Proiect de lege pentru decontarea procedurilor de fertilizare in vitro, depus în Parlament

610 vizualizări
Foto: © Vchalup | Dreamstime.com
Un proiect de lege prin care procedurile de fertilizare in vitro să fie decontate de stat a fost depus, joi, în Parlament. Proiectul depus de deputata USR Cristina Rizea se adresează femeilor infertile care nu-și permit să achite costurile unor proceduri scumpe precum inseminarea artificială și fertilizarea in vitro, potrivit unui comunicat de presă.

Acesta citează statistici potrivit cărora, în România, tendința este una de descreștere a ratei natalității, o amplificare a sporului natural negativ și o scădere a ratei de fertilitate.

Cristina Rizea, coinițiatoare a legii, afirmă în comunicat:

  • „Statul are obligația de a acționa în mod proactiv și de a stimula natalitatea prin măsuri dovedite științific că au rezultate, precum tehnicile de reproducere umană asistată medical. În România, există, pe hârtie, un Subprogram Național de Fertilizare in Vitro. Acest Subprogram are aceeași reglementare încă din anul 2017, prevederile fiind în mod constant prorogate prin diverse ordine de ministru. În prezent, Ordinul nr. 978/2019 al Ministrului Sănătății prorogă acest subprogram până la finalul lunii în care se împlinesc 60 de zile de la data intrării în vigoare a legii bugetului de stat pe anul 2022. Cu toate acestea, alocările bugetare din 2020 și 2021 au fost aproape inexistente“.

Proiectul propune decontarea serviciilor medicale, începând cu data de 1 ianuarie a anului următor intrării în vigoare a legii, pentru a crea premisele bugetării corespunzătoare a acestui program și care a apelat, la rândul său, la fertilizarea in vitro. Procedurile medicale de inseminare artificială și de fertilizare in vitro ar urma să fie decontate din fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele eligibile.

Potrivit expunerii de motive, mai spune comunicatul, costurile maximale preconizate pentru aceste proceduri la momentul depunerii proiectului de lege sunt de 1.750 de lei/procedură în cazul inseminării artificiale și de 20.000 de lei/procedură în cazul fertilizării in vitro. Impactul bugetar total estimat este de maximum 217.500.000 de lei, pentru efectuarea în total a câte 10.000 de proceduri din fiecare dintre cele două categorii.

Proiectul de lege mai prevede și o serie de criterii de eligibilitate pentru spitalele și clinicile care vor oferi aceste servicii. Astfel, este vorba despre unități medicale de stat sau private care trebuie să aibă acreditare în domeniul tehnicilor de reproducere umană asistată medical. În primul an de aplicare a legii, ar urma ca toate spitalele acreditate pentru acest tip de intervenții să fie eligibile pentru intervenții decontate din fondul unic de asigurări, urmând ca din anul al doilea de aplicare a legii să fie eligibile pentru oferirea de servicii medicale de reproducere asistată medical decontate din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate doar acele unități sanitare, publice sau private, acreditate în domeniul tehnicilor de reproducere umană asistată medical care pentru anul precedent fac dovada că cel puțin 30% din totalul procedurilor medicale de reproducere umană asistată medical decontate din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate s-au finalizat cu obținerea unei sarcini constatate biochimic.

Foto: © Vchalup | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


1 comentariu
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Zero legi în dreptul Ministerului Educației, în Planul Anual de Lucru al Guvernului aprobat miercuri, deși în planul legislativ era anunțat un proiect de lege bazat pe „România educată”, în iunie, iar ministrul Cîmpeanu susținea că lansează dezbaterea luna aceasta

Ministerul Educației nu a propus niciun proiect legislativ în Planul Anual de Lucru al Guvernului, document publicat sub formă de raport de implementare și realizare a priorităților propuse de instituțiile…
Vezi articolul

World Vision a trimis peste 100 de mii de alimente către spitalele din Ucraina / Războiul a dus la o criză acută a necesităților de bază în țara vecină

Criza de alimente și de alte produse de maximă necesitate în spitalele din Ucraina este în creștere din cauza războiului, avertizează World Vision într-un comunicat de presă. Astfel, săptămâna trecută, organizația internațională a…
Vezi articolul