Doar 31% dintre profesori au până în 40 de ani, 9% au peste 60 – o situație “îngrijorătoare”, spune ministrul Cîmpeanu. El reia propunerea salariilor atractive ca soluție pentru a avea “profesori buni”

Foto: © Opolja | Dreamstime.com

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a reluat, vineri, tema introducerii unor salarii atractive pentru cadrele didactice, drept soluție pentru a avea “profesori buni”. El a ilustrat problema calității în educație prin situația vârstei profesorilor, situație pe care a descris-o drept “îngrijorătoare” – doar 5% au sub 25 de ani și 60% au între 41 și 60 de ani. 

El pune în discuție chestiunea vârstei profesorilor la scurtă vreme după ce Asociația Școlilor Particulare a atras atenția, printr-un studiu, asupra unei apropiate “crize de personal puternice” în educație. Acea asociație propunea ca posibilă soluție scutirea de impozit pe venit pentru cadrele didactice, organizația punând sub semnul întrebării succesul eforturilor actuale de a mări salariile profesorilor – detalii mai jos.

În conferința de presă susținută vineri, pe tema rezultatelor finale la Bacalaureat 2022, ministrul Sorin Cîmpeanu a spus, între altele:

La începutul anului, Edupedu.ro arăta, citând date ale Ministerului Educației, că în România aproape 4% din totalul profesorilor, în anul 2021, aveau între 65 și 88 de ani, procentul depășind 7% în județe precum Ialomița, Tulcea sau Giurgiu.

Cu câteva zile în urmă, Asociația Școlilor Private prezenta un studiu realizat de compania Frames, potrivit căruia România ar risca o “criză de personal puternică în sectorul educației”, care ar rezulta din numărul mare de profesori vârstnici și numărul mic al profesorilor tineri. Drept soluție, invocând o șansă redusă de succes pentru eforturile de mărire a salariilor în educație, Asociația propunea scutirea de impozit pe venit pentru profesori, împreună cu alte măsuri asociate (reducerea contribuției de sănătate la 5%, stabilirea unui salariu minim brut de 5000 de lei).

Datele prezentate de asociație în respectivul raport, citând informații de la Ministerul Educației, Eurostat și alte organisme:

Citește și:
Fără impozit pe venit pentru profesori, CASS la jumătate și un salariu minim brut de 5000 de lei – soluții propuse de Asociația Școlilor Particulare pentru o apropiată “criză de personal puternică” în educație / Organizația publică și salariile profesorilor pe grade didactice
Aproape 8 mii de profesori din România au vârsta peste 65 de ani. Un cadru didactic de 88 de ani preda anul trecut într-o școală din județul Bihor

Foto: 54482816 © Opolja | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Exit mobile version