DOCUMENT Condițiile pentru primirea banilor din programul național de fertilizare in vitro: primul venit – primul servit, familii sau femei singure cu vârste între 20-45 de ani / Sumele vor fi decontate clinicilor de stat sau private

Foto: Pexels.com

Programul prin care sunt decontate până la 3 proceduri de fertilizare in vitro pe an a fost aprobat de Guvern, în contextul în care în 2021 a fost un record negativ absolut al natalității în România, cu doar 179.854 de nașteri.

Proiectul a fost depus în Parlament în februarie anul acesta și a fost deja aprobat azi în Guvern. Anul acesta proiectul se va aplica de la 1 octombrie. Urmează să se aprobe ordinul comun al ministerului muncii și al familiei care să reglementeze condițiile.

Valoarea decontată de stat este de 15.000 de lei (aproximativ 3000 euro), iar sprijinul se oferă și dacă procedura de fertilizare se realizează la clinici private. “Suma acoperă întreaga procedură, inclusiv monitorizarea de după procedură”, precizează Ministrul Familiei, Gabriela Firea, care a inițiat proiectul.

Programul este o extindere a celui care există deja la Ministerul Sănătății, și care deconta o singură procedură pe an per cuplu.

Cine poate beneficia de decontarea procedurilor

Potrivit proiectului aprobat în Guvern, se vor deconta 10.000 de proceduri pe an.

“Dacă până acum se decontau 8-10 proceduri într-un județ, acum după noul program pot fi 230-250 de proceduri decontate pe fiecare județ. Mi-aș dori să avem peste 300-400 de proceduri pentru că atâtea cereri erau, dar statul nu putea să deconteze decât 8-10”, spune Gabriela Firea.

Hotărârea de Guvern privind Programul social de interes național de susținere a cuplurilor și persoanelor singure, pentru creșterea natalității:

Exit mobile version