorim mai mult, luptăm pentru mai mult, însă trebuie să avem în minte evoluția în ultimii ani a salariilor din învățământ”, spunea ministrul, care dădea și exemple: „Salariul de bază al unui profesor debutant cu studii superioare a fost de 1.687 lei brut. Anul acesta până la ordonanța de urgență emisă zilele trecute era 4.038 lei brut. Acum, de la 1 iunie, salariul se majorează și ajunge la 5.398 lei brut. (…) Dacă facem o raportare pentru a nu ne referi doar la cifre absolute, astăzi un cadru didactic debutant câștigă minimum 1,79 salarii de bază minime brute pe țară, față de doar 1,34% în 2016. Asta ca să avem și un indicator obiectiv”.

Un salariu mic care se dublează sau se triplează rămâne tot un salariu mic, în condițiile în care media salarială pe economie s-a dezvoltat în același ritm, conform oricăror calcule economice. Ba mai mult, inflația în această perioadă invocată de ministru, decembrie 2016-mai 2023, a fost feroce cu veniturile angajaților, în general și ale celor din Învățământ în special. Oficialul nu a precizat nimic despre indicele prețurilor de consum din perioada analizată.

Institutul Național de Statistică precizează într-un răspuns la solicitarea Edupedu.ro că indicele prețurilor de consum total în luna mai 2023 față de luna decembrie 2016 este 148,01%.

Salariul de bază net al unui profesor cu studii superioare de lungă durată, debutant, a crescut din decembrie 2016 până în mai 2023 cu doar 98%, de la 1.227 de lei pe lună, la 2390 de lei pe lună. Cu 50% mai puțin decât creșterea înregistrată în aceeași perioadă de indicele prețurilor de consum, adică de inflație.

Dacă am adăuga la salariul din luna iunie, obținut în urma grevei generale, prevăzut de OUG 57/2023, pentru un profesor debutant cu studii superioare, de 3.157 de lei net (cu deducerea personală inclusă), atunci creșterea salarială față de luna decembrie 2016 ar fi de 157%, cu doar 9% peste creșterea înregistrată de indicele prețurilor de consum în perioada de 6 ani și jumătate evocată de ministrul Ligia Deca.

Și asta în condițiile în care cea mai mare majorare salarială din iunie a fost în zona profesorilor debutanți, de peste 30%, conform declarațiilor oficialilor guvernamentali, pentru cei cu salarii mai mari, creșterea procentuală pe net fiind mai mică.

Reamintim că profesorii au ajuns abia în februarie 2023 la nivelul salarial pe care, potrivit legii 153/2017, ar fi trebuit să îl atingă în ianuarie 2020, dacă articolul din lege nu ar fi fost prorogat de Guvernele Orban și Cîțu, iar mai apoi creșterile nu ar fi fost împărțite în mai multe tranșe, pe ultimul an și jumătate, de guvernul Ciucă.

Programul de Guvernare depus la Parlament de Guvernul Ciolacu nu conție nicio formulare care să arate că educația ar fi o prioritate și nici despre eventuale creșterei salariale în Educație, ambele promise și asumate de Guvernul Ciucă și de Marcel Ciolacu. Dacă ar fi respectate promisiunile și articolele din OUG 57 care prevăd aplicarea noilor grile de salarizare de la 1 ianuarie 2024, și creșterea cu 50% din diferența între salariul din grilă și cel actual, atunci profesorii debutanți ar trebui să aibă 4.600 de lei net salariul de bază, cum deja a anunțat ministrul Muncii, iar toate salariile din Educație să crească cu circa 45% față de nivelul din iunie 2023 și cu peste 60% față de nivelul din mai 2023.

Foto: © Mykhailo Polenok | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Exit mobile version