De ce toamna frunzele copacilor se îngălbenesc și cad. Explicațiile unei profesoare de chimie despre procesul de fotosinteză

3.259 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Profesoară de chimie la Liceul „I. L. Caragiale din Moreni”, Rodica Răcășanu obișnuiește să le arate atragă atenția elevilor că, sub aparenta nemișcare a copacilor, se ascunde o activitate extrem de intensă, extrem de răspândită în natură, se arată într-un material publicat în 2019 pe site-ul Centrului de Evaluare și Analize Educaționale. Care este aceasta? Așa începe discuția despre fotosinteză, din care fac parte alte și alte întrebări care stârnesc curiozitatea copiilor.

“De ce devin frunzele copacilor ruginii toamna? De ce cad? De ce coniferele au cetina mereu verde?

Lumina este elementul de baza al tuturor proceselor importante din natură. Pentru plante și o parte din bacterii, lumina face posibilă fotosinteza, în urma căreia din dioxid de carbon, săruri minerale și apă se degajă oxigen și se produce glucoză, principala sursă de energie pentru propriile funcții. 

Procesul de fotosinteză / Foto: ceae.ro
  • Pentru a putea trăi, a se putea hrăni și a face rost de energie, copacii au nevoie de niște structuri numite cloroplaste, care se găsesc în general în celulele plantelor. Cloroplastele  conțin clorofilă, una din substanțele organice fundamentale din natură, un pigment de culoare verde care poate fi de mai multe tipuri de la o specie la alta, care are rol de a ajuta în fotosinteză. Practic, prin fotosinteză, planta absoarbe energia luminoasă (adică lumina) de la Soare și o transformă în energie chimică prin intermediul clorofilei. Datorită clorofilei planta absoarbe doar lungimile de unda roșie și albastră care compun lumina, reflectând lumina verde. 

Mai sunt și alți pigmenți în frunze, cum ar fi carotenoidele (galben, portocaliu, roșu) dar în cantități mai mici. Combinarea pigmenților cu clorofila face ca verdele frunzelor să aibă diferite nuanțe. Și tot datorită acestor pigmenți, toamna, frunzele devin ruginii” (…).

Citește materialul complet pe CEAE.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Premieră în România: Tabără de limba engleză și excursii educaționale prin Realitatea Virtuală. Participanții vor fi ghidați de profesori nativi din Marea Britanie și vor colabora cu elevi și studenți din toate colțurile lumii (P)

Cursuri de limba engleză, excursii și activități în Realitatea Virtuală, în premieră în România, anunțate de International Summer Schools Education. Ce include tabăra și un exemplu de orar pot fi…
Vezi articolul

Concurs pentru școli, lansat de Asociația de Literație: formare gratuită a profesorilor, cu strategii de predare astfel încât elevii să înțeleagă ce citesc și sarcinile pe care le primesc

Asociația Română de Literație a lansat competiția “Citesc pentru a învăța”, prin care 10 școli gimnaziale care se înscriu în concurs pot să câștige formarea gratuită a profesorilor de toate…
Vezi articolul

Lecție de economie ca antidot al populismului. Profesorul Cosmin Marinescu, consilier prezidențial: inflația actuală este de fapt nota de plată pentru politicile monetare și bugetare din pandemie, politici de tip „whatever it takes” / Educația financiară pare să evadeze natural din curricula didactică în favoarea exigențelor realității

Inflația din prezent „extrem de dureroasă” este de fapt „nota de plată” a politicilor duse de state în perioada pandemiei, când au tipărit bani și s-au împrumutat pentru deficite fără…
Vezi articolul