VIDEO Marcel Ciolacu, după rezultatele la PISA 2022: Îi cer ministrei Deca să vină cu soluții privind criteriile de performanță în Învățământ. Nu ne putem aștepta ca doar mărind salariile să se întâmple o minune. Trebuie introduse criterii de performanță în funcție de care salariile vor crește

3.763 de vizualizări
Foto: Sabin Cristoveanu si Octav Ganea / Inquam Photos
Premierul României, Marcel Ciolacu, a făcut referire la rezultatele PISA 2022 și a cerut public ministrei Educației, Ligia Deca, să vină cu soluții pentru criterii de performanță în Învățământ. Declarațiile de la debutul ședinței de Guvern au fost făcute în urmă cu puțin timp de la Palatul Victoria.

„Mai ales după rezultatele României la testele PISA, îi cer doamnei ministru Deca să vină cu soluții privind criteriile de performanță în Învățământ. Orice cheltuială trebuie însoțită și de o reformă și să aibă rezultat performanța. Nu ne putem aștepta că doar mărind salariile să se întâmple o minune, pentru că nu se va întâmpla nici de această dată nimic“, a declarat Ciolacu.

Acesta a spus că pentru 2024 va fi „cea mai mare alocare bugetară din istorie pentru Educație“.

De menționat aici că în fiecare an a fost cea mai mare alocare din istorie pentru Educație, deoarece valoarea nominală a alocării este automat mai mare prin creșterea anuală a cheltuielilor care compun bugetul. Legile Educației prevăd o alocare de cel puțin 15% din cheltuielile Bugetului General Consolidat, iar într-un proiect de Ordonanță de Urgență consultat de Edupedu.ro, făcut de Ministerul Finanțelor (PNL) și Ministerul Justiției (PNL) apar prorograte exact articolele cu prevederea legată de finanțare din ambele legi – 198 și 199/2023.

Redăm declarația integrală pe tema Educației a premierului Marcel Ciolacu:

„Anunț că în acest weekend vom lucra împreună proiectul de buget pe 2024, unde investițiile reprezintă fundamentul viziunii noastre de dezvoltare economică, de asemenea va exista cea mai mare alocare bugetară din istorie pentru Educație. Acest lucru am dorit să-l menționez, ca să fie clar pentru toată lumea.

Însă, mai ales după rezultatele României la testele PISA, îi cer doamnei ministru Deca să vină cu soluții privind criteriile de performanță în Învățământ. Orice cheltuială trebuie însoțită și de o reformă și să aibă rezultat performanța. Nu ne putem aștepta că doar mărind salariile să se întâmple o minune, pentru că nu se va întâmpla nici de această dată nimic“. 

Articol în curs de actualizare


19 comments
 1. Sigur vor veni la 4600 lei unii sa facă fizica cu interlopii care-l amenință cu cuțitul în ora de curs.

  Profii pleacă din alte cauze. Cândva lucrau și pe salarii de 200 euro tăiate, acum nu mai vin nici la 1000 euro la catedra.

  Dar dacă guvernanții sunt surzi la problemele reale atunci vom cere bani cat mai multi că doar aia se mai pot cere.

  Cât despre performanta, pai doar bacul și evaluarea națională le cuantifica ptr că ele conteaza.

 2. Eu sunt pentru criterii de performanta. Hai sa începem prima data cu demnitarii, sa punem filtre astfel încât sa nu mai intre toți analfabetii în guvern și parlament. Foarte mulți dintre ei au terminat facultăți private la fără frecventa. După ce terminam cu demnitarii sa impunem criterii de performanta la, procurori, medici și alți speciali. După ce vom egaliza salariile categoriilor enumerate mai sus cu ale profesorilor putem sa impunem și la profesori. Păcat ca un specimen ce a luat bacul la 30 de ani a ajuns sa ne conducă!

  1. 👍👍👍

   Sa se inceapa cu guvernantii, cu cei din ministere, cu “specialii” si cu toti cei implicati in plecarile pe banda rulanta in strainatate a tuturor celor “scapati” din Mana Legii exact inaintea deciziei de a fi retinuti pt judecata.

 3. deci in loc sa fie 4600 ptr debutant adica media pe economie , in ianuarie o sa fie 3600 . SI pe urma om mai vedea.
  un asistent universitar are mai puțin decat un șofer de la minister

 4. Apropo de minuni, oare cand se va intamplea ” minunea” cand Romanis nu va mai avea un prim ministru semianalfabet, care uraste scoala? Au ajuns repetentii in functii si umilesc profesorii

 5. Sa existe la toti bugetarii criterii de performanta in frunte cu politicienii, dar pana atunci poate reduceti birocratia si adaptati programa la testele Pisa daca sunt asa importante.

 6. salariile vor creste cu 13% maxim. iar responsabilitate profesorilor s au dublat. deci nu spera și nu ai teamă
  sa vedem un salariu net cu„ 4 in față„ nene ,
  sa vedem aplicata OUG 57
  in rest , aștia din educatie , cu ce bani ne rămân dupa sarbatori facem chetă și iti luam un aparat de ras .
  despre miss piggy , spală te pe cap cu ea , nu e buna nici de clabuci.

 7. Sa ceara criterii de performanta de la toti angajatii bugetari, inclusiv de la el insusi. Hai sa vorbim putin si despre “performantele” din justitie, politie, administratie, politica etc.
  “Performanta” guvernului Ciolacu se vede in deficitul bugetar, inflatie si datoria istorica la care a ajuns Romania.

 8. Covrigaru vrea criterii de performanta selectiv.

  Ca sa primesti pensie speciala exista criterii de performanta?

  Cand debitezi aiureli ca ministru (de finante de exemplu) nu ai nevoie de criterii de performanta?

  Nu incepe covrigaru telectual cu performanta in gradina lui? Ca sa dea un exemplu?

 9. În concluzie, nu este capabil sa livreze, “la milimetru”, ceea ce a promis.
  De exemplu, ii spui debutantului ca va putea intra în sistem cu un salariu mai mare dacă îndeplinește niște criterii de performanta, dar în cazul lui nu exista un istoric care sa susțină performanta.

  In fine… solute corecta, în orice domeniu, este un sistem similar cu cel de acum vreo 20 de ani, în învățământ: salarizarea “între limite”. O limita inferioară, decenta, pentru salariul garantat pe poziția respectiva, și o limita superioara, bazată pe criterii diverse + performanta. Iar limita inferioară trebuie sa fie cel putin egala cu cea negociata de sindicate, în vara.

 10. Stie domnul de toate, e înzestrat, dar a uitat sa treaca pe la școală sa se cultive.
  Dar performante de la politicieni cand introduceti domnule Ciolanul? Vrem sa videm si noi criteriile de performanta la politrucii analfabeți urcati pe scarile ierarhiei sociale cu pasi uriași in funcții pentru care nu sunt pregătiți sub nici o formă.
  Ca prea va platiti regește, din pix de cate ori va doreste buricelul.

  1. Slava Domnului ca in ultimele sondaje e sub Geoana. Daca ajunge asemenea personaj sa ne conduca e jale. Imediat sub rel sunt Sosoaca strans cu Simion. Toata menajeria in primii 4. Ma rog…Geoana nu trebuie bagat aici. Asta-i om cuminte. Oricat mi-as dori un contracandidat pentru aceste lepre, prefer sa nu candideze si sa ramana pe felia lui la Nato unde si-a demonstrat competenta. Si Nato nu face angajari cu doctorate plagiate si cu posturi luate pe pile sau pe nepotisme. Cand vii din asrmenea post ca sa incerci sa conduci o tara de giboni, nu ai decat de pierdut…Pe unii i-a bagat la parnaie, pe unii i-au sapat. De ce si-ar complica existenta Geoana cu asa ceva?

 11. Voi la guvern aveti criterii de performanta? In politie, sanatate, justitie exista criterii de performanta? Un frustrat care a dat bacul la 30 de ani.

 12. Va las eu in dezbatere un criteriu:
  Criteriul pumnului in gura: ”Daca-ti dau un pumn in gură o să mori…” limbvaj la un liceu in Bucuresti…

  Cat sa fie cresterea salarială pentru acest criteriu ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENT Criteriile de preselecție pentru proiectele prin care profesorii și elevii pot participa gratuit la concursurile naționale 3DUTECH / Înscrierile sunt deschise până pe 29 Mai pentru toți elevii și profesorii, indiferent de specializare, județ sau tipul școlii

La cererea elevilor și profesorilor, înscrierile în concursurile naționale 3DUTECH rămân deschise până pe 29 Mai, anunță organizatorii într-un comunicat de presă. Participarea este gratuită, iar concurenții au șansa să…
Vezi articolul

Ludovic Orban îl somează pe ministrul Educației să le pună primarilor la dispoziție clădirile care au fost școli, cu 3 luni înainte de începerea școlii în context pandemic / Niciun cuvânt despre clădirile pe care primarii să le ofere unităților de învățământ pentru distanțare, din septembrie

Solicitare electorală a premierului Ludovic Orban, cu doar 3 luni înainte de începerea școlii în context pandemic. “Să vă aplecați cu mai mare seriozitate pe solicitările autorităților locale privitoare la…
Vezi articolul