Proiect de lege pentru decontarea procedurilor de fertilizare in vitro, depus în Parlament

883 de vizualizări
Foto: © Vchalup | Dreamstime.com
Un proiect de lege prin care procedurile de fertilizare in vitro să fie decontate de stat a fost depus, joi, în Parlament. Proiectul depus de deputata USR Cristina Rizea se adresează femeilor infertile care nu-și permit să achite costurile unor proceduri scumpe precum inseminarea artificială și fertilizarea in vitro, potrivit unui comunicat de presă.

Acesta citează statistici potrivit cărora, în România, tendința este una de descreștere a ratei natalității, o amplificare a sporului natural negativ și o scădere a ratei de fertilitate.

Cristina Rizea, coinițiatoare a legii, afirmă în comunicat:

  • „Statul are obligația de a acționa în mod proactiv și de a stimula natalitatea prin măsuri dovedite științific că au rezultate, precum tehnicile de reproducere umană asistată medical. În România, există, pe hârtie, un Subprogram Național de Fertilizare in Vitro. Acest Subprogram are aceeași reglementare încă din anul 2017, prevederile fiind în mod constant prorogate prin diverse ordine de ministru. În prezent, Ordinul nr. 978/2019 al Ministrului Sănătății prorogă acest subprogram până la finalul lunii în care se împlinesc 60 de zile de la data intrării în vigoare a legii bugetului de stat pe anul 2022. Cu toate acestea, alocările bugetare din 2020 și 2021 au fost aproape inexistente“.

Proiectul propune decontarea serviciilor medicale, începând cu data de 1 ianuarie a anului următor intrării în vigoare a legii, pentru a crea premisele bugetării corespunzătoare a acestui program și care a apelat, la rândul său, la fertilizarea in vitro. Procedurile medicale de inseminare artificială și de fertilizare in vitro ar urma să fie decontate din fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele eligibile.

Potrivit expunerii de motive, mai spune comunicatul, costurile maximale preconizate pentru aceste proceduri la momentul depunerii proiectului de lege sunt de 1.750 de lei/procedură în cazul inseminării artificiale și de 20.000 de lei/procedură în cazul fertilizării in vitro. Impactul bugetar total estimat este de maximum 217.500.000 de lei, pentru efectuarea în total a câte 10.000 de proceduri din fiecare dintre cele două categorii.

Proiectul de lege mai prevede și o serie de criterii de eligibilitate pentru spitalele și clinicile care vor oferi aceste servicii. Astfel, este vorba despre unități medicale de stat sau private care trebuie să aibă acreditare în domeniul tehnicilor de reproducere umană asistată medical. În primul an de aplicare a legii, ar urma ca toate spitalele acreditate pentru acest tip de intervenții să fie eligibile pentru intervenții decontate din fondul unic de asigurări, urmând ca din anul al doilea de aplicare a legii să fie eligibile pentru oferirea de servicii medicale de reproducere asistată medical decontate din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate doar acele unități sanitare, publice sau private, acreditate în domeniul tehnicilor de reproducere umană asistată medical care pentru anul precedent fac dovada că cel puțin 30% din totalul procedurilor medicale de reproducere umană asistată medical decontate din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate s-au finalizat cu obținerea unei sarcini constatate biochimic.

Foto: © Vchalup | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Daniel Funeriu: Norocul președintelui Iohannis este că ridicolul nu omoară / Pentru a le vorbi profesorilor, trebuie să ai autoritate intelectuală și morală. Nu poți, ca guvern, să le spui „aici nu e piață de negociat”. Nu le spui asta profesorilor

Daniel Funeriu, fost ministru al Educației în 2010-2011, a declarat la Euronews marți, în timpul protestelor de stradă ale profesorilor și angajaților în Educație, prin București, că furia este din…
Vezi articolul

Emilia Șercan, reacție după ce ministrul Bode a anunțat că lucrarea sa de doctorat nu e secretizată. ”Teza lui dr. Bode este digitalizată (…) și poate fi consultată pe un calculator fără acces la internet. Fotografierea ecranului cu prețioasa creație științifică este interzisă”

Jurnalista Emilia Șercan anunță pe pagina sa Facebook că teza de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode poate fi consultată pe un calculator la Biblioteca Națională, însă acesta nu are acces…
Vezi articolul