DOCUMENT Ministerul Educației introduce bursele pentru învățământul primar în noul ordin cu criteriile de acordare a burselor. Cele 17 modificări față de actul normativ inițial

Foto: captură - ordin de ministru

Noul ordin cu criteriile de acordare a burselor în gimnaziu, liceu și învățământul profesional a fost semnat și va fi publicat în Monitorul Oficial. Actul normativ obținut de Edupedu.ro este ordinul 3.073/31.01.2022 și conține nu mai puțin de 17 modificări și completări ale vechiului ordin.

Sunt introduse bursele de ajutor social și cele de performanță în învățământul primar, acestea nefiind incluse în prima variantă a ordinului, 5.870 din 22 decembrie 2021 și nici nu erau prevăzute expres în ordinul 5.576/2011.

Redăm conținutul documentului:

Articolul 1:

1) Elevii înscris la cursurile cu frecvență în din învățământul preuniversitar de stat, nivel: gimnazial, liceal și profesional, beneficiază lunar de bursa de performanță, burse de merit, burse de studiu și burse de ajutor social, denumite în continuare burse.

2) elevii înscriși la cursurile cu frecvență din învățământul preuniversitar de stat, nivel primar, beneficiază de bursa de performanță și burse de ajutor social.

Articolul 3. Bursele se acordă în fiecare an școlar, pe perioada cursurilor școlare, inclusiv pe timpul pregătirii și susținere valori naționale de către absolvenții clasei a VIII-a, a examenului de bacalaureat, a examenului de certificare a calificării profesionale și pe perioada pregătirii practice. Bursele nu se acordă pe perioada vacanței școlare, cu excepția cazurilor menționate la articolul 18.

Articolul 4. Bursele se asigură de la bugetul de stat din sume defalcate din taxa pe valoare adăugată, aprobate cu această destinație, prin bugetele locale ale unităților de administrativ teritoriale. Autoritățile administrației publice locale pot suplimenta cuantumul minim garantat în hotărârea de guvern numărul 1094 / 2021 pentru aprobarea cuantumului minim al burselor de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social pentru elevii din învățământul preuniversitar de stat, cu frecvență care se acordă în anul școlar 2021 – 2022, din bugetele proprii ale acestora.

Articolul 6. Bursele de performanță se acordă elevilor pe baza rezultatelor obținute conform prevederilor articolului 5, alineatul 1 literele a, b, c și d, atestate prin documente școlare, respectiv copii certificate conform cu originalul, la nivelul unității de învățământ, de pe diplomele obținute la competiții, la propunerea dirigintelui, ne fiind condiționate de depunerea unei cereri în acest sens.

Articolul 8, alineatul 1 litera a și litera b alineatul 3 se modifică și vor avea următorul cuprins:

Art 8, alin 1: Bursele de merit se acordă elevilor care au rezultate deosebite la învățătură și se încadrează în cel puțin unul dintre cazurile următoare:

Alineatul 3. Lista elevilor care beneficiază de burse de merit obținute în baza prevederilor alineatului 1 literele a, b și c este revizuită semestrial. Prin revizuirea semestrială a listaei elevilor care beneficiază de burse de merit conform prevederilor se înțelege:

Articolul 9. Bursele de merit se acordă elevilor pe baza rezultatelor obținute conform prevederilor alineatului 1 literele a, b, c, d și e, atestate prin documente școlare, respectiv prin copii certificate conform cu originalul, la nivelul unității de învățământ, de pe diplomele obținute la competiții, la propunerea dirigintelui, nefiind condiționate de depunerea unei cereri în acest sens.

Articolul 10.

Alineatul 1, b) au obținut media semestrială de cel puțin 7,50 și au acumulat cel mult 10 absenți e nemotivate în primul semestru al anului școlar, pentru elevii din clasa a V-a;

3). Pentru obținerea bursei de studiu, elevii majori sau părinții elevilor minori depun la Comisia de atribuire a burselor din unitatea de învățământ o cerere însoțită de acte care dovedesc dreptul de acordare a bursei de studiu, în primele 20 de zile lucrătoare ale fiecărui semestru.

Articolul 13 alineatul 1 se modifică și va avea următorul cuprins: Lista elevilor care beneficiază de bursele de ajutor social obținute în baza prevederilor articolului 14 alineatul 1, literele a-d este revizuită semestrial, după cum urmează: se adaugă lista beneficiarilor de burse sociale din semestrul 1 acei elevi care fac dovada încadrării în condițiile prevăzute la articolul 14 alineatul 1 literele a-d, prin raportare la venitul minim net în vigoare la data depunerii solicitării.

Articolul 14, alin 1. Bursele de ajutor social se acordă elevilor din învățământul preuniversitar de stat, înscris la cursurile cu frecvență, inclusiv ce școlarizați la domiciliu care urmează cursurile în școala de spital, care se încadrează în cel puțin una din categorii din următoarele situații:

Articolul 15: Pentru obținerea bursei de ajutor social, elevii majori sau părinții/tutorii legal instituiți/reprezentanții legali ai elevilor minori depun la Comisia de atribuire a burselor din unitățile de învățământ o cerere însoțită de acte care dovedește dreptul de acordare a bursei de ajutor social în primele 20 de zile lucrătoare ale fiecărui semestru.”

La articolul 17 se adaugă un nou alineat 4): Pentru elevii din învățământul liceal, filiera tehnologică și din învățământul profesional, media semestrială avut în vedere pentru acordarea burselor de merit și de studiu se va calcula ca media aritmetică, fără a se lua în calcul media pentru modulele ce se finalizează pe parcursul semestrului al II-lea.

Atenție, în document paginile 2 și 3 sunt inversate:

Varianta publicată în Monitorul Oficial este aici:
Vezi și: UPDATE Depunerea dosarelor pentru burse școlare se prelungește cu două săptămâni, până pe 14 februarie
Exit mobile version