Educația și dezvoltarea IT: Oradea provoacă Clujul și anunță burse pentru elevii de la Mate-info și studenții informaticieni

789 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Liceenii de la Matematică-informatică vor primi bursă lunară de 200 lei, studenții din domeniul IT vor avea masa și cazarea gratuite, iar firmele din acest sector vor primi facilități fiscale. Toate se vor petrece la Oradea, unde primarul Ilie Bolojan a anunțat că lansează un program de susținere puternică a domeniului IT, prin întărirea legăturilor dintre licee, universitate și companii.

Oradea nu are o politică de a acorda gratuități de ordin social, ci are o politică de a investi în dezvoltare. Astfel, am gândit un pachet de servicii care să îi rețină pe tinerii talentați în Oradea”, a declarat primarul Ilie Bolojan, citat de InfoOradea.ro.

În cadrul unei conferințe de presă susținute pe 19 octombrie, primarul Ilie Bolojan împreună cu directorul Direcției Economice din Primăria Oradea, Eduard Florea, au anunțat principalele măsuri de sprijinire a domeniului IT. Edilul a declarat că pilonii economiei orașului sunt în prezent comerțul, industria, construcțiile și transporturile, sectoare limitate însă în dezvoltare de infrastructură și de forța de muncă disponibilă. În acest context, Bolojan a anunțat că trebuie susținută dezvoltarea serviciilor turistice și cele de IT.

Primarul a declarat că măsurile fac parte din programul ”Realizează-te în Oradea!”, elaborat de Primăria Oradea și firmele locale din domeniul IT.

Măsurile din programul primăriei, potrivit InfoOradea.ro:

  • 1. Burse de 200 lei pe lună pentru elevii din clasele a XI-a și a XII-a, înscriși la liceele/colegiile din Oradea cu profilul real, specializarea matematică-informatică. Bursa va fi finanțată din bugetul local și se va acorda elevilor din clasa a XI-a, începând cu semestrul II (din luna februarie a anului), iar pentru elevii din clasele de a XII-a pe tot parcursul anului școlar.
  • 2. Alocarea de fonduri din bugetul local pentru sprijinirea studenților din alte localități înscriși la universitățile din Oradea, nivel/studii universitare de licență care învață la specializări cu un curriculum axat pe domeniul IT, pentru acoperirea cheltuielilor cu cazarea și masa.
  • 3. Reducerea impozitului pe clădiri pentru imobilele în care își desfășoară activitatea firmele de IT. Măsura urmează să fie implementată începând cu 1 ianuarie 2019 printr-o schemă de minimis pentru contribuabilii bugetului local al Municipiului Oradea care beneficiază de reducerea impozitului pe clădiri utilizate de firme de IT, schemă aprobată în condițiile prevăzute de legislația în vigoare.
  • 4. Constituirea unui fond de investiții local, constituit din aportul Municipiului Oradea și al unor companii din domeniul tech, cu scopul sprijinirii firmelor locale de tip start-up din domeniul IT.
  • 5. Organizarea de întâlniri ale elevilor de liceu cu reprezentanții firmelor de IT locale

Programul va fi supus aprobării Consiliului Local, scrie InfoOradea.ro.

Îți plac informațiile pe care le găsești aici? Susține Edupedu.ro!
Become a Patron!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Tanczos Barna, interimar la Ministerul Cercetării. Florin Cîțu a acceptat miercuri demisiile miniștrilor USR-PLUS, printre care și cea a lui Ciprian Teleman / UPDATE: Iohannis a semnat demisiile și numirea interimarilor

Ministrul Mediului, Tanczos Barna (UDMR), este noul ministru interimar de la Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, după ce marți miniștrii USR-PLUS și-au dat demisia în bloc din Guvern, iar președintele…
Vezi articolul
Admiterea la liceu, simularea Evaluării Naționale

Plagiatul în referate și proiecte. Trei sferturi dintre elevii participanți la un sondaj CNE susțin că sunt originali în lucrările pentru școală, în timp ce profesorii lor cred că jumătate copiază textele total sau parțial fără să citeze sursele

75% dintre elevi consideră că sunt originali în realizarea lucrărilor – teste, referate, proiecte, eseuri – și respectă drepturile de autor, în timp ce profesorii sunt de părere că peste…
Vezi articolul

Senatorul Sorin Cîmpeanu, desemnat președinte al Delegației permanente a Parlamentului la Adunarea Parlamentară a Francofoniei, cu 283 de voturi “pentru” și 17 “împotrivă”

Senatorul Sorin Cîmpeanu a fost desemnat, prin votul deputaţilor şi senatorilor, în funcția de preşedinte al Delegaţiei permanente a Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Francofoniei, relatează Agerpres, preluat de…
Vezi articolul