Studenții maghiari de la Universitatea de Medicină Târgu Mureș, într-o scrisoare către Kelemen Hunor: lobby-ul politic al UDMR este ineficient. Nici susținerea guvernului PSD-ALDE nu a fost suficientă pentru înființarea unei facultăți cu predare în maghiară

884 de vizualizări
Stagiile clinice
UMFST Târgu Mureș / Foto: www.umfst.ro
Studenții maghiari de la Universitatea de Medicină din Târgu Mureș au trimis două scrisori deschise, către rectorul universității și către conducerea UDMR, înainte ca profesorii români și maghiari din universitate să se întâlnească la negocieri pentru a discuta “despre obstacolele și posibilitățile înființării facultății maghiare în cadrul UMFST”, spun studenții, pentru Edupedu.ro. “Neînființarea în cadrul Universității a unei facultăți cu predare în limba maghiară se datorează în parte actualei conduceri UMF, dar și ineficienței modului în care politicienii UDMR au gestionat cazul”, acuză tinerii, în scrisoarea către UDMR.

Studenții cer Uniunii să elaboreze o strategie eficientă pentru înființarea facultății în limba maghiară, nu care să “servească la optimizarea rezultatelor alegerilor”.

  • Amintim că tensiunile de la Universitatea de Medicină Târgu Mureş s-au intensificat în momentul în care conducerea a anunțat că înființează facultate în limba engleză. Linia maghiară din universitate, care cere de zeci de ani înființarea unei facultăți în limba maghiară, a acuzat partea română de sfidare a comunității maghiare.
  • În urmă cu un an, Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș a fuzionat cu Universitatea Petru Maior din Târgu Mureș, prin contopirea acesteia din urmă sub umbrela Universității de Medicină, ceea ce a făcut ca procentul studenților și al profesorilor maghiari din instituție să scadă.

În scrisoarea deschisă transmisă în copie și președintelui UDMR Kelemen Hunor, studenții maghiari de la Universitatea care în urma fuziunii se numește Universitatea Emil Palade spun că noua entitate “este rezultatul unui conflict etnic creat artificial, și care în primul rând ne priveşte pe noi, studenții maghiari, care învățăm în limba maghiară”.

Neînființarea în cadrul Universității a unei facultăți cu predare în limba maghiară se datorează în parte actualei conduceri UMF, dar și ineficienței modului în care politicienii UDMR au gestionat cazul – astfel asistăm la pierderea unui bastion important al comunității noastre”, acuză studenții.

Aceștia spun că “atitudinea conducerii fostei UMF, în prezent Universității Emil Palade, față de respectarea legilor în vigoare relevă multe despre starea democrației în România, precum și despre faptul că fosta și actuala elită politică nu au reușit să depolitizeze instituțiile statului. În același timp, arată că lobby-ul politic al UDMR-ului nu este eficient, este nevoie de introducerea unor metode noi, de un lobby politic diferit”.

“Din 2011, politicienii UDMR nu au reușit să întreprindă acțiuni eficiente împotriva rectorului UMF, nu l-au confruntat din cauza neaplicării legislației în vigoare, adică din cauza neînființării unei facultăți cu predare în limba maghiară (…). În prezent, în calitate de unic partid maghiar, UDMR, fiind in poziție de monopol care reprezintă interesele comunității maghiare din România, a susținut actualul guvern PSD-ALDE până la jumătatea lunii mai. Nici acest parteneriat politic nu a fost suficient pentru înființarea unei facultăți cu predare în limba maghiară la UMF, în prezent Universitatea Emil Palade. Pe lângă faptul că rectorul şi conducerea universității au reuşit să stopeze înființarea facultății cu predare în limba maghiară, la rândul ei şi UDMR este responsabilă de acest lucru, nu a cerut respectarea statului de drept şi a legilor care permiteau acest lucru. Ar fi fost important să fie implicaţi profesioniști in lobby-ul politic care cunosc modalitatea prin care se pot iniția procederuri legale, menite să susțină cazul înființării facultății cu predare în limba maghiară. În absența acestora, reprezentarea politică a comunității maghiare a formulat și a publicat o sumedenie de declarații politice, atât în presa maghiară, română și străină, dar acestea nu au fost urmate de acțiuni politice eficiente”, spun studenții maghiari.

Studenții maghiari spun că nu vor “în nici un caz” crearea unei noi universități cu predare în limba maghiară, ci facultate în cadrul UMF Târgu Mureș

Tinerii avertizează, în scrisoarea deschisă trimisă președintelui UDMR Tîrgu Mureș – Vass Levente, președintelui Consiliului Județean Mureș – Péter Ferenc, precum și liderului UDMR Kelemen Hunor, că nu vor “în nici un caz” crearea unei universități noi, separate, cu predare în limba maghiară:

  • “Acum a devenit evident faptul că comunicarea politică și dorința de a obține cât mai multe voturi nu este eficientă, în consecință, considerăm că este important ca în cazul fostei UMF să fie cerut respectarea statului de drept, să fie introduse metode eficiente de lobby politica, să existe o strategie bine gândită, care să sprijine crearea unei facultăţi cu predare în limba maghiară în cadrul universității actuale și în nici un caz să nu ducă la crearea unei noi universităţi cu predare in limba maghiară.
  • Pentru noi, UMF este un bastion puternic și important al comunității maghiare din România, pe care dorim să-l protejăm cu orice preț. Sperăm că sunteţi de acord cu obiectivele noastre și o să luați deciziile în concordanță cu ele.
  • În opinia noastră, UDMR ar trebui să elaboreze o strategie eficientă de lobby politic care să nu servească la optimizarea rezultatelor alegerilor, ci care să contribuie la înființarea unei facultăți cu predare în limba maghiară în cadrul fostei UMF, actuala Universitate Emil Palade.
  • Dorim să vă atragem atenția că în procesul în care numele universității noastre a fost schimbat (UMFST în Universitatea Emil Palade) şi care considerăm că este umilitor la adresa comunității maghiare, nu am observat nici un pas eficient pentru a contracara acest lucru, dar sperăm că în viitor va fi posibilă începerea unui lobby eficient cu scopul de a înființa o facultate cu predare în limba maghiară”.
Descarcă de aici scrisoarea deschisă a studenților maghiari către conducerea UDMR
Scrisoarea deschisă a studenților către Leonard Azamfirei, rectorul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș

O a doua scrisoare deschisă a fost trimisă de studenți către Leonard Azamfirei, rectorul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș.

“Suntem studenți în cadrul UMFST, în prezent Universitatea Emil Palade, și suntem indignați de faptul că în această instituție legile în vigoare nu sunt aplicate în mod corect, în speță cadrul legal referitor la folosirea limbii materne de către minoritatea maghiară, care numără 1,2 milioane de persoane, fiind una din cele mai numeroase minorități din Europa Centrală și de Est. În anii studenției noastre am fost și suntem martorii unui conflict artificial creat artificial de către conducerea Universității, care a fost inițiat cu scopul de a politiza un drept constituțional al comunității din care facem parte. Din păcate în România limba maghiară a devenit o chestiune politizată, iar drepturile legate de folosirea limbii maghiare sunt deseori asociate cu opinii politice, nu sunt deloc considerate drepturi garantate de către Constituție, de către dreptul internațional și dreptul intern”, acuză studenții.

Aceștia spun că înființarea unei facultăți maghiare în cadrul UMFST “nu ar avea consecințe negative asupra universității, mai mult ar contribui la întărirea statului de drept și al democrației în România”.

Tinerii amintesc faptul că “legislația în vigoare garantează constituirea facultății maghiare, iar aceste facultăți maghiare funcționează fără obstacole în celelalte două universități multiculturale (conform Legii Educației Naționale nr. 1 din 2011) în cadrul Universității Babeș Bolyai, respectiv în cadrul Universității de Artă Târgu Mureș. Cerem să acceptați cerințele noastre legitime, care nu au un scop politic, sunt legate de transparență, de respectarea legilor și de încrederea generației tinere în instituțiile statului, deoarece prin aplicarea strictă și vizibilă al legilor, Universitatea Emil Palade ar contribui la democratizarea țării și la întârirea statului de drept, ceea ce este important într-un stat membru al Uniunii Europene”.

Studenții fac referire și la deschiderea unei filiale a UMFST în Germania, la Hamburg, și spun că “a fost posibilă datorită faptului că țările UE respectă multilingvismul și multiculturalismul, care sunt recunoscute ca valori universale, care trebuie să fie garantate și în România: așadar trebuie respectate și în cazul creării unei facultății maghiare”.

Descarcă de aici Scrisoarea deschisă a studenților către Leonard Azamfirei, rectorul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș

Informații de background

Amintim că parlamentarii UDMR au fost singurii care au votat constant proiectul de lege pentru limitarea la strict două a mandatelor de rector, pe lângă inițiatorii USR. Motivul a fost un amendament introdus și acceptat la proiect, care îl oprește pe Leonard Azamfirei să ocupe și al treilea mandat de rector al Universității de Medicină de la Târgu Mureș. Azamfirei este cel care de 8 ani le refuză maghiarilor facultatea în limbă maghiară. Detalii aici

Pe de altă parte, potrivit surselor Edupedu.ro, guvernul de la Budapesta a luat în calcul să deschidă o facultate de medicină în limba maghiară la Universitatea Sapientia, finanțată de executivul maghiar. Varianta vine, însă, cu o serie de riscuri, printre care izolarea comunității maghiare, crearea unei falii încă și mai adânci între maghiari și români, pierderea contactelor și așa firave ale ungurilor cu limba română și cu românii, exacerbarea discursului autonomist, într-un loc cu sensibilități mari în ce privește relația majoritate-minoritate, generate de evenimentele din ’90 din Târgu-Mureș. Sursa și detalii

Citește și:

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Eveniment LIVE organizat de World Vision România în programul Școala din Valiză

,,Educația digitală: de la tablă la tabletă” – un eveniment despre digitalizarea în învățământ și metode creative de predare, organizat de World Vision România și Edupedu.ro

73% dintre elevii din mediul rural au ca principală așteptare de la profesori să le predea mai interactiv, iar 61% dintre profesori vor să creeze lecții digitale pentru a-și stimula…
Vezi articolul