De ce toamna frunzele copacilor se îngălbenesc și cad. Explicațiile unei profesoare de chimie despre procesul de fotosinteză

3.972 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Profesoară de chimie la Liceul „I. L. Caragiale din Moreni”, Rodica Răcășanu obișnuiește să le arate atragă atenția elevilor că, sub aparenta nemișcare a copacilor, se ascunde o activitate extrem de intensă, extrem de răspândită în natură, se arată într-un material publicat în 2019 pe site-ul Centrului de Evaluare și Analize Educaționale. Care este aceasta? Așa începe discuția despre fotosinteză, din care fac parte alte și alte întrebări care stârnesc curiozitatea copiilor.

“De ce devin frunzele copacilor ruginii toamna? De ce cad? De ce coniferele au cetina mereu verde?

Lumina este elementul de baza al tuturor proceselor importante din natură. Pentru plante și o parte din bacterii, lumina face posibilă fotosinteza, în urma căreia din dioxid de carbon, săruri minerale și apă se degajă oxigen și se produce glucoză, principala sursă de energie pentru propriile funcții. 

Procesul de fotosinteză / Foto: ceae.ro
  • Pentru a putea trăi, a se putea hrăni și a face rost de energie, copacii au nevoie de niște structuri numite cloroplaste, care se găsesc în general în celulele plantelor. Cloroplastele  conțin clorofilă, una din substanțele organice fundamentale din natură, un pigment de culoare verde care poate fi de mai multe tipuri de la o specie la alta, care are rol de a ajuta în fotosinteză. Practic, prin fotosinteză, planta absoarbe energia luminoasă (adică lumina) de la Soare și o transformă în energie chimică prin intermediul clorofilei. Datorită clorofilei planta absoarbe doar lungimile de unda roșie și albastră care compun lumina, reflectând lumina verde. 

Mai sunt și alți pigmenți în frunze, cum ar fi carotenoidele (galben, portocaliu, roșu) dar în cantități mai mici. Combinarea pigmenților cu clorofila face ca verdele frunzelor să aibă diferite nuanțe. Și tot datorită acestor pigmenți, toamna, frunzele devin ruginii” (…).

Citește materialul complet pe CEAE.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Soluția care le permite profesorilor să dezvolte lecții și activități atractive pentru elevii lor, prezentată luna aceasta la cel mai important târg global de educație și tehnologie (P)

Inovația educațională dezvoltată de Samsung Electronics împreună cu Shape Robotics pentru sistemul educațional, display-urile Interactive Samsung Flip Pro cu aplicația Fable Blockly integrată, va putea fi testată de mii de…
Vezi articolul

Ce face Suedia pentru a susține digitalizarea educației, pe baza unei strategii naționale “vechi” de 5 ani: un raport de parcurs prezintă unde mai trebuie lucrat pentru ca elevii să capete anumite competențe și arată că pentru directorii de școli digitalizarea necesită atenție continuă

Procedurile de digitalizare în școli introduse într-o strategie națională veche de câțiva ani trebuie completate cu măsuri suplimentare, de parcurs – de la sarcini în plus pentru directorii de școală…
Vezi articolul

Studenții maghiari de la Universitatea de Medicină Târgu Mureș, într-o scrisoare către Kelemen Hunor: lobby-ul politic al UDMR este ineficient. Nici susținerea guvernului PSD-ALDE nu a fost suficientă pentru înființarea unei facultăți cu predare în maghiară

Studenții maghiari de la Universitatea de Medicină din Târgu Mureș au trimis două scrisori deschise, către rectorul universității și către conducerea UDMR, înainte ca profesorii români și maghiari din universitate…
Vezi articolul

Peste 90 de liceeni înscriși în proiectul MOV – Meditații Oferite de Voluntari – îi susțin pe elevii din mediul rural să se pregătească pentru Evaluarea Națională, folosind și ghidurile Booklet pe post de materiale didactice în procesul de meditare (P)

Rezultatele testării din cadrul simulării pentru Evaluarea Națională au adus un record negativ: puțin peste 42% dintre elevii de clasa a VIII-a care au participat la simulare au luat note…
Vezi articolul