DOCUMENT Federațiile sindicale din învățământ solicită întâlniri cu Klaus Iohannis, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, prin adrese depuse după protest: De la învestirea actualului Guvern și până în prezent, nu am primit decât promisiuni

Foto: colaj Edupedu.ro/ Sursa: Administrația Prezidențială, Guvernul României, PSD

Trei adrese au fost depuse azi de reprezentanții federațiilor sindicale din învățământ la Președinție, Guvern și Camera Deputaților. Președinții Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret“ și Federației Naționale Sindicale „Alma Mater“ îi cer lui Klaus Iohannis, „în calitate de mediator între stat și societate“ să stabilească o întâlnire în perioada următoare pentru a rezolva problemele cu salarizarea ale cadrelor didactice și personalului din Educație. O adresă asemănătoare i se adresează și premierului Nicolae Ciucă, președintele PNL, și lui Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, anunțat drept viitor premier și actual președinte al PSD.

Documentele sunt semnate de Simion Hăncescu (FSLI), Marius Nistor (FSE) și Anton Hadăr (FNS) și au fost depuse la instituțiile amintite după cel mai mare protest sindical de stradă, din învățământ, din ultimii 10 ani, care a avut loc miercuri 10 mai în București și la care au participat circa 14.000 de persoane.

Liderul FSLI, Simion Hăncescu, a declarat pentru Edupedu.ro că „mesajul care a izvorât astăzi (n.red. miercuri, 10 mai) este greva generală. Lumea susține forma această extremă de protest“. Sindicatele au anunțat că pe 22 mai organizează grevă generală în învățământ, dacă nu le sunt respectate revendicările de la protestele de până acum.

Redăm textul adresei către președintele Iohannis:

„Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret“ și Federația Națională Sindicală „Alma Mater“, în numele celor peste 250.000 de salariați din învăţământ ale căror drepturi și interese le reprezintă, vă adresează rugămintea de a stabili o întâlnire în perioada imediat următoare, pentru a discuta problemele existente în sistemul de învăţământ, a căror rezolvare se impune cu celeritate.

Principalele nemulțumiri ale personalului din învăţământ — personal didactic de predare, personal didactic de conducere, de îndrumare si control, personal didactic auxiliar și personal nedidactic — aduse în mai multe rânduri la cunoștința Executivului, sunt determinate de:

Fața de toate aceste nemulțumiri ale salariaților din sistemul educațional, federațiile sindicale au lansat un referendum în vederea declanşării grevei, având ca principale revendicări:

Ne adresăm Domniei Voastre, în calitate de mediator între stat si societate, întrucât, de la învestirea actualului Guvern şi până în prezent, nu am primit decât promisiuni, care nu s-au concretizat în soluții reale pentru sistemul de învățământ.

Pentru a avea o ROMÂNIE EDUCATĂ, este nevoie de investiții masive în educație și de o resursă umană motivată.

În speranța că veți da curs solicitării noastre, vă asigurăm, Domnule Președinte, de întreaga noastră considerație“.

Adresa către premier:

Adresa către Marcel Ciolacu:

Exit mobile version