Protestele studenților maghiari de la Universitatea de Medicină Târgu Mureș. Cătălin Ivan: Moment prielnic pentru UDMR să forțeze mâna lui Dragnea pentru înființarea unei facultăți în limba maghiară

515 vizualizări
FOTO: Facebook.com-UMFTM
Protestele studenților maghiari de la Universitatea de Medicină Târgu Mureș “reprezintă un nou moment prielnic pentru UDMR de a forța mâna liderului PSD, Liviu Dragnea, pentru înființarea unei facultăți în limba maghiară”, susține europarlamentarul Cătălin Ivan, pentru Agerpres. Amintim că vineri și luni sute de studenți de la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș (UMFST) au protestat împotriva sistemului de examene care a fost introdus recent. Luni seară, la Prefectura județului Mureș a avut loc o ședință de 4 ore la care au participat prefectul Mircea Dușa, liderul UDMR Kelemen Hunor și reprezentanții Universității, inclusiv secția maghiară, scrie Punctul.ro.

Europarlamentarul Cătălin Ivan a declarat pentru Agerpres că, “din informaţiile pe care le am, acest conflict este unul artificial, creat special pentru a repune în discuţie înfiinţarea unei facultăţi în limba maghiară. Este hilar pretextul ales de profesorii maghiari. De bun-simţ este, în orice limbă, ca evaluarea pentru aceeaşi materie, în cadrul aceleiaşi universităţi, să fie în baza unor criterii unitare. Este însă un moment prielnic pentru UDMR să mai forțeze încă o dată mâna lui Dragnea. După cum am văzut până acum, acest șantaj a funcționat. Nu mai suntem în an centenar. Mă tem că, de data asta, ar putea funcționa chiar mai bine. Între frica de închisoare şi dragostea de ţară, în cazul lui Dragnea, prioritate are prima”.

După întâlnirea de luni seară de la Prefectura judeţului Mureş, Peter Ferenc, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, a declarat că “pentru studenții maghiari de la UMF problema cea mai urgentă era aceea ca rezultatele examenelor din acest semestru să fie acceptate, ceea ce am obținut în urma discuțiilor”, relateaza publicația Punctul.ro.

Potrivit acesteia, studenții au început vineri protestele din cauza faptului că universitatea nu a
recunoscut rezultatele examenelor studenţilor maghiari, pentru că profesorii maghiari nu i-au examinat conform regulilor standard aprobate în Senatul universității.

Universitatea a introdus din această sesiune de examene un sistem care prevede că pe baza aceloraşi subiecte şi a aceluiaşi punctaj trebuie testate cunoştinţele studenţilor de la secţiile română, maghiară şi engleză. Însă la sfârşitul lunii decembrie, aproximativ 90% dintre profesorii maghiari au semnat că nu acceptă acest tip de examinare şi că vor organiza examenele pe baza unor subiecte create independent, scrie Punctul.ro.

Profesorii maghiari susținfolosirea unei bibliografii comune exclude din sistemul de învăţământ folosirea cărţilor de specialitate în limba maghiară care nu sunt disponibile în limba română, mai relatează publicația citată.

Rectorul Leonard Azamfirei a declarat la finalul negocierilor că au făcut o propunere de compromis profesorilor maghiari, ca universitatea să recunoască rezultatele examenelor de acum, cu condiţia ca în viitor examenele să respecte charta universitară, cu subiecte standard. Punctul.ro scrie că propunerea rectorului a fost respinsă de reprezentanţii secţiei maghiare.

Kelemen Hunor a declarat că negocierile vor continua după sesiunea de examen, când ar trebui să se găsească soluție și problemei facultăţii în limba maghiară, relatează Punctul.ro. Potrivit publicației, preşedintele UDMR a susținut că nu există niciun argument care să poată explica de ce în cadrul universităţii poate funcţiona o facultate de limba engleză şi nu poate funcţiona una de limbă maghiară.

Prefectul judeţului Mureş, Mircea Duşa, a declarat pentru Agerpres că “încă de la realizarea fuziunii între cele două universităţii (UMF cu Universitatea ‘Petru Maior’) există o problemă legată de cooperarea în Senatul UMFST, în sensul că linia maghiară s-a retras de la lucrările Senatului şi de atunci adresează memorii la Instituţia Prefectului, Ministerului Educaţiei Naţionale. În prezenţa mea a avut loc o discuţie referitoare la modul în care trebuie să funcţioneze UMFST”.

Citește și:

 

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI:RO76BTRLRONCRT0471641001

CONT EURO:RO26BTRLEURCRT0471641001

Deschis la BANCA TRANSILVANIA
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii
  1. Cand am vazut “Catalin Ivan” in titlu am decis sa nu mai intru pe acest site. Chiar cadeti pe acest nivel? Am crezut ca sunteti un site mai serios.

    PS E clar disciminare daca sa infiintat o facultate in engleza, si in maghiara nu.

    Imi pare rau Edupedu, chiar ma interesat subiectul educatiei.

  2. “…. Rectorul Leonard Azamfirei a declarat la finalul negocierilor că au făcut o propunere de compromis profesorilor maghiari, ca universitatea să recunoască rezultatele examenelor de acum, cu condiţia ca în viitor examenele să respecte charta universitară, cu subiecte standard. Punctul.ro scrie că propunerea rectorului a fost respinsă de reprezentanţii secţiei maghiare….”

    Si ce vor, sa-i examineze dupa standardele “maghiare”??? Nu respecta carta universitara, afara!!!! Mare paguba!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Admiterea la liceu 2019: Nu există prag de admitere la media 5 / Andronescu: Luarea în considerare a notei de 5 pentru admiterea la liceu ne ducea în situația să punem o etichetă pe fruntea elevilor școlilor profesionale

Admiterea la liceu 2019 nu vine anul acesta cu impunerea prin metodologie a mediei minime de intrare la 5, a declarat pentru Edupedu.ro ministrul Ecaterina Andronescu. Dacă vor fi licee…
Vezi articolul

Apel către autorități: Personalul medical din școli, trimis “în prima linie de prevenire și combatere” a epidemiei Covid-19, trebuie să primească instruire și echipamente de protecție – Comisia de Medicină Școlară

Personalul medical din cabinetele medicale și stomatologice din școli și universități, detajat de autorități la direcțiile de sănătate publică prin ordinul direct al primului ministru, este în prima linie de…
Vezi articolul

Disciplinele STEM ar trebui să constituie o prioritate a învățământului din România, susține Centrul de Evaluare și Analize Educaționale în contextul noilor propuneri de planuri-cadru

Centrul de Evaluare și Analize Educaționale a publicat “câteva argumente privind proiectele planurilor-cadru pentru învățământul gimnazial şi liceal aflate în consultare publică, care să arate de ce nu este dezirabilă…
Vezi articolul