Sorin Cîmpeanu, replică dură pentru comisarul european pe Educație, în chestiunea maghiară de la Târgu Mureș: Condamnăm folosirea Educației în scop electoral, intern sau extern, precum și ingerințele de orice fel

2.354 de vizualizări
Președintele Consiliului Rectorilor critică dur recentele afirmații făcute de comisarul european pe Educație Tibor Navracsics. “Condamnăm cu fermitate folosirea Educației în scop electoral, intern sau extern, precum și ingerințele de orice fel în activitatea unei instituții autonome”, spune Sorin Cîmpeanu. “Sunt ferm convins că s-ar fi impus o reacție fermă a Ministerului Educației Naționale din România. Regret totala indiferență față de problemele uneia dintre cele mai prestigioase universități românești”, a spus Cîmpeanu, care este și prim-vicepreşedinte al Pro România, partidul condus de Victor Ponta.
  • Comisarul european pentru Educație Tibor Navracsics, invitat de UDMR în Transilvania, a declarat că nu i se pare potrivită modificarea cu 2 săptămâni înainte de sesiune a examinării studenților de la Universitatea de Medicină din Târgu-Mureş.
  • Declarația a venit în contextul în care sute de studenți maghiari au protestat, după ce universitatea a decis ca examenele să fie date pe baza aceloraşi subiecte şi a aceluiaşi punctaj la secţiile română, maghiară şi engleză.
  • Profesorii maghiari susțin că folosirea unei bibliografii comune exclude din sistemul de învăţământ folosirea cărţilor de specialitate în limba maghiară care nu sunt disponibile în limba română, scrie publicația Punctul.ro.

Într-o replică fără precedent la afirmațiile comisarului de naționalitate maghiară, pe care le califică drept “suprarealiste“, Sorin Cîmpeanu spune că “educația nu trebuie folosită ca temă electorală, nici în plan intern, dar nici în plan extern, așa cum este cazul declarațiilor făcute de Domnul Tibor Navracsics. Declarația respectiva este lipsită de o fundamentare a subiectului, întrucât decizia de modificare a regulamentului, luată în luna aprilie 2018, a vizat asigurarea la standarde superioare de calitate a procesului de evaluare a studenților, indiferent de cetățenia / etnia acestora, prin subiecte identice, elaborate de către cadrele didactice române și maghiare, fiind apoi redactate în cele trei limbi. În aceste condiții, considerăm această modificare ca fiind conformă cu standardele internaționale în domeniul învățământului superior, fiind chiar necesară”.

Declarațiile integrale făcute de Sorin Cîmpeanu în chestiunea Târgu Mureș, publicate pe pagina sa de Facebook:
Sorin Cimpeanu Inquam Photos / Alexandra Pandrea

“Educația este un domeniu esențial în orice societate și nu trebuie folosită în scopuri obscure, electorale, nici în plan intern și nici extern. Cu atât mai mult într-o Europă unită, care are la baza existenței sale unitatea în diversitate. Într-o Românie europeană, dreptul la educație nu este și nu poate fi condiționat sau negociat din rațiuni etnice sau politice.

Informațiile apărute în spațiul public cu privire la prezența și activitatea Domnului Tibor Navracsics în România, dar mai ales din perspectiva afirmațiilor sale la adresa activității unei universități românești, autonome (nu reiese exact în ce calitate a făcut aceaste afirmații mai degrabă suprarealiste) calificând drept “nepotrivită” o inițiativă pur administrativă, de echitate a procesului educațional, respectiv modificarea modului de derulare a evaluării studenților la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Tg. Mureș, ne fac să considerăm că aceste afirmații pot genera, în mod total nejustificat, un prejudiciu de imagine procesului educațional din instituțiile de învățământ superior din România.

Atragem atenția că educația este un domeniu vital pentru România și care are nevoie urgentă de finanțare corespunzătoare și de reforme care să aducă țara noastră în rândul națiunilor care înțeleg că bunăstarea și progresul nu sunt posibile în lipsa unei educații performante. În niciun caz, educația nu trebuie folosită ca temă electorală, nici în plan intern, dar nici în plan extern, așa cum este cazul declarațiilor făcute de Domnul Tibor Navracsics.

Declarația respectiva este lipsită de o fundamentare a subiectului, întrucât decizia de modificare a regulamentului, luată în luna aprilie 2018, a vizat asigurarea la standarde superioare de calitate a procesului de evaluare a studenților, indiferent de cetățenia / etnia acestora, prin subiecte identice, elaborate de către cadrele didactice române și maghiare, fiind apoi redactate în cele trei limbi. În aceste condiții, considerăm această modificare ca fiind conformă cu standardele internaționale în domeniul învățământului superior, fiind chiar necesară.

În spiritul unei corecte informări, din perspectiva consolidării rolului asumat de Domnul Tibor Navracsisc – de susținător al creșterii calității învățământului superior la nivel european, în spiritul dialogului pe care Domnia sa îl promovează, subliniem faptul că decizia respectivă a fost precedată de un dialog cu toți reprezentanții comunității academice din UMFST Târgu Mureș, în care numeroase cadre didactice de naționalitate maghiară au înțeles și acceptat că această măsură luată în mod legal de senatul universității nu are conotații etnice. Mai mult, orice cadru didactic responsabil și corect informat este obligat să susțină și să solicite respectarea autonomiei universitare garantată de Constituția României și reglementată prin Legea Educației Naționale.

Autonomia universitară este o valoare internațională care trebuie apărată și din interiorul, și din exteriorul sistemului de învățământ. Nu poate fi acceptată șubrezirea autonomiei universitare, nici de către politicieni și nici de către membrii comunității academice. De aceea, condamnăm cu fermitate folosirea Educației în scop electoral, intern sau extern, precum și ingerințele de orice fel în activitatea unei instituții autonome.

Sunt ferm convins că s-ar fi impus o reacție fermă a Ministerului Educației Naționale din România. Regret totala indiferență față de problemele uneia dintre cele mai prestigioase universități românești. Din această perspectivă, aș dori să reamintesc recenta demisie a unui ministru al educației naționale, tocmai pe baza implicărilor excesive ale politicului în educație, întâmplător sau nu, legate tocmai de chestiuni sensibile ce vizează educația în limba minorităților naționale.”

Informații de background

Sorin Cîmpeanu face referire la fostul ministru Valentin Popa, susținut la conducerea Ministerului Educației de Consiliul Rectorilor, al cărui nume a fost permanent pe listele de miniștri posibil remaniați vehiculate în presă, și care a demisionat după ce a refuzat să își anuleze ordonanța care a făcut imposibilă predarea limbii române în școlile minorităților de către învățătorii care nu aveau studii universitare de limba română.

Tibor Navracsics / Foto: ec.europa.eu

Tibor Navracsics, comisarul european pentru Educație, a declarat pe 30 ianuarie că înființarea facultății de limbă engleză în cadrul Universității de Medicină din Târgu Mureș creează un precedent care dă speranță că va fi mai ușor de trecut peste acele bariere culturale care au stat până acum în calea înființării facultății maghiare, relatează agenția ungară de presă MTI. Navracsics a susținut aceste declarații miercuri, la Cluj-Napoca, în cadrul unei conferinţe de presă, la întrebarea jurnaliștilor cu privire la situația Universității de Medicină din Târgu Mureș, notează Hirado.

Comisarul a susținut că nu i se pare potrivită modificarea cu două săptămâni înainte de sesiune a modalității de examinare, însă a spus că întâi partea maghiară trebuie să ajungă la un numitor comun în ceea ce priveşte solicitările pe care le are, scrie sursa citată.

În ce privește investițiile făcute de guvernul de la Budapesta, comisarul european “este de părere că nici României nu îi strică dacă Guvernul Ungariei construieşte facilităţi sportive în Transilvania”, a notat Hirado. Potrivit publicației citate, Navracsics este pentru trei zile în Transilvania, la invitaţia UDMR, pentru a vizita rezultatele Anului European al Patrimoniului Cultural.

Senatul Universităţii de Medicină și Farmacie din Târgu-Mureş a decis în 2018 să înființeze o facultate cu predare în limba englezăLinia maghiară din universitate se declară nemulțumită de rapiditatea cu care departamentul de limbă engleză a primit această autonomie, în timp ce departamentul maghiar cere în van de ani de zile același lucru.

Linia maghiară nu a participat, însă, la ședința Senatului universității în care a fost luată decizia de înființare a facultății în engleză, pentru că profesorii maghiari s-au retras, în semn de protest, din octombrie de la şedinţele senatului universităţii.

De cealaltă parte, rectorul UMF Târgu-Mureș a declarat pentru Edupedu.ro că nu există nicio legătură între cererea profesorilor unguri de a înființa o facultate în limba maghiară și decizia senatului de a face o facultate în engleză: “Doar în virtutea unui permanent motiv de a genera tensiune interetnică pe care nici măcar colegii maghiari în integralitatea lor nu o agreează, eu resping categoric orice legătură” între cele două facultăți cerute, spune Leonard Azamfirei.

Potrivit surselor Edupedu.ro, guvernul de la Budapesta ia în calcul să deschidă o facultate de medicină în limba maghiară la Universitatea Sapientia, finanțată de executivul maghiar. Varianta vine, însă, cu o serie de riscuri, printre care izolarea comunității maghiare, crearea unei falii încă și mai adânci între maghiari și români, pierderea contactelor și așa firave ale ungurilor cu limba română și cu românii, exacerbarea discursului autonomist, într-un loc cu sensibilități mari în ce privește relația majoritate-minoritate, generate de evenimentele din ’90 din Târgu-Mureș. Detalii aici

Citește și:

 


3 comments
  1. Cum am putea sa ii comunicam d-lui Tibor Navracsics, comisarul european pentru Educație, sa mai observe si autenticele decizii-peste-noapte referitoare la aspecte majore ale guvernantei educatiei din Romania. De exemplu, i s-ar parea normal faptul ca programele scolare se modifica de cate ori se schimba ministrii, ca ne batem joc de autorii de manuale scolare care intra in competitiile/licitatiile pentru manuale favorizand autorii `de casa` ai ministerului si editurilor ?? In tara domniei sale, din cate se aude, sunt patentate aceste practici. Deci, nu avem asteptari. Insa ii dorim sa ridice privirea mai sus de problema minoritara, avand in vedere postul pe care se afla.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Oana Moraru, la prima conferință pentru profesori și părinți „De la monolog la dialog”. Înscrierile sunt deschise, iar SuperTeach anunță trei premiere pentru sâmbătă, 18 noiembrie, de la 09:30 / Lista speakerilor (P)

Prima Conferință SuperTeach dedicată atât profesorilor, cât și părinților va avea loc sâmbătă, 18 noiembrie, la Aula Magna a Universității Politehnica București, începând cu ora 9.30, și va fi dedicată…
Vezi articolul