Tensiuni la Universitatea de Medicină Târgu-Mureş, care anunță că înființează facultate în limba engleză. Nemulțumiri ale liniei maghiare

1.673 de vizualizări
Senatul Universităţii de Medicină și Farmacie din Târgu-Mureş a decis să înființeze o facultate cu predare în limba engleză, scrie agenţia ungară de presă MTI. Linia maghiară din universitate se declară nemulțumită de hotărârea la care nu a participat, însă, pentru că profesorii maghiari s-au retras, în semn de protest, din octombrie de la şedinţele senatului universităţii. De cealaltă parte, rectorul UMF Târgu-Mureș a declarat pentru Edupedu.ro că nu există nicio legătură între cererea profesorilor unguri de a înființa o facultate în limba maghiară și decizia senatului de a face o facultate în engleză: “Doar în virtutea unui permanent motiv de a genera tensiune interetnică pe care nici măcar colegii maghiari în integralitatea lor nu o agreează, eu resping categoric orice legătură” între cele două facultăți cerute, spune Leonard Azamfirei.

Potrivit surselor Edupedu.ro, guvernul de la Budapesta ia în calcul să deschidă o facultate de medicină în limba maghiară la Universitatea Sapientia, finanțată de executivul maghiar. Varianta vine, însă, cu o serie de riscuri, printre care izolarea comunității maghiare, crearea unei falii încă și mai adânci între maghiari și români, pierderea contactelor și așa firave ale ungurilor cu limba română și cu românii, exacerbarea discursului autonomist, într-un loc cu sensibilități mari în ce privește relația majoritate-minoritate, generate de evenimentele din ’90 din Târgu-Mureș.

Profesorul Imre Benedek, de la linia maghiară a universității, susține că ani de zile conducerea universităţii s-a opus cererii liniei maghiare de a înființa facultate separată, dar această solicitare i-a fost îndeplinită liniei în limba engleză, relatează MTI.

Benedek a declarat că linia maghiară a Universităţii trebuie să insiste pentru înfiinţarea unei facultăţi maghiare, ca cel puţin 40% din studenţii universităţii să fie maghiari şi ca în denumirea instituţiei de învăţământ să fie şi o personalitate maghiară, de exemplu Albert Szent-Györgyi, scrie agenţia ungară de presă.

Leonard Azamfirei / Foto: www.umfst.ro

Contactat de Edupedu.ro, rectorul UMF Târgu-Mureș, Leonard Azamfirei, a declarat: “eu nu văd că e o situație paradoxală, pentru că lucrurile nu sunt deloc paralele. Nevoia de a înființa Facultatea de Medicină în limba engleză vine din faptul că, începând cu toamna acestui an, UMF Târgu-Mureș va deschide o filială în Hamburg, Germania, în limba engleză”.

“Cei de la Hamburg vor învăța în limba engleză și vor face practică acolo. Deci Facultatea în limba engleză are 2 programe de studii: medicina în limba engleză care e de vreo 10 ani la Târgu-Mureș [organizată ca linie de studiu, până acum – n.red.] și care își va continua activitatea în această facultate, la care se adaugă componenta a doua – programul de la Hamburg”, a precizat Azamfirei.

Acesta a afirmat că “există niște criterii suplimentare de management pe care trebuie să le respecte această facultate. Programul de limba engleză care e la Târgu-Mureș are multe în comun cu cel din Hamburg, astfel încât a le pune în comun sub aceeași umbrelă administratrivă mi se pare o decizie managerială extrem de necesară, cu atât mai mult cu cât numeroase cadre didactice maghiare predau și la programele de limbă engleză”.

Întrebat de ce nu poate fi făcută facultatea în limba maghiară, rectorul UMF Târgu-Mureș a declarat pentru Edupedu.ro că “se poate face și linia maghiară, dar în acest moment, decizia administrativă vine dintr-o nevoie acută legată de progamul în limba engleză. Eu refuz să agreez ideea că facultățile sunt paralele. Sunt două lucruri complet distincte, ca logică managerială. Întrebarea pe care o puneți despre facultatea în limbă maghiară vine dintr-un istoric destul de tulbure. A căzut și un guvern din cauza unei ordonanțe dată peste voința senatului. A veni acum cu același subiect, care a fost tranșat în urmă cu mai mulți ani, doar legând-o de această nouă facultate, mi se pare o legătură artificială”.

“Nu spun că nu este actuală, spun că trăim fiecare, indiferent de etnie, într-un sistem administrativ care trebuie să funcționeze. (…) Linia maghiară e bine reprezentată la nivel de universitate, învățământul se face și la nivel de admitere, examinare și licență și în limba maghiară. Nimeni nu are nimic de pierdut”, a afirmat Azamfirei.

În ceea ce privește nemulțumirile liniei maghiare, care au dus la retragerea profesorilor unguri din ședințele senatului universitar, rectorul UMF Târgu-Mureș a declarat pentru Edupedu.ro că “linia maghiară afirmă că departamentele pe care ei le invocă că nu ar fi fost înființate încalcă Legea Educației. Dar Universitatea a fost în 3 procese diferite care au avut ca subiect modul în care e aplicată legea educației pentru minorități la UMF. Fiecare proces s-a terminat cu decizii definitive la nivel de Înaltă Curte. E puțin forțat să spui că nu se respectă legea, atâta vreme cât 3 instanțe au spus că se respectă legea”.

Referitor la decizia ca facultatea de la Hamburg să fie în engleză, și nu în germană, Leonard Azamfirei a declarat că astfel “are un bazin de recrutare mult mai mare, decât dacă ar fi în limba germană”.

“Este proiectul exclusiv al universității noastre. Vom deschide programul în toamna acestui an, vom înmatricula studenți începând cu 1 octombrie 2019”, a continuat rectorul, care a precizat că în Hamburg viitorii studenți vor învăța “într-un campus nou, acreditat atât de ARACIS, cât și de autoritatea germană”. Studenții de la programul din Hamburg vor face practică acolo, a adăugat Azamfieri. “Vor fi diplome elibertate în Târgu-Mureș”, a continuat el.

Agenţia ungară de presă MTI amintește că, în 2012, după ce conflictul a escaladat (detalii pe HotNews.ro), Guvernul Ungureanu a încercat să rezolve direct solicitarea părții maghiare și să înființeze, prin Hotărâre de Guvern, o facultate maghiară. Din acest motiv, opoziţia social-democrată de la acea vreme a depus o moţiune de cenzură în Parlament, care a fost votată și executivul Ungureanu a căzut, relatează MTI.

Agenția de presă scrie că UMF Târgu Mureş a fost înfiinţată, prin decret regal, ca o instituţie de învăţământ maghiară în 1945, după care la ordinul conducerii partidului comunist, în 1962, a fost introdusă şi predarea în limba română.

Citește și:

Guvernul Ungariei, încă o investiție majoră în România: campus universitar la Sfântu Gheorghe

 

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI:RO76BTRLRONCRT0471641001

CONT EURO:RO26BTRLEURCRT0471641001

Deschis la BANCA TRANSILVANIA
Donează prin Patreon

Donează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cele 8 promisiuni pentru școli ale noului primar al Sectorului 2, Radu Mihaiu, absolvent al Facultății de Matematică a Universității București: De la Școală după școală în tot sectorul, până la autobuzul verde pentru transportul școlar

Radu Mihaiu este noul primar al Sectorului 2 din București, potrivit exit-poll-ului CURS Avangarde. Are 43 de ani și este un apropiat al lui Dan Barna, scrie G4Media.ro. Antreprenor în…
Vezi articolul

Daniel Funeriu îi solicită premierului Ludovic Orban să ia decizia politică de a nu le acorda sindicaliștilor din educație degrevări în această perioadă de criză: lideri de sindicat nu predau, dar iau salariul plin

Fostul ministru al Educației Daniel Funeriu îi solicită oficial premierului Ludovic Orban “să ia decizia politică prin care Ministerul Educației să nu acorde degrevări în această perioadă”. Funeriu atrage atenția…
Vezi articolul
Daniel Funeriu

Daniel Funeriu: Mai ușor cu pianul pe scări, când vorbiți de “calitatea profesorilor”. Înainte să aruncați cu roșii în profesor, puneți-vă întrebări despre cât de mult îl motivați pe copil acasă

“Mai ușor cu pianul pe scări când vorbiți de ‘calitatea profesorilor’: majoritatea oamenilor sunt, zilnic, în contact cu profesorii, motiv pentru care oricine se simte îndreptățit și capabil să îi…
Vezi articolul

Dacian Cioloș: Monica Anisie ar trebui să plece de la minister de urgență / Până ieri, cerea adeverințe de la toți elevii, astăzi doamna Anisie zice că nu mai e nevoie. Până ieri, era nevoie de „pepsiglas”, azi nu mai trebuie

Liderul PLUS, Dacian Cioloș, îi cere pentru a doua oară demisia ministrului Educației, Monica Anisie, pe care în 2016 a numit-o secretar de stat. Cioloș susține, într-o postare pe Facebook,…
Vezi articolul