DOCUMENT Din cele 250 de mii de tablete, niciuna nu va ajunge la profesori, deși oficialii ministerului anunțau că și 1.900 de cadre didactice vor primi astfel de instrumente. Condiție eliminatorie pentru elevii săraci: nimeni din familie să nu aibă telefon cu internet

tablete, metode de trișare

Foto: Pixabay.com

Din cele 250 de mii de tablete pe care Ministerul Educației a anunțat că le va cumpăra pentru cei care nu au pe ce să învețe online, niciun dispozitiv nu va ajunge la profesori, potrivit ordinului de ministru 4.738 din 20 iulie 2020, obținut de Edupedu.ro. Asta deși ministrul Educației și secretarul general adjunct al Ministerului Educației au declarat că și cadrele didactice care nu au dispozitive vor primi tablete din acest program, pe lângă elevii din medii dezavantajate.

Ministerul a aprobat normele de aplicare ale programului “Școala de acasă” prin ordin de ministru. Documentul obținut de Edupedu.ro arată că “începând cu data prezentului ordin se aprobă necesarul de 250.000 de dispozitiv electronice cu conexiune la internet ce se vor achiziționa prin Programul Național Școala de acasă pentru elevii din învățământul primar, gimnazial și secundar, forma de învățământ de zi și cu frecvență (clasa pregătitoare, clasele I-XII, școala profesională) înmatriculați, la început de an școlar, în unități de învățământ preuniversitar de stat; elevii care provin din medii defavorizate; elevii care au familie nu dețin nici un dispozitiv electronic cu conexiune la internet, precum și pentru elevii care nu dețin, în folosință personală, un dispozitiv electronic cu conexiune la internet”

Pe lângă elevii mai sus menționați, programul prevede peste 20 de mii de tablete pentru copiii reveniți din diaspora.

“De prevederilor prezentului ordin beneficiază și elevii cu cetățenie română care s-au întors pe teritoriul României de la declanșarea pandemiei de Covid-19 și care nu au posibilitatea de a dispune de un dispozitiv electronic cu conexiune la internet. Pentru această categorie de beneficiari se alocă un număr de 20.495 de bucăți dispozitive electronice cu conexiune la internet din totalul de 250000 de bucăți”, potrivit documentului.

Pe 15 iulie ministrul Educației, Monica Anisie, declara la dezbaterea organizată de World Vision, că “10 septembrie este data limită comunicată de Ministerul Educației pentru ca cele 250.000 de tablete și laptopuri achiziționate prin licitație să ajungă la copiii și profesorii fără acces la tehnologia necesară pentru desfășurarea orelor online”.

Prezentul ordin de ministru nu conține nicio referire la cadrele didactice, ci aloca întregul lot de 250.000 de tablete elevilor.

Ba mai mult, Sorin Decă, secretarul general adjunct al Ministerului Educației declara pe 20 mai la o conferință online organizată de Tineretul Național Liberal că sunt „undeva la 1.900” de cadre didactice fără un dispozitiv, ori fără acces la internet, care au fost cuprinse în fundamentarea necesarului și care vor primi și ele tablete.

Cum se împart tabletele – se mai înființează o comisie

Ordinul respectiv prevede că în toate cele 41 de inspectorate școlare județene, plus în cele din București “se constituie o comisie de implementare a programului formată din 3-5 membri, desemnați prin decizia inspectorului școlar general”

Această comisie face și ea o procedură de lucru prin care se stabilesc detaliile selecției beneficiarilor programului, modalitățile de distribuire și gestionare.

Comisia predă școlilor tabletele “pe baza unui proces verbal de predare-primire”, iar dispozitivele vor fi înregistrate în inventarul unității de învățământ.

Ce documente trebuie să depună părinții/elevii la școală

Părintele sau tutorele copilului va depune la școală o cerere pentru a primi tableta, precum și o declarație pe propria răspundere. Aceste documente pot fi depuse chiar de elev, dacă e major. În declarația pe proprie răspundere trebuie persoana declară că “familia sau potențialul beneficiar al programului, după caz, nu deține niciun dispozitiv electronic cu conexiune la internet“.

Cu alte cuvinte, dacă familia are un telefon mobil care poate accesa internetul, dar este unul singur pentru mai mulți copii și adulți, atunci copiii nu pot primi tabletă de la școală.

Dacă sunt îndeplinite aceste condiții atunci școala dă tableta pe baza unui contract de comodat pe durata unui an școlar, “cu posibilitatea prelungirii acesteia până la finalizarea studiilor în unitatea de învățământ respectivă”.

Cele 250 de mii de tablete sunt în procedură de licitație, iar cumpărarea lor este realizată de Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate.

Foto: Pixabay.com

Exit mobile version