De ce toamna frunzele copacilor se îngălbenesc și cad. Explicațiile unei profesoare de chimie despre procesul de fotosinteză

Foto: Pexels.com

Profesoară de chimie la Liceul „I. L. Caragiale din Moreni”, Rodica Răcășanu obișnuiește să le arate atragă atenția elevilor că, sub aparenta nemișcare a copacilor, se ascunde o activitate extrem de intensă, extrem de răspândită în natură, se arată într-un material publicat în 2019 pe site-ul Centrului de Evaluare și Analize Educaționale. Care este aceasta? Așa începe discuția despre fotosinteză, din care fac parte alte și alte întrebări care stârnesc curiozitatea copiilor.

“De ce devin frunzele copacilor ruginii toamna? De ce cad? De ce coniferele au cetina mereu verde?

Lumina este elementul de baza al tuturor proceselor importante din natură. Pentru plante și o parte din bacterii, lumina face posibilă fotosinteza, în urma căreia din dioxid de carbon, săruri minerale și apă se degajă oxigen și se produce glucoză, principala sursă de energie pentru propriile funcții. 

Procesul de fotosinteză / Foto: ceae.ro

Mai sunt și alți pigmenți în frunze, cum ar fi carotenoidele (galben, portocaliu, roșu) dar în cantități mai mici. Combinarea pigmenților cu clorofila face ca verdele frunzelor să aibă diferite nuanțe. Și tot datorită acestor pigmenți, toamna, frunzele devin ruginii” (…).

Citește materialul complet pe CEAE.ro.
Exit mobile version