Criteriile de salarizare pe bază de performanță, pentru profesori, sunt în lucru cu experți OCDE, anunță Ligia Deca: Să găsim un sistem care să fie multifactorial. Se pare că acestea dau rezultate

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

„Criteriile de salarizare pe bază de performanță, pentru profesori, sunt în lucru cu experți OCDE, tocmai pentru a găsi un sistem care să nu fie bazat pe o singură sursă de informații și să fie multifactorial. Se pare că aceste sisteme dau rezultate”, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca, într-o conferință de presă în Prahova, pe 15 ianuarie.

„A fost și o solicitare a primului ministru de a gândi un sistem mai robust de salarizare sau, mă rog, de bonusuri bazate de performanță. Însă, consider că stabilitatea în profesia didactică este un atu al profesiei care da și atractivitate. Cred că ne trebuie un just echilibru între evaluarea performanței și atractivitatea profesiei”, a adăugat Ligia Deca.

Amintim că premierul României, Marcel Ciolacu, după publicarea rezultatelor de la testele PISA 2022, a cerut public ministrului Educației, Ligia Deca, să prezinte criterii de performanță pe baza cărora salariile profesorilor să poată fi crescute diferențiat. „Îi cer ministrei Deca să vină cu soluții privind criteriile de performanță în Învățământ. Nu ne putem aștepta ca doar mărind salariile să se întâmple o minune. Trebuie introduse criterii de performanță în funcție de care salariile vor crește“, a declarat Ciolacu. Acesta făcuse referire la astfel de criterii încă de la preluarea mandatului de premier.

Pe 8 decembrie, la prezentarea Raportului național PISA 2022 pe România, Andreas Schleicher, directorul Directoratului pentru Educație al OCDE, a precizat că salarizarea bazată pe performanță este „una dintre cele mai dificile dileme cu care se confruntă orice sistem de educație“.

Pe 15 ianuarie, premierul Marcel Ciolacu a declarat „nu pot să accept că un profesor care are 10 olimpici să fie plătit la fel cu unul în care toată clasa nu a luat Bacalaureatul”, la Antena 3, potrivit G4Media.ro.

Declarația integrală a ministrului Educației Ligia Deca, despre salarizarea profesorilor în funcție de performanță:

„Avem un nou cadru salarial, a fost și o solicitare a primului ministru de a gândi un sistem mai robust de salarizare sau, mă rog, de bonusuri bazate de performanță. 

Avem în acest moment o colaborare cu experții în OECD tocmai pentru a găsi un sistem care să nu fie bazat pe o singură sursă de informații și să fie multifactorial. Se pare că aceste sisteme dau rezultate și să încercăm să îmbunătățim ceea ce avem deja vizavi de sistemele de evaluare, fie că vorbim de evaluarea cadrelor didactice care se realizează deja în sistem, de către director, de către colegi, de către elevi, fie că vorbim despre sisteme de premiere, cum este, de exemplu gradația de merit sau cum este noua măsură din legea învățământului preuniversitar, acel fond de 2% din fondul de salarii la dispoziție a directorului, pentru premierea cadrelor didactice cu performanțe din școală

Cred că acolo unde există comportamente inacceptabile la cadrele didactice trebuie să existe măsuri, așa cum avem măsuri și pentru elevii care încalcă limita. 

Însă, consider că stabilitatea în profesia didactică este un atu al profesiei care dă și atractivitate, de altfel, unei meserii care ultima vreme, din păcate, nu a avut suficient de mulți candidați, în așa fel încât să putem spune că ocupăm toate nevoile de resurse umane din sistem. Deci cred că ne trebuie un just echilibru între evaluarea performanței și atractivitatea profesiei, în așa fel încât să avem cei mai buni absolvenți de învățământ superior care vin și devin la rândul lor dascăli.”

Citește și:
Premierul Ciolacu: Nu pot să accept că un profesor care are 10 olimpici să fie plătit la fel cu unul în care toată clasa nu a luat Bacalaureatul
VIDEO Marcel Ciolacu, după rezultatele la PISA 2022: Îi cer ministrei Deca să vină cu soluții privind criteriile de performanță în Învățământ. Nu ne putem aștepta ca doar mărind salariile să se întâmple o minune. Trebuie introduse criterii de performanță în funcție de care salariile vor crește
Andreas Schleicher, fondatorul PISA: 40% din statele OCDE au sisteme de bonusuri pentru a stimula performanța profesorilor / Dacă vreți să impuneți criterii de performanță în salarizarea cadrelor didactice, folosiți cât mai multe criterii posibil, pentru că dacă puneți unul singur, acela va fi corupt
Exit mobile version