De ce a modificat Sorin Cîmpeanu structura anului școlar și data Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a, plus Admiterea la liceu: Dacă nu ar fi fost această variantă, ar fi fost destul de clară închiderea școlilor inclusiv pentru derularea simulărilor. În București, încă de mâine

Foto: gov.ro

Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, ar fi fost destul de clară închiderea școlilor inclusiv pentru derularea simulărilor, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu la B1TV. Oficialul a dat exemplu București – școlile s-ar fi închis de mâine dacă nu ar fi acceptat această variantă, a spus acesta.

Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

Ordinul comun 3.515/393/23 martie 2021 a apărut deja în Monitorul Oficial marți seara, așa că este în vigoare.

Moderator:Ce înseamnă mobilitate redusă într-o perioadă de vacanță prelungită?

Sorin Cîmpeanu: Ne uităm cu toții la evoluția epidemiologică. Din păcate nu este foarte greu de intuit că vom avea vârf al ratei de infectare exact în luna aprilie. Dacă vom avea un vârf al ratei de infectare, cred că este ușor de anticipat că nu vor fi prea multe locuri deschise în care să meargă (n. red. elevii).

Moderator: Spuneți că vă bazați pe faptul că vor sta în casă mai mult decât o făceau până acum? 

Sorin Cîmpeanu: Să privim lucrurile altfel: școala se prelungește cu două săptămâni, vacanța se prelungește de asemenea cu două săptămâni. În luna aprilie aveam oricum vacanța de Paște catolic și vacanța de Paște ortodox. Aceste două săptămâni de vacanță ar fi putut să fie două săptămâni de învățământ online. Dacă ar fi fost învățământ online, atâta vreme că toată lumea e supărată pe învățământul online pentru că unii nu au tablete, alții nu au acces la internet, alții nouă profesori disponibil și alții nou profesori pregătiți, gândiți-vă că această perioadă de două săptămâni online ar putea fi înlocuită cu două săptămâni de prezență fizică. Punem în balanță aceste două variante, în felul acesta s-au judecat lucrurile.

Pe de altă parte, dacă nu ar fi fost adoptată această variantă, ar fi fost destul de clară închiderea școlilor inclusiv pentru derularea simulărilor, în București încă de mâine, spre exemplu. Pentru că nu ar fi fost modificat acest ordin comun de ministru modificat și nu ar fi fost o hotărâre CNCSU în acest sens.

Conform reglementărilor de dinainte de aceste adaptări, inclusiv la nivelul anului școlar, reglementarea era clară: 6 la mie – totul trecem în online, când trecem în online nu mai ai nici simulări, nu mai ai nici prezență fizică inclusiv pentru grădiniță. 

Moderator: Simulările se mai susțin, inclusiv cele pentru clasa VIII-a?

Sorin Cîmpeanu: Acesta este unul dintre avantajele acestor modificări, faptul ca să susțin simulările pentru clasele terminale, a XII-a, a XIII-a și a VIII-a. Un alt avantaj este acela că școlile pot rămâne deschise până pe 31 martie, deci se pot derula simulările. Un alt avantaj este acela că bacalaureatul rămâne la aceleași date, de asemenea evaluările la clasele a IV-a și a VI-a rămân la fel. Evaluarea națională de la clasa a VIII-a, care în loc să înceapă în data de 22 iunie va începe în data de 5 iulie. În loc să se termine Evaluarea Națională în data de 24 iunie, se va termina cu două săptămâni mai târziu, în data de 8 iulie.

Moderator: Se ajustează și programa pentru examen?

Sorin Cîmpeanu: Atâta vreme cât durata semestrului II rămâne exact aceeași, 17 săptămâni, atâta vreme cât dorim ca Evaluarea Națională și examenul de bacalaureat să se deruleze cu prezență fizică, și atâta vreme cât deja am adaptat tematica de examen la specificul acestui an școlar nu se mai justifică o altă modificare de tematică. Cu atât mai mult cu cât trebuie să luăm în considerare că acest lucru ar fi putut să bulverseze și mai mulți elevi, care sunt convins că mulți dintre ei au început să învețe.

Moderator: Această pauză nu-i scoate din ritm pe copii?

Sorin Cîmpeanu: Ar fi bine să ținem cont că suntem în condiții de pandemie și suntem puși să alegem varianta cea mai puțin dăunătoare. Nu pretinde nimeni că are o variantă ideală, dar dintre toate celelalte variante este cea mai bună și cea mai puțin dăunătoare elevilor și școlii, în general.

Vacanța de vară se prelungește cu două săptămâni, deci se prelungește și anul școlar cu două săptămâni. Două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară, în ideea că în primăvară vom avea un vârf epidemiologic care trebuie evitat. 

Atât hotărârea CNSU, care este în curs de finalizare, cât și ordinul de ministru permite prezența fizică atâta vreme cât localitățile nu sunt carantinate. Este o măsură care creează condiții egale în toate județele României. Deci, atâta vreme cât localitatea nu intră în carantină, școlile rămân deschise.

Măsurile adoptate vizează întreaga rețea națională de învățământ preuniversitar, care include învățământ preuniversitar de stat și învățământ preuniversitar privat. Sunt școlile care învață pe programa altor state nu intră sub incidența acestui ordin, nu au intrat nici până acum și nu intră nici acum”.

Foto: gov.ro

Exit mobile version