Doar 31% dintre profesori au până în 40 de ani, 9% au peste 60 – o situație “îngrijorătoare”, spune ministrul Cîmpeanu. El reia propunerea salariilor atractive ca soluție pentru a avea “profesori buni”

1.499 de vizualizări
Foto: © Opolja | Dreamstime.com
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a reluat, vineri, tema introducerii unor salarii atractive pentru cadrele didactice, drept soluție pentru a avea “profesori buni”. El a ilustrat problema calității în educație prin situația vârstei profesorilor, situație pe care a descris-o drept “îngrijorătoare” – doar 5% au sub 25 de ani și 60% au între 41 și 60 de ani. 

El pune în discuție chestiunea vârstei profesorilor la scurtă vreme după ce Asociația Școlilor Particulare a atras atenția, printr-un studiu, asupra unei apropiate “crize de personal puternice” în educație. Acea asociație propunea ca posibilă soluție scutirea de impozit pe venit pentru cadrele didactice, organizația punând sub semnul întrebării succesul eforturilor actuale de a mări salariile profesorilor – detalii mai jos.

În conferința de presă susținută vineri, pe tema rezultatelor finale la Bacalaureat 2022, ministrul Sorin Cîmpeanu a spus, între altele:

  • “Dacă vom reuși să avem salarii atractive, cum am propus deja, salariul mediu pe economie pentru profesorul debutant, vom putea spera să avem în rândul profesorilor cei mai buni absolvenți ai universităților românești, care să intre într-un an de stagiatură, care să beneficieze de îndrumarea unui mentor, care mentor la rândul lui să aibă norma de predare redusă, pentru a se putea dedica pregătirii colegilor mai tineri. La finalul acestui an de stagiatură, conform concluziilor proiectului România Educată, urmează să se susțină un examen de licențiere în cariera didactică.
  • Avem o situație pe care aș aprecia-o ca fiind îngrijorătoare. Este vorba de faptul că, dintre cele 195.000 de cadre didactice, sub 25 de ani avem doar 5%, între 25 și 40 de ani avem 26%, între 41 și 60 de ani avem cele mai multe cadre didactice, adică 60%, Și avem deja 9% cadre didactice peste 60 de ani. Avem nevoie de o schimbare pentru a putea spera la profesori buni, pentru a putea spera la o atenție dedicată acestor elevi – și celor mai buni, și celor mai slabi -, la o ridicare a nivelului mediu de pregătire și la o reducere masivă a abandonului școlar. Pentru asta avem nevoie de profesori buni.”

La începutul anului, Edupedu.ro arăta, citând date ale Ministerului Educației, că în România aproape 4% din totalul profesorilor, în anul 2021, aveau între 65 și 88 de ani, procentul depășind 7% în județe precum Ialomița, Tulcea sau Giurgiu.

Cu câteva zile în urmă, Asociația Școlilor Private prezenta un studiu realizat de compania Frames, potrivit căruia România ar risca o “criză de personal puternică în sectorul educației”, care ar rezulta din numărul mare de profesori vârstnici și numărul mic al profesorilor tineri. Drept soluție, invocând o șansă redusă de succes pentru eforturile de mărire a salariilor în educație, Asociația propunea scutirea de impozit pe venit pentru profesori, împreună cu alte măsuri asociate (reducerea contribuției de sănătate la 5%, stabilirea unui salariu minim brut de 5000 de lei).

Datele prezentate de asociație în respectivul raport, citând informații de la Ministerul Educației, Eurostat și alte organisme:

  • Peste 50% dintre profesori au vârsta de peste 55 de ani
  • 28 de mii din totalul de 47.000 de profesori din învățământul primar sunt trecuți de 50 de ani,
  • 1 din 10 profesori au vârsta de până în 30 de ani (19.000 din totalul de 208.642)
  • Cei mai mulți profesori tineri sunt în Sibiu (14%), Cluj (13%), Giurgiu 13%), București (12,3%), iar cei mai puțini – sub 7% – sunt în Teleorman (5,09%), Gorj și Caraș-Severin.
Citește și:
Fără impozit pe venit pentru profesori, CASS la jumătate și un salariu minim brut de 5000 de lei – soluții propuse de Asociația Școlilor Particulare pentru o apropiată “criză de personal puternică” în educație / Organizația publică și salariile profesorilor pe grade didactice
Aproape 8 mii de profesori din România au vârsta peste 65 de ani. Un cadru didactic de 88 de ani preda anul trecut într-o școală din județul Bihor

Foto: 54482816 © Opolja | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


3 comments
  1. De concedierea paraziților incompetenți nimic?…mă așteptam, că doar și vouă vă trebuie voturile lor, nu doar PSD.ului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

UPDATE Termenul afișat de Ministerul Educației pentru dezbaterea ROFUIP 2024 și Statutului Elevului 2024 expiră pe 26 iunie / Ministra Ligia Deca declara acum 10 zile că vor „sta în dezbatere mai mult decât stau alte documente, alte proiecte de la minister”

Dezbaterea publică pentru proiectele Regulamentului de organizare și funcționare al unităților de învățământ preuniversitar – ROFUIP și Statutului elevilor se va încheia pe 26 iunie, conform termenului afișat pe site-ul…
Vezi articolul

Ce vor primi la Bac elevii de la uman, pentru proba scrisă de competențe de bază la Matematică, prevăzută în proiectul legii Educației? Ministrul Deca: Ar trebui să poată calcula cât înseamnă o dobândă sau să înțeleagă care împrumut este mai avantajos pentru un tânăr

Ministrul Educației, Ligia Deca, a dat exemple de competențe pe care ar trebui să le aibă un elev care termină liceul, în cadrul unei probe scrise la Bac, complementară profilului,…
Vezi articolul

Burse decembrie 2024. Elevii primesc 429 de lei bursa de merit pentru luna noiembrie și 286 de lei bursa de reziliență și tehnologică – estimări de la școli / Banii pentru plăți au ajuns la inspectoratele școlare – surse

Plata burselor școlare în decembrie 2024. Elevii primesc la finalul săptămânii, înainte să intre în vacanța de iarnă, 429 de lei bursa de merit pentru luna noiembrie și 286 de…
Vezi articolul

Profesorii vor fi obligați să aibă activități legate de prevenția și combaterea consumului de droguri, în cadrul programului “Școala Altfel”, din acest an școlar, spune secretarul de stat în Ministerul Educației Kallós Zoltán

Școlile vor fi obligate să abordeze teme legate de prevenția și combaterea consumului de droguri în cadrul programului Școala Altfel din acest an școlar, potrivit secretarului de stat din Ministerul…
Vezi articolul

Medicul român Radu Lupescu, decorat de președintele Franței pentru lupta anti-Covid: În România, e nevoie de formarea de asistenți medicali specializați pe anestezie, care cunosc cum să se ocupe de un pacient intubat

Pregătirea unui număr mai mare de medici anesteziști este una dintre soluțiile pentru combaterea deficitului sistemului sanitar care a fost prins pe nepregătite de pandemia de coronavirus, având prea puțini…
Vezi articolul

“Universitățile eșuează” în a încuraja studentele și studenții să sesizeze cazurile de hărțuire sexuală – Alianța organizațiilor studențești: 14 sesizări în 52 de universități, în 5 ani

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești a publicat o analiză făcută de Centrul FILIA, pe baza răspunsurilor oficiale primite de la 52 de universități, privind cazurile de hărțuire sexuală, potrivit G4Media.ro. Aceasta…
Vezi articolul