Cursuri gratuite în limba engleză de dezvoltare a competențelor digitale pentru adolescenții din Ucraina, organizate de Fundația Romanian Angel Appeal și ECDL EduHub / Simina Dumitrache: Până la finalul anului, 60 de adolescenți vor participa la cursuri

Youth Hub / Foto: Romanian Angel Appeal

Fundația Romanian Angel Appeal și ECDL EduHub organizează pentru adolescenții din Ucraina cursuri gratuite în limba engleză de dezvoltare a competențelor digitale pentru a obține certificarea recunoscută internațional ECDL START, în cadrul unui proiect finanțat de NRC – Consiliul Norvegian pentru Refugiați. 

„Certificarea îi va ajuta în parcursul educațional, școală, facultate, pentru obținerea diverselor burse sau echivalarea anumitor programe la facultate”, a declarat Irinuca Văduva, General Manager ECDL România, într-un interviu pentru Edupedu.ro.

„Pe 24 august se vor lansa înscrierile pentru a doua grupă. Există deja de data trecută adolescenți pe lista de așteptare, întrucât interesul a fost destul de mare. Până la finalul anului, 60 de adolescenți și tineri vor lua parte la cursurile ECDL. Cursurile au loc în grupe de câte 15. Pe 4 septembrie va începe o altă grupă, cu tineri pe care îi selectăm noi, urmând apoi să transmitem datele lor de contact către parteneri pentru a-i putea trece în baza de date și pentru a primi manualele”, spune Simina Dumitrache de la Fundația Romanian Angel Appeal, într-un interviu pentru Edupedu.ro. 

Aici puteți completa Formularul de înscriere https://forms.gle/crVWojWmYUFqLk6P6

Anunțurile sunt postate pe canalul de Telegram: https://t.me/youthhub_byRAA și pe Instagram: https://www.instagram.com/youthhub_raa/

„Youth Hub sau divizia de tineret a Fundației Romanian Angel Appeal apropie tinerii și îi ajută să devină mai deschiși, să aibă o disponibilitate emoțională mai mare de a se apropia, de a vorbi, de se împrieteni”, a declarat Simina Dumitrache.

Interviu cu Irinuca Văduva, General Manager ECDL România:

Rep.: Puteți să ne detaliați ce anume învață pentru a dobândi competențe digitale? 

Irinuca Văduva: Adolescenții participă la cursuri în limba engleză de dezvoltare a competențelor digitale, care le permite că la finalul formării să susțină examenele și să obțină certificarea recunoscută internațional ECDL START. Copiii învață cum să utilizeze sistemul de operare Windows pentru stocarea, prelucrarea și prezentarea informației, cum să lucreze și cum să-și organizeze fișierele și folderele într-un computer, cum să folosească un browser web pentru a caută informații pe Internet, cum să folosească diverse servicii online, cum să folosească o aplicație de poșta electronică (e-mail), cum să utilizeze aplicația de procesare de text Word pentru crearea și editarea documentelor și cum să folosească aplicația de calcul tabelar Excel pentru crearea tabelelor, efectuarea diverselor calcule în tabele cu ajutorul formulelor și funcțiilor și crearea graficelor pentru analize. Cursul le pune la dispoziție toate informațiile necesare pentru a putea să-și construiască o bază solidă de competențe digitale ce îi pot ajută atât la școală cât și în viață de zi cu zi, bazandu-se pe standardul internațional de certificare ECDL/ ICDL.

 Rep.: Cum îi ajută pe viitor certificarea ECDL?

Irinuca Văduva: Certificarea ECDL obținută îi vă ajută în parcursul educațional, școală, facultate, pentru obținerea diverselor burse sau echivalarea anumitor programe la facultate. Ca adulți, îi vă ajuta să demonstreze că dețin competențe digitale certificate la standard internațional. Valabilitatea certificatului ECDL este nelimitată, că urmare beneficiile aferente nu își pierd valoarea în timp. Suntem bucuroși că după prima grupă, toți cei care au participat și au susținut examenele au reușit să obțină certificarea.

 Rep.: Ce feedback ați primit ? Ce spun adolescenții despre cursuri?

Irinuca Văduva: Din ceea ce am aflat de la ei, dar și de la trainer, copiii au participat și vin cu drag la cursuri și au fost încântați că au avut această oportunitate. Ținând cont că foarte mulți dintre ei fac scoală online, acest curs a reprezentat și o bună ocazie de socializare, desfasurandu-se la spațiul educațional ECDL EduHub.

Au mai existat ceva bariere lingvistice întrucât nu toți copiii știau bine engleză, dar acestea au fost depășite și per ansamblu atmosfera de la curs a fost foarte plăcuta și productivă. Că dovadă, în ciuda dificultăților privind comunicarea apărute uneori, până acum, tinerii au promovat toate modulele de certificare ECDL și au obținut rezultate bune.

Interviu cu Simina Dumitrache de la Fundația Romanian Angel Appeal

Rep.: Care este povestea Youth Hub?

Simina Dumitrache: Când a început războiul din Ucraina, noi Romanian Angel Appeal, am făcut ce știm mai bine și anume să acordăm asistență copiilor, să ne îndreptăm spre zona de educație și am deschis centre pentru copii mici, minori, grădinițe. Acolo au venit și părinți cu adolescenți care ne întrebau dacă avem ceva pentru copii mai mari, care erau toată ziua pe telefon, nu aveau foarte multă activitate și atunci le-am spus ca nu avem, dar facem. 

Așa a luat naștere Youth Hub în urmă cu un an. La început eram la Biblioteca Națională și de la 1 ianuarie 2023 suntem în spațiul nostru pe strada Tunari la numărul 16. Inițial, Hub-ul a fost co-finanțat de partenerii noștri apropiați, UNICEF România și NRC – Consiliul Norvegian pentru Refugiați. Pentru anul acesta, am continuat parteneriatul pentru centru cu NRC, urmărind împreună crearea unui spațiu sigur, în care pot fi dezvoltate și diferite competențe.

Youth Hub / Foto: Romanian Angel Appeal

În prima fază a proiectului ne-am propus să-i ajutăm pe adolescenții ucrainieni pe partea de integrare socio emoțională, pentru că era trauma războiului foarte proaspătă, să-i ajutăm să se deschidă, să avem ateliere de educație non-formală prin care făceau, de exemplu, terapie prin muzică și activități prin care ei să devină mai deschiși, să aibă o disponibilitate emoțională mai mare de a se apropia, de a vorbi, de se împrieteni.

Ne-am uitat mult și la dezvoltarea de competențe, atât de esențiale, iar cele pe care ne-am axat de când ne-am mutat în spațiul nostrum sunt competențele cheie ale Uniunii Europene și aici intră și zona de competențe digitale.

Rep.: Ce pot face adolescenții la Youth Hub?

Simina Dumitrache: Centrul funcționează pe model estonian. Este un centru deschis, începând cu ora 12:00 adolescenții vin la noi. Dacă este prima lor vizită la centru, atunci ei sunt înregistrați, li se dă acordul GDPR, li se cer date foarte generale despre câți ani au, de unde vin, dacă sunt înrolați sau nu la școală, iar apoi vin în centru în mod gratuit. Se notează în prezență și pot să ia parte la toate activitățile care se întâmplă în Hub. Au acces și la cursuri gratuite de română și engleză.

Youth Hub / Foto: Romanian Angel Appeal

Hub-ul este e o clădire cu trei etaje. Subsolul l-am transformat în sală de jocuri, unde au masă de biliard și de tenis de masa și board games și pot să vină aici să se joace, să-și aducă prietenii, să facă competiții. La parter este bucătăria unde pot să vină să-și aducă mâncare sau facem împreună. Există un spațiu unde noi lucrăm, dar vin și ei și-și fac teme. De exemplu, am avut un băiat care a venit și a folosit spațiu de lucru pentru a-si face o scrisoare de intenție pentru înscrierea la facultate și pentru a o scoate la imprimantă. Ne-a întrebat cum ni se pare scrisoare, a făcut și modificări. Noi punem la dispoziție și laptopuri. Atelierele digitale au loc pe laptopuri cu tastatură în ucraineană, pe care ei le pot folosi în mod gratuit. În sufrageria Hub-ului pot juca playstation.

La etaj au loc atelierele începând cu ora 16:00. Sunt diferite cursuri, în funcție de interesele lor. În fiecare zi, la Hub avem în medie 30 de adolescenți. Dintre aceștia, un adolescent, doi sunt pentru prima dată. 

Youth Hub / Foto: Romanian Angel Appeal

Pe lângă activitățile care se întâmplă în centru, mai facem din când în când și ieșiri cu ei. Săptămâna aceasta mergem cu tinerii noștri în la Cascada Urlătoarea, o să mergem la finalul lunii la un parc de distracții acvatic din București, vom avea în toamnă un festival al abilităților. 

EduCare este hubul de informații educaționale pentru refugiații ucraineni, lansat de Fundația Bosch România și Edupedu.ro, vă invită să vă faceți cunoscute aceste programe conturate special în jurul familiilor refugiate în România, pe care apoi le vom promova gratuit în cadrul EduCare, pe Edupedu.ro.

Completați formularul pentru câteva detalii despre proiectul pe care-l desfășurați. Este posibil ca, dacă sunt necesare clarificări sau completări, un redactor Edupedu.ro să vă contacteze. Vă mulțumim!

Exit mobile version