DOCUMENT Ministerul Educației pregătește o licitație, prin Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate, pentru 3.200 de microbuze electrice. Microbuzele o să ajungă în școli anul acesta, potrivit Ligiei Deca. În prezent, 70.000 de elevi nu au mijloc de transport pentru a merge la școală

Foto: © ​Mooshny | Dreamstime.com

Ministerul Educației pregătește o licitație, pentru achiziția a 3.200 de microbuze electrice, prin Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate, potrivit unui proiectul de Hotărâre de Guvern pus în dezbatere publică. Este vorba despre proiectul pentru aprobarea Programului național „Microbuze electrice pentru elevi”. Programul urmărește asigurarea transportului pentru elevii din localitățile izolate, în special în zonele rurale și periurbane. Ministrul Educației, Ligia Deca, a scris pe Facebook că microbuzele vor ajunge la elevi „anul acesta.”

În descrierea situației actuale se arată că elevii de grădiniță și elevii din zonele rurale și periurbane „sunt nevoiți să străbată, pe jos, sau cu mijloace de transport improprii transportului de persoane distanțe mari de la localitatea de domiciliu la școală și retur”.

Cum vor fi achiziționate autobuzele electrice

Pentru achiziția microbuzelor electrice, „organizarea procedurii se realizează de Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate prin încheierea de acorduri-cadru, la solicitarea Ministerului Educației în baza fundamentării necesarului”.

Art. 3 – „(2) Ministerul Educației pune la dispoziția Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate necesitățile, valoarea estimată pentru fiecare produs în parte, caietul de sarcini și specialiștii care vor acorda suport tehnic pe toată perioada de organizare și derulare a procedurilor de atribuire, precum și persoanele care vor face parte din comisiile de evaluare, în termen de maximum 30 zile de la solicitarea Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate.”

(3) În cazul în care acordul-cadru centralizat este încheiat cu mai mulți operatori economici, iar contractele subsecvente urmează să fie atribuite prin reluarea competiţiei, Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate reia competiția între operatorii economici semnatari ai acorduluicadru, conform prevederilor art. 110 din HG nr. 395/2016 cu modificările și completările ulterioare.”

Monitorizarea acordurilor-cadru pentru achizițiile de microbuze electrice se realizează de către Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate, conform documentului. Monitorizarea încheierii contractelor subsecvente pentru microbuzele de mai sus se face de către Ministerul Educației.

Conform notei de fundamentare, Ministerul Educației are în vedere achiziționarea, la nivel de sistem, a 3.200 de microbuze electrice. Suma totală generală disponibilă pentru achiziția de microbuze verzi, în cadrul I10. Dezvoltarea rețelei de școli verzi și achiziționarea de microbuze verzi, este în valoare de 200 milioane Euro, fără TVA.”

În document este menționat că Ministerul Educației a realizat o analiză la nivel național, cu implicarea autorităților publice locale (APL), pentru a identifica și alte situații în care sunt necesare mijloace de transport a elevilor la școlile din alte localități decât în cele în care își au domiciliul.

Criteriile care se vor lua în considerare pentru distribuția microbuzelor

Destinația microbuzelor electrice este propusă cu precădere către mediul rural și se vor lua în considerare următoarele criterii:

Criteriile luate în considerare pentru selectarea beneficiarilor vor fi stabilite în cadrul unei metodologii specifice dezvoltate de Ministerul Educației. 

70.000 de elevi nu au mijloc de transport în comun pentru a ajunge la școală, potrivit Ministerului Educației

„Deși, de-a lungul timpului, numărul microbuzelor școlare a crescut, în continuare există o deficiență de mijloace de transport pentru aproximativ 70.000 de elevi. Necesitatea achiziționării de microbuze școlare este justificată și de uzura ridicată a microbuzelor școlare aflate în funcțiune, prin faptul că, cea mai recentă achiziție centralizată de microbuze școlare a fost realizată în anul 2012, acestea ajungând la capătul duratei de funcționare”, conform notei de fundamentare.

Proiectul de Hotărâre de Guvern poate fi consultat mai jos.

Nota de fundamentare

Foto: © ​Mooshny | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Elevii care stau la internat și nu au mijloc de transport în comun spre casă nu primesc decontul celor 4 călătorii dus-întors pe lună, la care au dreptul prin lege – cazul unor elevi din Curtea de Argeș
Exit mobile version