Protest al studenților de la Universitatea de Medicină Târgu Mureș faţă de noul sistem de examene

7.413 vizualizări
FOTO: Facebook.com-UMFTM
Aproape trei sute de studenţi de la Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie din Târgu Mureş (UMFST) au protestat vineri seara împotriva noului sistem de examene care a fost introdus recent, potrivit Hirado.hu. La protest au participat studenți de la secțiile cu predare în română, maghiară și engleză.

Cu două săptămâni înainte de sesiunea de examene care a început luni, la universitate a fost introdusă o nouă regulă, conform căreia examenele de la secţiile cu predare în limba maghiară, română şi engleză să aibă loc în baza aceloraşi subiecte şi a aceluiaşi sistem de punctare, a declarat, sâmbătă, pentru agenţia ungară de presă MTI, preşedintele Asociaţiei Studenţilor Maghiari de la Târgu Mureş, László Márton. Senatul universităţii a adoptat noul regulament în absenţa reprezentanţilor secţiei maghiare.

Problemele reclamate de studenți, potrivit unui mesaj remis redacției, sunt:

 • schimbarea regulamentelor examenelor scrise cu două săptămâni înaintea începerii sesiunii,
 • comunicarea aproape inexistentă cu studenții,
 • faptul că numărul burselor a scăzut dramatic după fuziunea cu fosta Universitate Petru Maior din Târgu Mureş (deşi nu acest lucru a fost promis înaintea fuziunii),
 • catastrofalul imn UMFST apărut pe YouTube.

Studenţii consideră că drepturile lor au fost încălcate în mai multe rânduri, iar vocea lor nu este ascultată, ba chiar ignorată de conducerea instituţiei.

Participanţii la demonstraţia studenţească de vineri seară au formulat, prin intermediul unui comunicat citat de MTI, faptul că rezultatele examenelor de rezidenţiat reflectă scăderea calităţii educaţiei de la unitatea de învăţământ din Târgu Mureş. Dacă se compară universităţile de medicină din România, la examenul de rezidenţiat, cele mai proaste rezultate au fost cele ale absolvenţilor de la universitatea din Târgu Mureş.

Anterior, rectorul Leonard Azamfirei a declarat pentru agenţia ungară de presă MTI că, luni după-amiază, conducerea universităţii va discuta cu reprezentanţii secţiei maghiare despre problemele educaţiei în limba maghiară.

Reamintim că în luna mai 2012, Guvernul Ungureanu a promovat o hotărâre de guvern care înfiinţa, în cadrul universităţii, o facultate maghiară. Din acest motiv, opoziţia PSD a depus o moţiune de cenzură în Parlamentul României, care a fost votată de majoritatea aleşilor şi executivul a căzut. Acum, UDMR este aliat cu PSD.

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI:RO76BTRLRONCRT0471641001

CONT EURO:RO26BTRLEURCRT0471641001

Deschis la BANCA TRANSILVANIA
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii
 1. Eu am inteles ca nu le place imnul, perfect, sa-l schimbe. Apoi nu le place ca nu mai au atatea burse, sa invete mai bine, si sa nu-l mai urasca pe Soros, ca el le dadea burse, dar l-au alungat din Ungaria.
  Inca un lucru, rezultatele de la rezidentiat sunt cele mai slabe – sa invete mai mult, si sa aiba medii mai mari.
  Nu le place si faptul ca la cele 3 sectii, subiectele au exact aceeasi structura si numar de puncte, ce e gresit aici? Sunt sectii ale aceleiasi facultati, au de dat la examen aceeasi materie, mi se pare cat se poate de normal.

 2. Dacă și medicina se face după criterii etnice, de limbă și politice ne mai mirăm că avem un sistem de sănătate în pragul colapsului. Cum adică programa este diferită în funcție de limba de predare ? Viitorul pacient are anatomie diferită în funcție de etnie și limba vorbită ?!?

  1. Romania e in colaps din cauza prostilor ca tine! Nu, nu e pe criterii etnice, ci limba. Romanasii care plec in Franta ca medic, in ce limba au invatat medicina? Lasa prostia asta cu “criterii etnice”.

   PS Lina engleza de ce nu va deranjeaza?

   1. Ba e chiar pe criterii etnice. Ungurii sunt mereu nemultumiti. Limba romana n-o cunosti. In 3 fraze ai 3 greseli. Cum sa aiba increde un pacient, ca-i vei scrie corect un diagnostic si o reteta?

   2. De ce jignesti, mai Zoli? Ia poarta-te frumos, daca vrei sa-ti dam mana de ajutor, respecta si vei fi respectat! Si nu ne deranjeaza deloc, ca daca ne deranja, n-ati fi avut sectie si in limba maghiara.

   3. Me Zoli, me fi atente la mine cand vorbeste la tine, me…..

    Romanasii care plec in Franta ca medic, in ce limba au invatat medicina? Au invetat in limbe romana, dar si in limbe franceze. Ca in Franta nu se vorbeste la tine limbe romana. Si trebe limbe franceze….

    Ai inteles???? Vrei limbe maghiare? Budapeste sunt aproape!

    PS. Eu nu stie bine vorbeste romaneste si de aceea incercat traducere libera limbe maghiara la tine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Consiliul Național al Elevilor, despre structura anului școlar 2021-2022: O fragmentare extremă și dezechilibru semnificativ între semestre / Ce variantă propusese organizația, care se plânge de lipsa consultărilor

“Ministerul [Educației] își asumă, practic, o fragmentare extremă a anului școlar și un dezechilibru semnificativ între semestre. Atragem atenția faptul că o astfel de măsură a fost aprobată și în…
Vezi articolul

VIDEO Monica Anisie, propusă la Ministerul Educației: Urgent voi reduce numărul imens de hârtii cu care este împovărat cadrul didactic. Părinții, elevii și studenții sunt sătui de reformă, voi asigura stabilitate

Reducerea numărului imens de hârtii pe care un cadru didactic trebuie să le completeze la cererea inspectoratelor, ministerului sau a ARACIP, aceasta este „măsura urgentă” pe care Monica Anisie, ministrul…
Vezi articolul