De 1 și 8 martie elevii nu pot oferi personal flori și mărțișoare cadrelor didactice și colegelor, potrivit secretarului de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion: „Pot oferi felicitări și mărțișoare virtuale”

Sorin Ion / Foto: Facebook.com

De 1 și 8 martie elevii nu pot oferi personal flori și mărțișoare cadrelor didactice și colegelor, pentru că ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății, care prevede regulile din școli în perioada redeschiderii acestora, prevede că este interzis schimbul de obiecte personale, potrivit secretarului de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion. Acesta a explicat pentru europalibera.org că nu poate fi făcută o derogare de la ordinul existent pentru că s-ar încălca normele epidemiologice stabilite ca să împiedice infectarea cu noul coronavirus.

UPDATE: Ministrul Educației îl contrazice pe Sorin Ion și spune că mărțișoarele și florile de 1 și 8 martie sunt permise la școală: “O floare nu este un obiect personal”, spune Sorin Cîmpeanu

Luni, 1 martie și luni, 8 martie, sunt zile speciale prin tradiție. De regula în aceste două zile se ofertă mărțișoare și flori ca simbol al primăverii calendaristice și de Ziua Femeii.

„Elevii nu vor mai putea duce la școală mărțișoare și flori de 1 și 8 martie. Interdicția care privește „schimbul de obiecte personale” este prevăzută în ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății și nu prevede excepții. Decizia a fost confirmată pentru Europa Liberă de secretarul de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion, care susține că se pot oferi felicitări și mărțișoare virtuale”, scrie publicația citată.

Trebuie să respectăm legea, așa cum este. Nu cred că cineva va da o derogare de la ordinul comun și să spunem că se interzice schimbul de obiecte persoanele, mai puțin mărțișoare și flori. Știu, o să părem antipatici, dar, în primul rând, noi discutăm despre protecția și sănătatea copiilor”, a declarat secretarul de stat pentru învățământul preuniversitar, Sorin Ion.

Nu pot să spun: avem un ordin, nu-l respectați. Și dacă spun foarte ferm ‘nu care cumva să dați un mărțișor’, cădem în altă extremă. Prioritatea este sănătatea copiilor și a profesorilor. Nu știu dacă ne putem imagina că putem da niște reguli de genul: oferiți mărțișoare cu mănuși chirurgicale, mărțișoare sterilizate sau date cu dezinfectant. Riscăm să cădem în ridicol”, a mai spus Sorin Ion.

Medicul infecționist Adrian Marinescu de la Institutul „Matei Balș”, a spus și el că ordinul comun trebuie să fie respectat de părinți și elevi.

„Trebuie să încercăm în această perioadă să reducem interacțiunile celor mici. E vorba de obiectul în sine, florile, mărțișoarele, când le dăm dintr-o mână în alta. În al doilea rând, interacțiunile ar fi mai importante. Trebuie să ne apropiem de persoana de lângă noi, nu se păstrează distanțarea. În al treilea rând, în situații de acest gen apar aglomerări. De obicei, se duc și la profesoara de alături, se duc și la directoare, apare un mediu în care se pot transmite mai ușor virusul la nivel de aerosoli. Pentru a se reduce riscul și pentru ca lucrurile să fie organizate, s-a mers pe acest ordin”, a afirmat doctorul Marinescu, citat de Europa Liberă.

Sorin Ion / Foto: Facebook.com

Exit mobile version