De ce a modificat Sorin Cîmpeanu structura anului școlar și data Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a, plus Admiterea la liceu: Dacă nu ar fi fost această variantă, ar fi fost destul de clară închiderea școlilor inclusiv pentru derularea simulărilor. În București, încă de mâine

40.149 de vizualizări
Foto: gov.ro
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, ar fi fost destul de clară închiderea școlilor inclusiv pentru derularea simulărilor, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu la B1TV. Oficialul a dat exemplu București – școlile s-ar fi închis de mâine dacă nu ar fi acceptat această variantă, a spus acesta.

Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

Ordinul comun 3.515/393/23 martie 2021 a apărut deja în Monitorul Oficial marți seara, așa că este în vigoare.

Moderator:Ce înseamnă mobilitate redusă într-o perioadă de vacanță prelungită?

Sorin Cîmpeanu: Ne uităm cu toții la evoluția epidemiologică. Din păcate nu este foarte greu de intuit că vom avea vârf al ratei de infectare exact în luna aprilie. Dacă vom avea un vârf al ratei de infectare, cred că este ușor de anticipat că nu vor fi prea multe locuri deschise în care să meargă (n. red. elevii).

Moderator: Spuneți că vă bazați pe faptul că vor sta în casă mai mult decât o făceau până acum? 

Sorin Cîmpeanu: Să privim lucrurile altfel: școala se prelungește cu două săptămâni, vacanța se prelungește de asemenea cu două săptămâni. În luna aprilie aveam oricum vacanța de Paște catolic și vacanța de Paște ortodox. Aceste două săptămâni de vacanță ar fi putut să fie două săptămâni de învățământ online. Dacă ar fi fost învățământ online, atâta vreme că toată lumea e supărată pe învățământul online pentru că unii nu au tablete, alții nu au acces la internet, alții nouă profesori disponibil și alții nou profesori pregătiți, gândiți-vă că această perioadă de două săptămâni online ar putea fi înlocuită cu două săptămâni de prezență fizică. Punem în balanță aceste două variante, în felul acesta s-au judecat lucrurile.

Pe de altă parte, dacă nu ar fi fost adoptată această variantă, ar fi fost destul de clară închiderea școlilor inclusiv pentru derularea simulărilor, în București încă de mâine, spre exemplu. Pentru că nu ar fi fost modificat acest ordin comun de ministru modificat și nu ar fi fost o hotărâre CNCSU în acest sens.

Conform reglementărilor de dinainte de aceste adaptări, inclusiv la nivelul anului școlar, reglementarea era clară: 6 la mie – totul trecem în online, când trecem în online nu mai ai nici simulări, nu mai ai nici prezență fizică inclusiv pentru grădiniță. 

Moderator: Simulările se mai susțin, inclusiv cele pentru clasa VIII-a?

Sorin Cîmpeanu: Acesta este unul dintre avantajele acestor modificări, faptul ca să susțin simulările pentru clasele terminale, a XII-a, a XIII-a și a VIII-a. Un alt avantaj este acela că școlile pot rămâne deschise până pe 31 martie, deci se pot derula simulările. Un alt avantaj este acela că bacalaureatul rămâne la aceleași date, de asemenea evaluările la clasele a IV-a și a VI-a rămân la fel. Evaluarea națională de la clasa a VIII-a, care în loc să înceapă în data de 22 iunie va începe în data de 5 iulie. În loc să se termine Evaluarea Națională în data de 24 iunie, se va termina cu două săptămâni mai târziu, în data de 8 iulie.

Moderator: Se ajustează și programa pentru examen?

Sorin Cîmpeanu: Atâta vreme cât durata semestrului II rămâne exact aceeași, 17 săptămâni, atâta vreme cât dorim ca Evaluarea Națională și examenul de bacalaureat să se deruleze cu prezență fizică, și atâta vreme cât deja am adaptat tematica de examen la specificul acestui an școlar nu se mai justifică o altă modificare de tematică. Cu atât mai mult cu cât trebuie să luăm în considerare că acest lucru ar fi putut să bulverseze și mai mulți elevi, care sunt convins că mulți dintre ei au început să învețe.

Moderator: Această pauză nu-i scoate din ritm pe copii?

Sorin Cîmpeanu: Ar fi bine să ținem cont că suntem în condiții de pandemie și suntem puși să alegem varianta cea mai puțin dăunătoare. Nu pretinde nimeni că are o variantă ideală, dar dintre toate celelalte variante este cea mai bună și cea mai puțin dăunătoare elevilor și școlii, în general.

Vacanța de vară se prelungește cu două săptămâni, deci se prelungește și anul școlar cu două săptămâni. Două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară, în ideea că în primăvară vom avea un vârf epidemiologic care trebuie evitat. 

Atât hotărârea CNSU, care este în curs de finalizare, cât și ordinul de ministru permite prezența fizică atâta vreme cât localitățile nu sunt carantinate. Este o măsură care creează condiții egale în toate județele României. Deci, atâta vreme cât localitatea nu intră în carantină, școlile rămân deschise.

Măsurile adoptate vizează întreaga rețea națională de învățământ preuniversitar, care include învățământ preuniversitar de stat și învățământ preuniversitar privat. Sunt școlile care învață pe programa altor state nu intră sub incidența acestui ordin, nu au intrat nici până acum și nu intră nici acum”.

Foto: gov.ro


29 comments
  1. Păcat am avut mare încredere în,, acest ministru
    De aceea iese, lumea în strada
    Ce școală e asta cu întreruperi
    ,, povesti,, cu pandemia
    Rog a se da mesajul

  2. Ăștia sunt profii din 2021.Vai si amar.Ce sa înveți pe altii,când tu nu stii si poti.In schimb,vor multi bani…viitorul suna rau.

  3. Tatăl hoților de doctorate,Câmpeanu.Politruk util.Fata de terorist comunist,comportament de activist comunist.Politruj,ca si stăpânul lui.

  4. Este o bătaie de joc scoala de acum, de un an jumate copiii fac scoala online,copiii istia cu scoala online nu au mai invatat ca atunci când mergeau la scoala,una este sa fie copilul fata in fata cu profesorul si alta este online si dacă mai au de dat evaluare sau bacul puteti sa va imaginati ce greu este pentu acești copiii. Chear dacă cei de a VIII si a XII merg la scoala ei au pierdut doar un semestru din anul precedent dar cei care vor da la anul, cei de a VIII si a XII o sa le fie mai greu sa recupereze ce au pierdut ,ei au pierdut semestrul doi plus a VII sau a XI. Eu nu spun ca profesorii nu fac ore online, fac ore,doar ca nu este ca atunci când sunt copiii in clasa.

  5. Școala on-line este un fel de mișto pe pâine. Copiii sunt leneși, dezinteresați, și nu ai ce face ca și părinte. Este o mare bătaie de joc, la adresa noastră, a tuturor celor care intra la ore, pentru că, sunt copii care nu intra la nici o oră, și, culmea, promovează. Ce ziceți de asta?

    1. romanica.si tragi apa.Politrukul asta mirositor e exact ce trebuia după dezarticulată de dinainte,cică profa de rumana

  6. Obligă profesorii să învețe cum să predea online, aceste L-E-P-R-E, care vroiau spor pentru utilizarea calculatorului, spor pentru internet, spor pentru digital!!! Sunt niște relicve care în 2021 le este frica să folosească calculatorul.
    Vor sporuri la tot ce ating, au vacanțe de 4-5 luni pe an și iau salariile întregi (care nu mai sunt de mici de 5-6 ani!)
    Le este teama că odată cu modernizarea predării online, acești indivizi care nu au atins calculatorul în viața lor, dar au cele mai mișto telefoane (cumpărate de părinții elevilor lor desigur) vor rămâne fără catedra.
    Pentru că digitalizarea și perfecționarea lecțiilor online vor fi făcute de câțiva din profesorii care vor să se upgradeze, și acele lecții vor putea fi vizionate/folosite de toți copii de la fiecare nivel educațional.

    1. Eu chiar prefer sa predau online. La clasa sunt multi copii needucati si nesimtiti care fac galagie si imi compromit eforturile. In mediul online merge predarea muult mai bine. Daca un dobitoc ma supara il dau afara imediat. Nu se mai poate plange nimeni ca nu intelege lectiile din cauza galagiei. Da, trebuie mai mult efort pentru pregatirea materialelor, dar imi convine mai mult sa stau acasa si sa prepar aceste materiale.

    2. @Florance Sunt o “lepră” care nu vreau să țin lecții online pe banii mei. Vreau să mi se dea laptop/ tabletă, să mi se plătească internetul și curentul, să mi se ofere cursuri gratuite de “upgradare”.
      Apropo, e timpul să-ți upgradezi puțin gramatica: se scrie “toți copiii”. Proști, dar critici nevoie mare!

    3. Femeie, se scrie corect “Sunt niște relicve CĂRORA le este frică să SE SERVEASCĂ de calculator…”. E drept că folosirea pronumelor relative e dificilă pentru agramați, iar cei care au cacofonie în cap este inevitabil să o pună și pe hârtie. Eu sunt profesor și nu mi-e frică nici de gramatica limbii române, nici de calculator pe care l-am folosit la greu și cu succes în această perioadă. Da! S-a predat multă materie și bună, online. Din păcate, elevii nu sunt suficient de stimulați și de controlați, evaluarea este aproximativă și, în consecință, se învață mai puțin. De cine și de ce mi-e frică? Mi-e frică de agramații cu ifose care te pun la zid, jignindu-te inadmisibil, fără să știe măcar cu cine se măsoară! Mi-e frică de acel Ministru al Sănătății care, după ce ”a transparentizat” lipsa testărilor Covid, a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a împiedica testările cu pricina în școli, prin acel de acum celebru protocol trimis în școli care prevede că NU se testează decât elevii și cadrele didactice ”a căror simptomatologie debutează în timpul orelor de curs”! Deci tusea seacă, convulsivă, inflamarea mucoasei nazale și diareea care au început de cu seara nu se iau în calcul! Mi-e frică de medicii școlari care refuză să testeze. Am fost refuzată bien en face de un astfel de ”medic”, eu având simptome. A propos numele Florence se scrie cu ”e”, nu cu ”a”. Semnatara insultelor de mai sus nu știe nici cum o cheamă. Noroc cu anonimatul de pe internet: scuipi pe cine vrei, fără să se poată ști cât ești tu de ”deștept”. Mi-e frică de profesorii care nu înțeleg să se adapteze! Mi-e frică de Covid-19! Mi-e frică de oamenii încăpățânați care preferă să modifice structura anului școlar decât să închidă școlile din București, oraș suprainfectat et pour cause…!

      1. Ăștia sunt profii din 2021.Vai si amar.Ce sa înveți pe altii,când tu nu stii si poti.In schimb,vor multi bani…viitorul suna rau.

    4. Generalizezi, dar nu este o mare problema atunci cand cel/cea care o face a trecut “pe langa scoala” (reiese din gramatica mesajului).
      Presupun ca sunt multi cei ce au in minte faptul ca profesorii (cadrele didactice, in general) au 4-5 luni de vacante adevarate, asa cum mentionezi. Poate ar trebui sa parcurgi putin Legea educatiei si vei fi surprins/surprinsa sa constati ca unele dintre aceste cadre didactice nu au mai mult concediu de odihna decat un angajat din oricare alt domeniu. Concediul in sistemul de educatie (faramitat de diverse examene, activitati, etc.) se numara in zile calendaristice, iar 45 de asemenea zile, spre exemplu, echivaleaza cu un concediu de 30 de zile lucratoare pe care il poate avea un angajat cu ceva vechime din al sector de activitate (la cele 30 de zile lucratoare adunandu-se zilele libere de la sfarsitul celor 6 saptamani).
      In acelasi timp, multi gandesc precum gandesti tu, anume ca predarea online inseamna “trai pe vatrai” (vacante suplimentare). Ori ca tot romanul este specialist in calculatoare, doar profesorii sunt o categorie aparte (se sperie de acesta). Putini si-ar imagina ca primul an de online ar fi presupus eforturi suplimentare din partea profesorilor, pentru a-si transpune o lectie/un curs in format electronic.
      La fotbal si mecanica s-a mai adaugat un domeniu la care cu totii suntem specialisti, cel al calculatorului!!!

  7. Cea mai proasta decizie.
    Asa cum de atâta vreme, copiii fac școală oneline se putea face, în toată tara, încă 2 săptămâni de oneline între cele 2 vacante dacă se dorea protecție.
    Copiii din Timișoara și din localitățile limitrofe sunt de atâta vreme online și nu a contat asta pentru nimeni.
    În plus, dacă vremea va fi buna în acea perioada de vacanta, nimeni nu va sta în case. Vor fi pline parcurile. Lumea va pleca incoace și încolo ca doar e vacanta, nu? Va fi o si mai mare vanzoleala decât dacă era școală fizic sau online.
    Se rupe ritmul copiilor și asa subrezit.
    În căldură din iulie cu masca pe fata în săli de clasa cu temperaturi ridicate va fi un dezastru pt sănătatea copiilor
    Foarte multa lume care au rămas cu banii dați pt concedii încă de anul trecut și le au reprogramat deja după 15 iunie.

  8. Este o altă mare inepție! Mulți oameni și-au cumpărat sejururi știind că este vacanță! Ce fac? Pierd banii!?! Dar industria HORECA ce face? Oamenii și-au programat concediile în funcție de vacanța copiilor, în funcție de un calendar stabilit la începutul anului școlar! Puteau să facă toți copiii școală online și să nu se modifice nimic!

    1. Am cumparat o vacanta cu familia de sute de euro. Vacanta de vara s-a scurtat si firma nu accepta anularea platii cazarii. Ce fac acum? Era platit mare parte cu tichete de vacanta si trebuie sa pun banii din buzunar si nici sa nu merg. Si banii sunt pregatiti pentru rate, alimente si gradinita copilului. 🙁

    2. Jos pălăria!
      Cel mai adecvat și în contextul pandemiei acest comentariu!
      Deci, distanțare socială, vaccinuri, evitarea aglomerării, magazine și restaurante închise, dar…..dar…..
      Ce faceți cu vacantele rezervate!!!??!!!
      Asta e gândirea românilor Sosoaca, anti-online, anti-scoala, anti-vaccin, anti-calculator!!?
      Bravos!!

  9. Copii din învățământul profesional sunt obligați să meargă la practica astfel și în luna august. Este abuziv fata de ei, le este furata o parte din vacanta scurta pe care o aveau.

  10. Încă nu a fost schimbată structura anului școlar, Ordinul menționat în articol face referire la aplicarea scenariilor și la organizarea orelor remediale.

  11. Este cea mai proasta masura dintre toate pe care le putea gasi ministrul! Suntem deja in vacanta pina in septembrie! Doar dintr-un orgoliu sa nu inchida scolile…ce idiot! Pana se vor acomoda din nou cu scoala in mai, vin caldurile peste ei, se termina anul! Cred ca si pentru cei care urlau sa se mearga fizic la scoala, sa socializeze copiii…acum si pentru astia scoala online ar trebui sa para parfum! Asa ministru!

  12. Este inadmisibil sa modifici data examenelor de capacitate pe ultima suta de metri. De la bun inceput nu trebuiau sa se deschida scolile in semestrul al doilea. Era de asteptat ca va creste numarul de cazuri. Acesti copii de clasa a 8-a vor face o pauza de o luna in aprilie , isi vor iesi din ritm , apoi toata luna iunie, pe caldura vor fi la scoala. Dl Campeanu e cel mai incompetent ministru al educatiei care a condus acest minister de la revolutie incoace.

  13. Când ceva este logic, toată lumea normala la cap înțelege fără sa fie nevoie de atâtea justificări.
    Și cum sa fie logic sa bagi elevii în vacanta o luna, în loc sa facă școală online începând de mâine și apoi între cele doua vacante de Paști.
    Astfel rămânea ultima zi de școală 18 iunie, iar evaluarea pentru clasa a opta se ținea la data cunoscuta deja, nu în timpul caldurilor din iulie, cu masca pe figura.

  14. Pentru ca este incapatanat si nu vrea sa respecte regulile.

    In concluzie, a schimbat structura anului scolar pentru o tara intreaba, doar pentru a nu inchide scolile in Bucuresti.

    In Bucuresti unde primariile au dat tablete, in Bucuresti unde exista curent si internet, in Bucuresti unde pentru 2 saptamani se puteau face cursuri online.

    Acum copiii din localitati unde nu sunt cazuri, care in plus au si acces dificil la educatie, sunt onbligati sa respecte noile reguli luate in 2 ore de dl. Ministru.

    Nu mai vorbim de faptul ca o intreaba generatie de copii din anii terminali nu stiu ce se intampla cu examenele lor, doar pentru ca dl. Ministru nu a vrut sa puna online cateva zile scoala in Bucuresti.

    Iar pentru simularile de zilele acestea sunt convinsa ca putea obtine derogare, ma indoiesc ca ministerul Sanatatii ar fi preferat sa vine toti elevii la scoala pt 7 zile ramase pana la vacanta… decat sa fina cele cateva sute de mii care urmau sa dea simularile.

  15. Sa tii copii (chiar si de profesionala) pana aproape de jumatatea lunii august in scoala este inuman!
    Daca invatamantul online este problematic la clasele primare, trebuia sa se ia masuri numai pentru acei elevi!
    Prelungirea in vacanta de vara a anului scolar este rea pentru toti elevii si este un dezastru pentru cei din scolile profesionale!

    1. Descentralizarea sistemului și conferirea unei autonomii regionale mai mari!

      Ne-am săturat ca toate ifosele bucureștenilor să se răsfrângă asupra întregii țări!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Dezbatere publică în sistem de videoconferință pe tema modificării statutului elevului, organizată marți, 7 martie, de Ministerul Educației / Înscrierile se fac până pe 3 martie

Ministerul Educației anunță că organizează în data de 7 martie 2023, ora 14:00, în sistem de videoconferință, dezbaterea publică având ca temă proiectul de ordin pentru modificarea și completarea Statutului elevului (aprobat prin ordinul ministrului…
Vezi articolul