Curtea de Conturi a identificat diverse abateri minore la Universitatea din București, UMFST Târgu Mureș și Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca în urma unor verificări recente / Un alt control a fost și la ASE București, fără a fi constatate nereguli

Foto: © Lovelyday12 | Dreamstime.com

Curtea de Conturi a publicat, pe parcursul lunii mai și la începutul lunii iunie, o serie de rapoarte de audit în urma unor controale făcute în ultimul an la mai multe universități. În cazul a trei dintre acestea – Universitatea din București, UMFST George Emil Palade din Târgu Mureș și Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, forul a identificat nereguli, însă acestea nu au fost unele majore și s-au soldat cu un avertisment în cazul UB și cereri de remediere în celelalte cazuri.

La ASE București, Curtea de Conturi nu a identificat nereguli, dar raportul a determinat verificări de presă ce semnalează un număr mare de contracte între universitatea bucureșteană și o firmă controlată de un responsabil al Bibliotecii Centrale Universitare Carol I din București. 

Cele patru verificări ale Curții de Conturi la universități:

La Academia de Studii Economice din București, Curtea de Conturi a analizat felul cum au fost gestionate fonduri externe în proceduri de achiziție publică în cadrul a 2 proiecte, potrivit raportului de audit publicat pe 2 iunie 2025. Acestea – „IDA Institute of Digital Assets” și „AI for Energy Finance”, au presupus achiziții directe de servere și tehnică de calcul de la o companie, Rapido Works SRL București. În cadrul primului proiect s-au cheltuit 314.446 lei, iar în al doilea 304.764 lei.

La Universitatea din București, în raportul de audit publicat pe 29 mai 2025, Curtea de Conturi notează o abatere de la legalitate, constând în nerespectarea prevederilor legale privind achizițiile publice în mai multe achiziții publice, problemele semnalate fiind, însă, fără impact major.

La Universitatea de Medicină, Farmacie, Știință și Tehnologie din Târgu Mureș, raportul de audit de conformitate al Curții de Conturi din 9 mai 2025 a constatat, din nou, neconformități, anume nerespectarea principiului contabilității pe bază de angajamente în cadrul unor plăți de 31.147 de lei pentru studenți, în cadrul programului Erasmus+, precum și înregistrarea unor cheltuieli de 338.885 lei pentru suport tehnic pe platforme informatice în cadrul altui exercițiu decât cel adecvat.

La Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Curtea de Conturi a verificat în ce măsură sunt respectate prevederile prevederile legale cu privire la contractarea serviciilor juridice cu avocați, arată raportul de audit de conformitate din 8 mai. Verificările au dus la constatarea că activitățile UTCN în ceea ce privește serviciile juridice „nu este sub toate aspectele semnificative în conformitate cu criteriile aplicabile”.

Foto: © Lovelyday12 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Exit mobile version