Descoperire la Universitatea A.I. Cuza – Iași: Metodă de detecție rapidă a patogenilor, aplicabilă și în contextul Covid-19

UAIC Iași / Foto: Facebook.com - Tudorel Toader

Un grup de cercetători ai Laboratorului de Biofizică Moleculară și Celulară din cadrul Facultății de Fizică (Instititutul de Cercetări Interdisciplinare) a Universității A.I. Cuza din Iași a introdus, în 2019, o metodă de depistare timpurie a infecțiilor produse de agenți patogeni, bacterieni sau virali, potrivit unei informări făcute de instituție, citată de Agerpres. Metoda, bazată pe detecția rapidă a unor fragmente scurte de acizi nucleici, ar putea sta la baza realizării unor dispozitive portabile, mai ieftine şi mai uşor de utilizat decât cele curente, care ar putea fi utilizate în diferite situaţii sociale, inclusiv în cea generată de COVID-19.

Conform postării preluate de Agerpres, rezultatele ştiinţifice fundamentale obţinute de conf. univ. dr. Loredana Mereuţă, cercetător ştiinţific 2 dr. Alina Asandei, cercetător ştiinţific 3 dr. Irina Şchiopu şi prof.univ.dr. Tudor Luchian au fost validate de comunitatea stiinţifică internaţională prin publicarea în reviste ale American Chemical Society.

 

Exit mobile version